Hizli ara
| MotorDelisi-GENEL Motosiklet üzerine genel yazışmalar bu bölümde. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
#1 (permalink) |
![]() |
Arkadaşlar haber forumlarının birinde şu yazıyı okudum doğrumu bunlar
Alıntı: Motosiklet kazasında ölen Atila Tunç'un, "Gündoğumundan günbatımına" denilen özel bir yarışa katıldığı; 1100 kilometrelik Sinop-Anamur parkurunu 12 saatte bitirmeye çalıştığı anlaşıldı. Geçen hafta motosikletle Türkiye turuna çıktığı söylenen ve Kastamonu'da trafik tabelasına çarparak hayatını kaybeden Atila Tunç'un, ölümcül bir yarışın kurbanı olduğu ortaya çıktı. Altı arkadaşıyla birlikte yola çıkan Tunç'un hedefinin Türkiye turu değil, 1100 kilometrelik Sinop-Anamur karayolunu 12 saatte bitirmek olduğu anlaşıldı. "Gündoğumundan günbatımına" ismi verilen bu yarışta Tunç'un, güneş batmadan Anamur'da olmak üzere, güneş doğarken Sinop'tan yola çıktığı kaydedildi. BEŞ YILDIR TÜRKİYE'DE Tunç'un hayatını kaybettiği yarış, Türkiye'de beş yıldır yapılıyor. Üstelik motosiklet sürücülerinin dayanıklılığını ölçtüğü iddia edilen bu yarış, birkaç farklı rotada düzenleniyor. Örneğin, "Trans Anatolia" adı verilen parkurda Çeşme'den yola çıkan sürücüler, 24 saatte 1800 kilometre uzaklıktaki Doğubayazıt'a ulaşmaya çalışıyor. İstanbul'dan yola çıkıp, dört gün sonra yine İstanbul'a dönmeyi hedefleyenler ise bu "mukavemet" yarışında 60 saatte 5500 kilometre yol yapılıyor. Uzun sözün kısası, Atila Tunç'un "yarıştığı" parkur, bu ölümcül yarışın en kolay etabı olarak kabul ediliyor. YARIŞ DEĞİL, UZUN YOL SÜRÜŞÜ Tüm bu yarışlar "OMM-IBA" başlığı altında bir internet sitesinde duyuruluyor. OMM, İngilizce "One More Mile" yani "Bir Mil Daha" anlamına geliyor. Kulübün başkanlığını, Türkiye Motosiklet Federasyonu Asbaşkanı Hamit Abbasoğlu yapıyor. OMM'nin bir başka üyesi Fuat Domaniç de federasyonun asbaşkanlarından... Yani bu işi, karşısında durması gereken isimler organize ediyor. Hamit Abbasoğlu "Bu bir yarış değil. Aslında bu bir uzun yol sürüşüdür" diyerek söze başlıyor: "Dünyanın değişik yerlerinde uygulanan bu tür motosiklet organizasyonları, Türkiye'de de tatbik ediliyor. OMM'den bizim arkadaşlarımız da bunu tatbik etmek istemişler ve maalesef bu üzücü kaza da bu organizasyon sırasında meydana geldi. Türkiye'de yarış yapmak federasyondan izin almayı gerektiriyor. Ben de federasyon asbaşkanıyım, böyle bir şey de yok. Bu organizasyonu düzenleyenlerle ilgili yaptırımlarımız olacak" diyor. ORGANİZATÖR PİŞMAN Abbasoğlu, OMM sitesinde bir duyurunun yer aldığını ise "Sitemizde resmi olarak böyle duyurular yapmıyoruz" diyerek reddediyor. Oysa OMM'nin internet sitesinde parkurlardan tutun, sertifikaların nasıl alınacağına dair her tür bilgi bulunuyor. Bu ölümcül yarışla ilgili en dokunaklı konuşmayı ise, Atila Tunç'un öldüğü yarışı organize eden OMM eğitmeni David Maden söylüyor. Maden, "Keşke kendi başıma yola çıkaydım, insanları 'Hadi bu işi yapalım' diye teşvik etmeseydim" diyor. |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
![]() Status: Süper Üye
|
Vallahi bana sacma geldi. Hele TMF Asbaskani olayi hepten sacma geldi :hıım
|
|
|
#3 (permalink) |
![]() |
bende duymadım h,ç okumadım da başka biyerde
Peki bu kaza haberini duyan varmı |
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
![]() |
benim duydugum 1600 km bir parkurun 1100 km sinde kazanın oldugu nekadarı dogru bilmiyorum .
güzel bir yarış ben beğeniyorum tehlikeli oldugunu biliyorum zaten 13 yıldır günde 200 300 km yol yapıyorum da çizmiyor beni katılabilirim bu yarışa . ( teşekkürler bildiklerini bana msn atabilirsin) :o Son Mesajdan 2 dakika sonra eklendi: camiyada ismi bilinen bir kişi |
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Bu nasıl bi rezilliktir yaa, 12 saatte 1100km yol yapmak nasıl bi mantıktır.
Ki enduro motosiklet kullanıcıları racingçilere göre çok daha bilinçli sürücülerdir diye düşünüyodum ben, böyle aptalca, gereksiz, ölüm riski olan, gezi adı altında resmen ölüm yarışı olan skandal organizasyonları nasıl düzenlersiniz. Bu skandalda adı geçen isimlere bakın bi de: Hamit Abbasoğlu, Fuat Domaniç.....Bilinçli, aklı başında, örnek motosiklet sürücüsü olarak bildiğimiz isimler. İnternet sitelerinde bu gereksiz, saçma sapan yarışı tüm ayrıntılarıyla planlamışlar, bi motosikletçi kaza yapıp öldükten sonra da utanmadan kıvırıyo bi de, neymiş federasyondan izin alıncakmış, yok yaptırımları olcakmış, kendi sitenizde kendiniz organize etmişsiniz herşeyi, bari çıkıp adam gibi açıklama yap, hala kendini aklamaya çalışıyo. Ama bu ülkede ölen öldüğüyle kalıyo işte, bu kazanın asıl sorumlusu bu adamlar, hiç bi soruşturması, yaptırımı olmayacak mı şimdi? Böyle bi kaza Avrupa da olsaydı neler olurdu kimbilir ama güzel yurdumda bu adamlar yine federasyondaki görevine devem edicek hiç bişey olmamış gibi, gezi adı altında aptalca yarışlar da sürecek tüm hızıyla, ta ki yine birileri ölene kadar. Ama bu kadar basit olmasın herşey, bu skandalı, bu rezaleti yaratan adamlar hesabını versin. Son Mesajdan 13 dakika sonra eklendi: Bmw R1150 Gs ile, 1100 km'lik yol, trafik ve hız kurallarına tamamen uyarak, hiç risk almadan, 12 saatte bitirilebilinir mi sizce?? Buna bi yorum yapın lütfen. Ortalama kaç km hızla gitmek gerekir? Bu yarışın ne gibi bi anlamı vardır? Bitse ne olur, bitmese ne olur? İnsan hayatından daha mı önemlidir? Sabah gazetesindeki bu haberden sonra motosikletçi imajı ne olucaktır? Hız yapan, alkollü kullanan, kural tanımayan motorcular, sadece racingçilerden mi oluşur?? Hamit Abbasoğlu veFuat Domaniç efendiler bu kazayla ilgili olarak sütten çıkmış ak kaşık mıdır, yoksa içine kaşık girmemiş süt müdür?? Bu kazanın oluşmasında, Atilla Tunç'tan başka hiç kimsenin hatası ya da suçu yok mudur??
|
|
|
#7 (permalink) |
|
hidalgo filminde vardı.Ama atlarla yapılan bir yarıştı.
|
|
|
#8 (permalink) | |
|
Status: Gast
|
böyle bir gezi yaptıkları doğru, ben bu siteden duydum..gündoğumundan, gün batımına ancak, bildiğim kadarıyla 12 saat değil, 24 saatte, ayrıca bu bir yarış değil..bildiğim kadarıyla amaçları, 7-8 motosiklet, 24 saatte 1600km lik yolu, hep beraber riske girmeden bitirmek..
