Tarih: 08.01.2008 - 12:31 Mesaj konusu: motorlarda abs ne kadar işe yarar?
öncelikle abs firen hakında bilmeden uygulamadan varsayımlar üzerine yorum yapmamız ne kadar dogru
ABS nedir?ne işe yarar ?öncelikle bunu bilmek sonra buna göre yorum yapmalıyız
abs kısaca kitlenmeyen firen anlamına gelir
abs firen sisteminin amacı ise ani firenleme esnasında sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmemesidir
peki
bunları bildiğimize göre
firen mesafesi abs olmayan bir motora göre durma noktası uzamaktadır(kuru ve dişli asvaltta)
yağlı ve ıslak zeminde ise iş tam tersine dönmektedir(abs li bir motor daha kısa mesafede güvenli bir duruş sergiler)
fakat trafik içinde duruş mesafesinin kısalmasıda ani bir durma gerektiği zaman bir işe yaramıyacaktır.
ABS olan motorda frene asıldı, ABS devreye girdi ama motor hala gidiyor bu anda sürücümüz sol tarafta bir kaçış boşluğu yakalıyor ve hala firene asılırken dahi dreksiyon manevrası ile duran aracın sol tarafına geçiyor ve bu arada kendi aracıda duruyor.
Asvaltlarımızda yağ ,toz,vs bunlardan hariç asvaltın cam gibi olduğu yollarda var izmir yolu mesala hızımız 100 km olsun ileriden ışıkların bir anda yeşilden kırmızı yandığını gördük ve durmak için firenlemeye başladık tabiki aniden asılmıyoruz konturollü tekerleri kitletmeden az daha asılmamız gerekiyor çünkü hala hızımız tamamiyle düşmüş değil biraz daha derken asvaltın bize hazırladığı tuzağa düşüyoruz tekerler kitleniyor ,gerçi çoğu profesyonel sürücü bu gibi durumlarda daha önceden tecrubesi olduğu için ne yapması gerktiğini bilir
her motorcunun bu gibi durumlar başına gelmiştir
o yüzden kırmızı ışıklarda zaten önceden önlemini alır
benim demek istediğim
ani firen durumundaki tepkimedir bu yüzden abs li bir motorun bu gibi durumlarda
daha iyi olacağını düşünmemdir
Kayıt: Jan 27, 2007 Mesajlar: 1363 Nereden: E5&TEM sol şeritten
Tarih: 08.01.2008 - 12:47 Mesaj konusu:
ekoplba, hayırlı işler ..... bu topicte patlarr ahanda suraya yazdımm... _________________ Hamit Canbay 0 rh (+) O Şimdi Tatilde (Asker)
116.Jandarma Eğitim Alayı 5. Bölük ÇANAKKALE
aspuzu44@msn.com
tunagr,
seninle laf duellosuna gireceğimi sanıyorsan yanılırsın
doktor tunagr, kendi haline bırak dedi
çünkü
doğru demiş. sen şuna ben 2 lafı yan yana koyup anlamlı bir cümle üretemem, o nedenle de ordan burdan kopyalar yapıştırırım desene. _________________ Kawasaki ZX-636R [full Akrapovic] [hyperpro]
[b]aspuzlu[/bu topiğimde kimseyi kırmak değil amacım
topik patlatmakda değil amma
gel gör ki kaşınıyorlar
ne yapmamı beklersin ki
yoksa akıllı uslu bir topik açıyoruz hala gel kaşı diyorlar
adam bu yazıyı alıntıdan ayırt edemiyorsa benim şuçum ne
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız