speedycrew, sana bir soru 2 sene evvel tekerdeyim yol ıslak gibi yani nemli ne olduğunu anlamadan.
motor beni bıraktı yan taklalar atmaya başladı .yaşadığım olay kuyrukta dönme değildi sol omzum kırıldı bacak bağlarım koptu vs vs
nedir nu olay hihg siding mi yoksa.....
Highsiding değil. çünkü higsiding motorun üzerinden düşmek oluyor.
yani siz önde motor arkanızda kalıyor.
motor altından fırlayarak gitmiştir muhtemelen.
Yerlerin nemli olduğunu düşünürsek lastik grip kaybettikten sonra anlık olarak tracktion olmuş ve baaammmm olmuşsun
aramızda olman sevindirici.
Ekamba konuyu diğer tarafta yazıyorum buraya taşımayalım
Son Mesajdan 6 dakika sonra eklendi:
valeo demiş ki:
sino çok tecrübeli umarım bizi aydınlatır bu konuda
Sino tabiki aydınlatır bizi ama burada sizin ne bildiğiniz önemli?
konuyu açmamın nedeni zaten halen bazı şeyler tam olarak anlaşılamamış görünüyor.
Sino'nun bu olaya yakalanması aslında çok doğal çünkü motoru olabildiğince zorlayıp limitlerini kırmaya uğraşıyor, doğal olarakta bu durumlara düşüyor.bildiğim kadarıyla sino 3-4 kez yakalanmış ama sadece 1inde kurtulmuştu.
Ben bu güne kadar sadece birkez sidewaying oldum ama tamamen şans eseri highsidingden kurtuldum.
Hiçbirimiz Gary McCoy değiliz
Son Mesajdan 27 dakika sonra eklendi:
sedat03 demiş ki:
şimdi bu çırpma olayımı oluyor bu eğer öyleyse bildiğim kadarıyla balıksırtı yollar ve lastiğin yapısı sonucunda oluyormuş
yok senin o bahsettiğin tankslap'da denilen tank tokatlaması olayı?
bu fotodakiler highsiding. çok farklı konular yani
motorcu-arda
kafa karıştırma.
yunusxy
zaten konunun amacı buydu ama yine teknik konu olunca herkes kaçtı.
olmazsa ben bişeyler yazarım o zaman benim muhaliflerim hemen konuya atlayıp beni sıkıştırmaya uğraşınca bişeyler çıkar ortaya nasıl olsa
şimdi kim olduğunu söylemeyeyim ama baş harfi GSXR-PRO _________________ http://img165.imageshack.us/my.php?image=4545mw0.jpg
PERT TEAM
En son speedycrew tarafından 14.11.2007 - 18:40 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Gary Mccoy gibi tecrübeli değilseniz düşersinis gerçi gary drift yapıyo ama
videoları makinamdaki sorun nedeni ile izleyemedim
akşam izledikten sonra yorum yaparım ama Gary MCcoy'un yaptığı aslında drift değil Sidewaying'dir.
bu hareketi yapmak prof luğunda üzerinde bir olay. _________________ http://img165.imageshack.us/my.php?image=4545mw0.jpg
PERT TEAM
speedycrew çok önemli bir konuya değinmişsin tebrikler. Ama yazılanların en sonunda doğru olarak bu terimlerin açıklamasını yapmayı unutma malum kafalar karışmasın.Örn:çırpmayla highsiding karıştırıldı galiba.
Kayıt: Oct 02, 2005 Mesajlar: 2062 Nereden: sevdim o zalimi :) (m.köy/istanbul)
Tarih: 14.11.2007 - 19:15 Mesaj konusu:
high side viraj çıkışlarında gazı açıp powerslide yaparken arka teker daha yol çizgisini bulmadan gazı bırakıp arka lastiğin aniden yol çizgisine girmeye çalışmasıyla birlikte kuyruğun silkeleme yapıp sürücüyü üzerinden atması olayıdır. low side ise viraja yattıktan sonra ön tekerleğin kendini virajda bırakmasına ve motorun kafadan kayıp devrilmesine denir benim bildiğim. high side olmamak için elimizden geldiği kadar viraj çıkışlarında dengeli gaz açmalıyız eğer motor power slide a başlamışsa debreyajı sıkmak veya birden gaz kesmek high side olmanıza sebep olabilir. low side olmamak için de virajlara yüksek hızlarda değilde makul güvenli bir hızla girmek gerekir çünkü yollarımızın hepsi istanbul park kadar pürüzsüz değil ağaçtan düşen yapraklar kum birikintileri low side habercileridir. _________________ Dün gitti bugün varsyn,yaryn var my
Baksana her ölen ihtiyar my?
high side viraj çıkışlarında gazı açıp powerslide yaparken arka teker daha yol çizgisini bulmadan gazı bırakıp arka lastiğin aniden yol çizgisine girmeye çalışmasıyla birlikte kuyruğun silkeleme yapıp sürücüyü üzerinden atması olayıdır. low side ise viraja yattıktan sonra ön tekerleğin kendini virajda bırakmasına ve motorun kafadan kayıp devrilmesine denir benim bildiğim. high side olmamak için elimizden geldiği kadar viraj çıkışlarında dengeli gaz açmalıyız eğer motor power slide a başlamışsa debreyajı sıkmak veya birden gaz kesmek high side olmanıza sebep olabilir. low side olmamak için de virajlara yüksek hızlarda değilde makul güvenli bir hızla girmek gerekir çünkü yollarımızın hepsi istanbul park kadar pürüzsüz değil ağaçtan düşen yapraklar kum birikintileri low side habercileridir.