herkezi kendiniz gibi sanıyorsunuz, ancak emoktakiler yarış yapmazlar..onların yarış anlayışları racingçilerden farklı..siz hiç düzyolda 250-260 kapışan iki endurocu gördünüzmü? ayrıca burda böyle ahkam kesiceğinize, sitede arattırıp bulabilirdiniz...buyrun size, hakan_r1 in yazdığı yazı: Alıntı:
http://www.motordelisi.com/modules.p...tilla&start=30 boşuna söylenmiyo, bi başlık açmadan önce aratın diye.. Son Mesajdan 9 dakika sonra eklendi: ayrıca THE_ONE, arkadaşım, bu gezide amaç, son sürat giderek bu kmleri yapmak değil, molalardan, yemek aralarından kısarak bu kleri yapmak..yani tamamen bir dayanıklılık testi.. kusura bakmayın ama, teme çıkıp, tek başına 300+ basan arkadaşlardan çok daha güvenli bir gezi yaptıkları..ayrıca doğruluğunu bilmediğim bir habere göre, motoru mıcır da kaymış ve virajı alamamış.. |
|
|
|
|
#9 (permalink) |
![]() |
Bugünkü hürriyette bunu kınadığımızı yazmışız. motordelisi ve diğer bazı kulüplerin bu organizasyonu kınamasını da eklemişler habere... bi baktım gazeteye demir kıç yarışması gibi ibişiler vardı hem de bir kulübün organizasyonu olarak
olayı kınayanların arasında sitemi görünce mutlu oldum şafak 98 |
|
|
|
|
|
#10 (permalink) |
|
Evet site olarak bu tür yarışların kınanması çok iyi olmuş...... :o
|
|
|
#11 (permalink) |
|
THE_ONE arkadasim
Bu bir yaris degil meydan okuma. Tipki daglara tirmanmak derinlere dalmak gibi. Galibi filan yok yani yaris degil. Trafik kurallarini hice sayma konusuna gelince... Gunde 1000 kusur km yapmadan da kurallar cignenebiliyor. Mesela TEM'e ciktiginda 77'yi gectiginde trafik kurallarini cegnemis oluyorsun. Cunku kanunen motorsikletler maksimum 70 km ile gidebilirler %10 toleransi ile 77. 78 yaptigindan 1.derecede 92 yaptiginda 2.dereceden ceza yersin. Emniyet seridinden ve serit aralarindan gitmeyen motorcu varmidir acaba? Bunlari hepsi kurallara aykiri. Uzun yolda cok dikkatli bir sekilde max 150-160 km suratlere cikmak ve gunde 12-14 saat devamli motosiklet kullanmak bana cok ayip gelmiyor Sehir ici trafiginde aralardan gitmek emniyet seridinde 60-70 km surat yapmak bana gore daha tehlikeli ve kanunsuz.
|
|
|
#12 (permalink) |
|
valla çok ilginç bi olay ben duymadım ama doru olabilir
|
|
|
|
|
|
#13 (permalink) |
|
zaten biryerde yarış kelimesi geçince herkesin gözü dönüyor. yarış yerine dayanıklılık testi işte.. sonuçta bu da biryerde yanlış.. yorgunken motosiklet kullanmak çok riskli..
sömürüye açık bir başlık.. umarım bundan sonra yazanlar da arada yazılanları okurlar.. yoksa yine ortaya saçma şeyler çıkacak... |
|
|
|
|
|
#14 (permalink) |
![]() |
ne kadar gercektır bılınmez ama dogruluk payı yuksek eger oyle bır yarıs warsa gercekten cok sacma gereksız ve mantıksız
|
|
|
#15 (permalink) |
![]() |
Karayollarımızda "trafik kanununa" TAMAMEN muhalefet ederek bir yerden belli bir yere belli bir zamanda gitme yarışmaları "herhangi bir araçla" mantıklı olmayıp, zaten yasaktır. Hiçbir zaman iyi sonuçlar vermeyeceği gibi, spor mantalitesi de taşımaz.. Araç kullanma esnasında insan vücudunun dayanıklılığı zaten belirlenmiş bir husus olup, yine trafik kanun ve yönetmeliklerine göre 1 gün içinde devamlı, ve azami araç kullanma süreleri belirlenmiştir.
Neyin dayanıklılığını ölçeceğiz arkadaşlar? Haydi diyelim ki herkesden daha dayanıklı çıktınız ve madalya aldınız. Bu madalya ile nereye kadar övünebileceksiniz? Bırakalım bu işleri.... Bakın motorcu kardeşimiz ne oldu? Biz gittik cenazesine katıldık. Kız ve oğlan kardeşi, babasının halini tahmin edebilirsiniz herhalde.. Lütfen hiç kimse bu saçma sapan sözde yarışmayı araştırmasın.. Unutun gitsin.. Paşa paşa binelim motorlarımıza , ve hayattan zevk almaya bakalım.
|
![]() |
| Paylaş |
| Etiketler |
| bilen, gunbatimina, gundogumundan, varmi, yarisini |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|