Motor Delisi Motosiklet grubu, motosiklet etkinlikleri, gezileri, motor videoları, resimler, yarışlar, 2. ikinci el motosilet ilanları

Kullanici Girisi

Hizli ara

Go Back   Motor Delisi Motosiklet grubu, motosiklet etkinlikleri, gezileri, motor videoları, resimler, yarışlar, 2. ikinci el motosilet ilanları > Motosiklet > Sürüş Teknikleri

Sürüş Teknikleri Viraja nasıl girilir, Yağışlı havalarda dikkat edilmesi gerekenler, Trafikte motosiklet.

Alt 11 Ağustos 2009, 17:31   #1 (permalink)

dk12 Nickli Üyenin Kullanıcı Resmi (Avatar)

Status: Süper Üye

Cool Motoru kiŞ uykusuna yatirma teknikleriİ..

MOTORU KIŞ UYKUSUNA YATIRMA TEKNİKLERİ

Evet kış yaklaşmakta ve bir ’tatlı su motorcusu’ olarak yavaş yavaş motosikletinizin koca kışı sağlıklı ve mutlu bir şekilde geçireceği, yazın tekrar size gülümseyecek enerjide kalabileceği ortam ve şartları ayarlamanız gerekiyor.
1) YER: Öncelikle motosikletinizi güvenle bırakabileceğiniz kuru ve nemden uzak bir yer ayarlamanız gerekir. Kapalı otoparkınız varsa pek şanslısınız. Eğer kapalı otopark lüksünüz benim gibi sizin de yoksa, mümkün olduğu kadar apartman boşluğu ya da saçak altı gibi yağmur, kar ve rüzgardan daha az etkilenen bir yer bulmaya çalışın. Güvenlik açısından motorunuzu kilitleyebileceğiniz, (zincir, özel çelik telli kilitler vs. ile) bir demir, parmaklık da varsa yakınlarında içiniz daha rahat edebilir. Garajda ya da dışarıda mutlaka en uygun ebatlısından bir branda edinin.

2) LASTİKLER: Tüm kış boyunca kullanılmayacak lastikler için de birkaç önlem almanız gerekecek. En ideali lastiklerin yerden temasının kesilmesidir. "Yapma yaaa... Nasıl becericez o işi? Asıcak mıyız yani koca aleti?" dediğinizi duyar gibi oldum. Evet biliyorum zor bir iş. Şöyle ki en ideali tamir için kullanılan, kendinden krikolu özel motosiklet sehpalarından bir adet edinmek. Ancak motor bu sehpanın üzerinde sabitlenemeyeceğinden insanların kurcalayabileceği ya da motorun bir şekilde ellenebileceği yerlerde çok sağlıklı olmayabilir. Lastiğin betonla teması, özellikle de tüm kış aynı noktanın temas etmesi, yazın çok hayra alamet olmayacaktır haberiniz olsun. Yerle temas eden bölge sırt yapacağından, motoru kullandığınızda lastiğin, o sırtı her yere değdiğinde periyodik olarak, anlamlandıramadığınız bir ses duyup "Noldu len şindi bu motora?" diye, sesin nerden geldiğini bulana kadar kafayı yiyebilirsiniz. Bu yüzden lastiğin yerle temas ettiği yüzeye ahşap bir levha koymak ve sık sık lastiği çevirmek en azından manen içinizi rahatlatır. Ayrıca yüzde 20 kadar lastik havalarını indirmek de lastiğin hayrına olacaktır. Sehpa olayına girecek yer yoksa, motorunuzu mutlak suretle orta sehpaya alın. Lastiğin yere temas yüzeyine ahşap bir şeyler ayarlayın. Üstünü brandayla bir güzel kapatıp, mümkünse uçuşmasın diye uygun bir aparatla bağlayın. Çalınmaya karşı, koyduğunuz yere göre güvenlik önlemlerinizi de alın.

3) AKÜ: Motosikletlerin kışın en belalı parçalarından biridir akü... Hele yan gelip yatacak motorlar için "Amman" diyeyim, akünüzü kışın motora cidden hiç binmeyecekseniz yerinden sökün. Aranızda motorunun aküsünün nerede olduğunu bile bilmeyenler olduğunu biliyorum. Bilmemek ayıp değil ki öğrenin. Sökmesi de çok basit bir iş. Söktük mü aküyü? Tamaammm... Bakın bakalım suyunda bir eksiklik var mı? Varsa o kapakçıkları açıp saf su ile doldurun. Aman dikkat, akünün üstündeki ayar çizgisini aşmasın. Kapatın kapakları ve tercihen çok sıcaklık değişimi olmayan bir yerde, yine tercihen oda sıcaklığında muhafaza edin. Bir diğer yol da arada bir motoru çalıştırmaktır ama ben şahsen kilometre yapılmadığı sürece bunun çok yararlı olduğunu görmedim. Gerçi motosikletinizin motorunun ömrü ve verimliliği açısından arada bir çalıştırmak her halükarda faydalı bir harekettir ya... Eğer arada bir çalıştırırım, ilgilenirim derseniz akünün bakımını yapıp yerine takabilirsiniz. Ancak eksi kutup başını çıkartıp, çalıştıracağınız zaman takmanızı öneririm. Bu arada akü başlarına gres sürmek de pek faydalıdır. Aklınızda olsun!

4) ZİNCİR: Duran motosikletinizin zinciri tozdan yapış yapış olacak ve eğer bir de nem varsa paslanacaktır. Pek kimse yapmaz ama benim tavsiyem tüm kış yatacak bile olsa motorunuzun zincirini arada bir iyice (geçen hafta anlattığım gibi) temizleyip yağlayın. Hatta sadece zincirini değil, tüm genel temizlik ve kontrolünü yapıp, arada motorunuzla ilgilenmek hem kafa dağıtır hem de yaza kafanızın ağrımasına engel olur.

5) RADYATÖR: Eğer su soğutmalı bir motora sahipseniz, radyatörün içini normal su yerine antifrizle doldurun. Çünkü normal su sıfır derecenin altında donacağından, genleşecek, bu değişen hacim de motorunuzda ciddi sorunlar yaratacaktır. Maazallah patlar bile vallaha. Düşünsenize bir arkadaşınız soruyor; "Abdülrezzak abi ya, senin motor vardı noldu ona?"; "Patladı!"; "Nasıl yaaa?" Ayrıca antifriz radyatörün içten çürümesine de karşı duracaktır. Bunlar dışında; debriyaj ve kilometre tellerini açıp yağlayarak muhafaza etmek, gözünüzle motorun her yerinin ince ince incelenip paslanma ihtimali yüksek yer ve bölgelere gerekli görüldüğünde temizleyerek antipas spreyleri sıkmak, 3 ay binmeseniz de arada bir yanına uğrayıp hal hatır sormak, öpüp sevmek, bir iki güzel söz söylemek yerinde bir davranış olacaktır.

Bayanlara özel: 2 zamanlı ve 4 zamanlı motor nedir

Çok keyifli mailler almaya devam ediyorum, geçen haftalarda sevgili Ebru Tansert’ten aldığım mail de bunlardan biri. Sevgili Ebru diyor ki; "Sevgili Rüzgarın Kızı, seni ne kadar keyifle takip ettiğimi bilemezsin. Zaten içimdeki ikiteker sevdasını da sen ateşledin ve bu yaz başında ben de motorize oldum. Hayatımda bu kadar keyifli vakit geçirdiğimi, bu kadar çok yer gezdiğimi hatırlamıyorum. İyi ki varmışsın, iyi ki seni bulmuşum ve bu sevdama kavuşmuşum. Şimdi gelelim benim sorunuma. Ben motoru fena sayılmayacak derecede kullanıyorum. Çok eğitim aldım bu konuda senin hep söylediğin gibi. Oldukça güvenli ve relax bir sürüşüm olduğunu söyleyebilirim. Ancak ben bu motorlarla ilgili hiç bir şey bilmiyorum teknik olarak. Hani binmeye tamam da biraz da motorun orasından burasından anlasam diyorum. En çok merak ettiğim şey ise motordaki şu zamanlar. Allah aşkına kimseye de soramıyorum bana anlatır mısın bu 2 zamanlı, 4 zamanlı motorlar nedir?"

BAYANDAN BAYANA TEKNİK BİLGİ

Bayanlar genelde işin teknik kısımlarından bi haberdirler. Nedense pek ilgimizi çekmez genelde bu ayrıntılar ama Ebru’nun çekmiş. Kızlar aranızda böyle teknik şeyler bilmek isteyenler için her an yeni bir köşe açabilirim ne dersiniz? Talep olmazsa parmağımı kıpırdatmam ama... Hadi sizin de böyle kimselere soramadığınız teknik bilgi desteğine ihtiyacınız varsa bana yazın.

Evet işte sevgili Ebru’nun bu isteğini yerine getiriyorum. Ebru’cum hiç kafana takma, bilmemek ayıp değil ama o kadar yazıp çizmeme rağmen öğrenmezseniz ayıp olur vallaha.

2 ZAMANLI MOTOR

İki zamanlı motorda adı üstünde iki tane zaman var. Birinci zamanda piston aşağı doğru inerken yakıt hava karışımı silindire dolar ve bir önceki turda yakılan atık gaz dışarı atılır. Hemen akabinde gerçekleşen ikinci zamanda ise piston yukarı doğru çıkar ve hava yakıt karışımını sıkıştırır pistonun en üst seviyeye gelmesiyle buji ateşleme yapar ve hava yakıt karışımını ateşleyerek enerjiye çevirir. Motor çalıştığı sürece bu böyle devam eder gider...

4 ZAMANLI MOTOR

Dört zamanlı motorda ise 4 ayrı piston hareketi söz konusu ki, bu tip motorlar ilk olarak 1876 yılında üretilmiş. Motoru ilk yapan ise Dr. Otto adındaki Alman mühendis. İlk zaman ya da vuruş, emme vuruşudur. Piston silindirde aşağı doğru hareket eder ve silindirin içinde kısmi bir vakum yaratır. Hava ve yakıttan oluşan bir karışım atmosfer basıncının da yardımıyla içeri dolar (emilir), artık silindirin içindekinden daha fazla bir basınç vardır. Bu vuruşta, egzoz supabları kapalıdır. İkinci vuruş ise kompresyon (sıkıştırma) vuruşudur. Piston silindirin içinde her iki supap kapalı halde yukarı doğru hareket eder. Hava ve yakıt karışımı sıkışır ve basınç artar. Üçüncü vuruş ise kuvvet vuruşudur. Kompresyon vuruşunun sonuna doğru hava ve yakıt karışımı bujiden gelen elektrik karışımı ile ateşlenir. Meydana gelen patlama ısıda artmaya sebep olur ve pistonu aşağı itecek kuvvette bir basınç sağlanır. Son olarak da, egzoz vuruşu, piston tekrar yukarı hareketlenir ve yanmış gazları silindirden dışarı egzoz sistemine doğru iter. Bu devir motor çalıştığı müddet tekrarlanır, gider...

http://www.facebook.com/home.php#/gr...gid=7222373618
dk12 isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Share on Facebook

Sponsored Links

Alt 11 Ağustos 2009, 17:32   #2 (permalink)

renos35 Nickli Üyenin Kullanıcı Resmi (Avatar)

Status: MotorDelisi

eline sağlık güzel olmus..

Alt 11 Ağustos 2009, 17:36   #3 (permalink)

dk12 Nickli Üyenin Kullanıcı Resmi (Avatar)

tskler sen saqo

http://www.facebook.com/home.php#/gr...gid=7222373618
dk12 isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Share on Facebook

Alt 11 Ağustos 2009, 17:58   #4 (permalink)

yasincoskun Nickli Üyenin Kullanıcı Resmi (Avatar)

Status: Üye

teşekkrler güzel olmş
yasincoskun isimli Üye şimdilik offline konumundadır  

Alt 19 Ağustos 2009, 12:39   #5 (permalink)

can123321 Nickli Üyenin Kullanıcı Resmi (Avatar)

emegine saglık
can123321 isimli Üye şimdilik offline konumundadır  

Alt 19 Ağustos 2009, 12:48   #6 (permalink)

Stagflasyon Nickli Üyenin Kullanıcı Resmi (Avatar)

Stagflasyon - İCQ üzeri Mesaj gönder Stagflasyon - AİM üzeri Mesaj gönder Stagflasyon - MSN üzeri Mesaj gönder Stagflasyon - YAHOO üzeri Mesaj gönder Stagflasyon isimli Üyeye Skype üzeri Mesaj gönder

eline sağlık

Kayda değer bir geleceğin kaydı meçhul bir hiçiyim
Yarınki adını bilemeyen kaybeden bir gençmiyim
Stagflasyon isimli Üye şimdilik offline konumundadır  

Alt 20 Eylül 2009, 23:10   #7 (permalink)

AnekTod Nickli Üyenin Kullanıcı Resmi (Avatar)

Status: Tecrübeli Üye

ellerine sağLık üstad
AnekTod isimli Üye şimdilik offline konumundadır  

Alt 20 Eylül 2009, 23:38   #8 (permalink)

K U T L A Y Nickli Üyenin Kullanıcı Resmi (Avatar)

tşk aziz bilgilerin için

Alt 20 Eylül 2009, 23:59   #9 (permalink)

ufuktan_ Nickli Üyenin Kullanıcı Resmi (Avatar)

evet tatlı su motorcusuyum çünkü çok rahat 5 ay genelde kar yağışlı ve çok soğuk kış yaşıyoruz + 2 ay geçiş süresi var ..... bu kış motorumu oturduğum binanın giriş katına, merdiven boşluğuna almak zorundayım .. fakat oraya kadar 7 basamak var ve 250 küsür kiloluk motoru oraya nasıl çıkaracam daha birşey düşünmedim doğrusu !!!

- deponun paslanmaması için dolu olmasında fayda var
- zincir dışındaki paslanabilecek metal yerlere, zincir spreyi sıkmak ya da gres yağı sürmek oldukça faydalı oluyor
- mutlaka sezon öncesi binmeden tüm bakımları yenilemek lazım

teşekkürler paylaşım için
ufuktan_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır  

Alt 21 Eylül 2009, 00:09   #10 (permalink)

Triton Nickli Üyenin Kullanıcı Resmi (Avatar)

Anladığım kadarıyla bu yazı "bayan rüzgarın kızından" alıntı. Ya da yanılıyormuyum bilmem. Aman yazan arkadaş kızmasın lafım ona değil, bu hanımefendi artık çoluk çocuğa karıştı ama aynı tarzda devam ediyor. Biraz şu tarzını değiştirse iyi olacak. Artık çekilmiyor. Kendisine bayılanlar varsa çıkardığı dergiyi alsınlar...Doğrusunu söylemek gerekirse şu kadar yayın organı var, motorsiklet konusunda ciddi yazılar yok denecek kadar az. Yinede bilmeyenlere bir ölçüde ışık tutacağı için arkadaşımıza eline sağlık diyelim....

Bu işleri yapacak kapasitede motor kullanıcısını zaten bayan Kıraç'ın tavsiyeleri kesmez....

Konu Triton tarafından (21 Eylül 2009 Saat 00:10 ) değiştirilmiştir. Sebep: Flood
Triton isimli Üye şimdilik offline konumundadır  

Alt 21 Eylül 2009, 00:24   #11 (permalink)

scream_-_- Nickli Üyenin Kullanıcı Resmi (Avatar)

scream_-_- - MSN üzeri Mesaj gönder

ellerne sağlık güzel bilgiler

honda cbr125r kırmızı - yamaha xt660x siyah
scream_-_- isimli Üye şimdilik offline konumundadır  

Alt 21 Eylül 2009, 01:05   #12 (permalink)

Nostalgiaplatz Nickli Üyenin Kullanıcı Resmi (Avatar)

30.kez söyleyişim. ''ALINTIDIR!!!!!'' diye yaz şunların sonuna.. Egonu mu tatmin ediyosun napıyosun anlamadım ki.

Alt 21 Eylül 2009, 01:17   #13 (permalink)

melankoliq_32 Nickli Üyenin Kullanıcı Resmi (Avatar)

melankoliq_32 - MSN üzeri Mesaj gönder

çok iyi oldu bunu okumak çok teşekkürler

melankoliq_32 isimli Üye şimdilik offline konumundadır  

Alt 21 Eylül 2009, 01:21   #14 (permalink)

erdi Nickli Üyenin Kullanıcı Resmi (Avatar)

erdi - MSN üzeri Mesaj gönder

Kış uykusu değilde 15 ay asker uykusuna yatırıcam teskere alınca
erdi isimli Üye şimdilik offline konumundadır  

Alt 23 Eylül 2009, 07:44   #15 (permalink)

gajiin Nickli Üyenin Kullanıcı Resmi (Avatar)

Doğukancığım Ayşe Şule Bilgiç yazısı bu. altına alıntı olduğunu ve yazarının adını yazman şık olur. inan sen de bi yazı yayınlasan alıntısız kullanılmasını istemezdin.

Bugüne kadar sahip olduklarım ve son gözdem: cbr600F

.................................................. .....................................men want to be me; women want to be with me.......................................... ....................................
gajiin isimli Üye şimdilik offline konumundadır  

Paylaş

Etiketler
kis, motoru, teknikleriİ, uykusuna, yatirma

Seçenekler
Stil