Tüh yetişemedim cevap veren olmuş bile ayrıca mesela arka fren yaparak arka tekeri kitlediniz,lastik yol çizgisini kaybedip yanınıza kadar geldi.birden heyecan yapıp arka freni bırakırsanız aynı şekil lastik tekrar asfaltı tutcak ama siz üstünde aynı dogrultuda gitmeye devam etceksiniz ve motor sizi üstenden atacak.Bu da highsiding olayına örnek olabilir.Buarada böyle güzel konuları takip etmesi okuması ne kadar güzel oluyor ya özlemişim,böyle bir konu actığınız için teşekkür ederim.
Powerslight lowsiding'e götürürmü:?
bu sorunun cevabını bildiğim kadarıyla arka teker yol tutuşunu kaybettiğinde daha da gazı acarsak arka teker asla tutuş sağlayamacak ve lowsiding olayıyla karsı karsıya kalırız.Arka teker kopar gider,motor önde biz arkada kalırız.highsiding olayını benim gibi motorun üstündeki orjinal dandik michelin lastiklerle devam ederseniz çok yaşarsınız İki üç kez yasadım ama arka teker çizgiyi kaybettiği anda yeniden tutuş sağlamak kaydıyla şans eseri kurtardım.Ama motor şöyle sizi bi kere sele vurduruyor,devamında üstünden atamıyor ama:)
Bira uzun bir yazı olacak. ama okurken gözünüzde flu bir resim oluşturursanız daha güzel anlaşılabilir.
Ama bu söylediklerim kesinlikle yol tekniği değildir. sadece pistlerde çok çok tecrübeli kişilerin bilinçli olarak yapabileceği bir iştir.
İyi sürücü bu durumlara düşmeyen sürücüdür.
Öngörünüz yüksek olursa bu durumlarla karşılaşmazsınız umarım.
Highsiding nedir:
motosikletin arka tekerinin kayma(fren yada gaz) sonrası tekrar yola tutunarak motosikletin verdiği tepki sonucu sürücünün motorun üzerinden ön tarafa doğru düşmesidir. motosiklet arkada siz önde olursunuz, en tehlikeli düşüştür.
lowsiding nedir:
Motosikletinizin arka tekerinin kaymaya(fren yada gaz) başladıktan sonra bunu durduramayıp tamamen kayarak yere düşüştür. motosiklet önde sürücü arkadadır. highsiding olmaktan daha iyidir.
Peki bu iki düşüş şekline nasıl oluyor:
1- Viraja hızlı gelirsiniz, zorunlu olarak motorunuzu viraja yatırmak için ön freni bırakırsınız ama hızınız çok olduğundan dolayı yeteri kadar yavaşlayamaz ve arka frene dokunmak zorunda kalırsınız. bu sırada arka fren kilitlenirse;
ön tekeriniz çizgide devam etmek isteyecektir. freni bırakırsanız arka teker tutuş kazanacak ve highsiding denilen olay başınıza gelecektir. freni bırakmazsanız arka teker kaymaya devam edecek ve lowsiding olacaktır.
2-viraj çıkışında gazı fazla verdiğiniz zamanda arka teker ön tekerin dönüş hızından daha fazla dönmek istecek ve kayma başlayacaktır. gazı kapatmazsanız arka lastik kaymaya devam edecek ve sonunda lowsiding olacaksınız. şayet gazı keserseniz arka lastik yere tutunacak ve bu seferde highsiding olacaksınız.
sizlerin drift dediği olay ne peki
drift arabalarda 4 tekerin birden kayması ile alınan bir virajdır.
motosiklette zor yani.
motosiklette drift gibi görünen olayın adı sidewaying'dir.
peki nasıl olur bu;
motosikletin arka tekeri ön tekerin dönüş hızından daha fazla bir hızla döner. burn-out daki gibi dumanlar çıkarak lastik kaymaya başlıyor. motosikletinizin torku o kadar çokki arka lastik kayarak dönmeye devam ediyor. normalde bu olay sonucu %99 düşeceksiniz ama Gary McCoy sanız düşmezsiniz ve adıda sidewaying olur.
powerslide ile sidewaying aslında aynı şey gibidir sadece powersilide'da lastiklerin sürtünme kaybı azdır.
Sonuş olarak arka tekeriniz fren yada gazla kaymaya başlarsa kurtarma şansımız varmı derseniz.
bence yok. çünkü bu olaydan kurtulacak kadar iyi bir sürücü olsaydınız bu duruma düşmezdiniz.
her zaman %1 lik mucize payı vardır.
Yanlış olduğum noktalar olduğunu düşünüyorsanız yazınız ki doğrusunu hep birlikte öğrenelim dimi
On7_li
Evet bunlar ne demek, önce bunları bi öğrensek
Bu ne yahu, ingilizce bilmeyen yakında motora binemeyecek
demişsin ve doğruda demişsin. ama ben bunları bilerek yazdım.
yani bazı arkadaşlar bu kelimeleri sanki çok şey biliyormuş gibi olur olmadık yerlerde kullanmaya başladıkları için yazdım.
yani bu kelimelerin anlamları bilmek bir şey ifade etmez demek istiyorum. _________________ http://img165.imageshack.us/my.php?image=4545mw0.jpg
PERT TEAM
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız