Kayıt: Aug 13, 2005 Mesajlar: 3403 Nereden: LEVENT-İSTANBUL
Tarih: 10.03.2008 - 18:55 Mesaj konusu: Motosikletten Nasıl Düşülür...Motor Nasıl Yatırılır..
Eğer kaza geliyorum derse o saniyeler içinde reflekslerinize güveniyprsanız bu işin nasıl yapıldığını bilen veya faydasını gören arkadaşlar bana tekniği anlatabilirmi...2005 te ybr 125 le kaza yaptığımda aniden 20 metre önümde U dönüşü yapan arabayı farkettiğimde çarpacağımı anlayınca istifi bozmayıp frenede dokunmayıp direkt ayağa kalktım ve kendimi atacağım noktayı hesaplamaya çalıştım...araba tam önümde durunca sağ ön çamurluğundan kafadan daldım ve ön kaputa kendimi bıraktım..hızımda 50 veya 60 dı galiba...ALlaha şükür küçük ağrılarla atlattım sayın...
düserken sakin ayaga kalkmayin, eger durmadan kalkmaya calisirsaniz ya ayaginizi kirarsiniz yada burkulur.
motordan mutlaka ayrilmaniz lazim. birakin gitsin , ne kadar uzak olursa size o kadar az hasar verir.
kollari acamaya calismayin, yerle direk temasda kirilir.
kafanizi korumaniza gerek yok zaten kask var.
nasil yuvarlaniyorsaniz öyle devam edin, 2-3 yan takla sonra durursunuz.
herhangi bir position almaya calismayin.
kazadan sonra:
durdugunuz yerde kalin, sakinlesin önce. adrenalin suan vücüdda o kadar cokki hicbir agriyi siziyi hissetmezsiniz, 5-10 dakka sürüyor. vücudu kontrol edin yattiginiz yerde kirik varmi diye. emin olduysaniz yavasca kalkin.
bu blgiler ne derece doğrudur...
Cumartesi günü Tophane buluşmamızda GKN arkadaşımızda düşerken ısrarla kolların uçak kanadı gibi açılmasını söyledi...takla atmamak için bunu yapmalıymışız...
şimdi genelde bu hususta birşeyler yapmak zor olur ama paylaşımlarınız bir gün bir yerde lazım olur derim...
motordan motorada değişir bence olay...scooter düşmesi yatırılması başka ...büyük cc yatırılması başkadır...
Şu Videolarda bu konuda ne kadar aciz olduğumuzu gösterir...
abicim birşeyi unutmamak gerek ana yolda giderken düştün işlek trafikte arkadan gelen araçlarada bakmak gerek eğer bakmadan yatarsak sağlamken bile ölme ihtimali var unutulmamalıki burası türkiye adam görmedim deyip çiğner geçer.ben ısparta/yalvaç'ta oturuyorum ben kışın kar yağmadığı sürece motor kullanan birisiyim arkadaşımı almak için 50cc scooterımla yola çıktım rampa aşağı inerken bir anda buza kaptırdım arkamdan arabada geliyordu ben yere düştüm iki takla attım direk ayağa kalkıp kaldırıma çıktım ve araba eğer ben kalkmasaydım buzda kaydırıp benim üzerimden geçerdi o yüzden düştüğün yerde kalma tekniği pekde iyi birşey gibi görünmedi bana _________________ the myth & unforgiven child
Tarih: 10.03.2008 - 20:03 Mesaj konusu:
mete_han yaw abi o değilde ben düşerken yapılması gereken maddeleri okurken çok güldüm .Biz napıyoruz ya bu nasıl bişeydir bakar mısınızz?.
Hakkaten bu deli işi başka bişey değil.. _________________ Her Zaman Hukukun Üstünlüğü Yoktur.Bazende Üstünlerin Hukuku Vardır
0 RH(-)
kol konusunda acmamak daha iyi olur gibime geliyor cunku yuvarlanma esnasinda kolun ters yonde kalip sirta dogru katlanarak kirilmasi soz konusu. en temizi cenin pozisyonu almak gibime gelio
Tarih: 10.03.2008 - 20:28 Mesaj konusu:
valla genelde motordan uzak sağlam bi yere atlamak lasım pek kolunu bacağını düşünemiyosun o anda ama şu bi gercek ki bu işte düşmek bile marifet istiyo bu motorculuk zor zanaat yaw _________________ Life is for the brave
sabahları uykusuz yorgun gözlerle işe giderken kapıda tebessümüme yol açan tek mevzum K5
vıdeo super..
hızlıakan trafıkte motordan dusmeyı allah kımseye gostermesın.. _________________ "I'm not a brand fanatic,I just ride the best!" "TüYsiKlet TeaM"&"KaraRR"
Kayıt: Aug 13, 2005 Mesajlar: 3403 Nereden: LEVENT-İSTANBUL
Tarih: 11.03.2008 - 02:47 Mesaj konusu:
nureddind, beyler bunuda okuyun...
[QUOTE=coq;989271]Nasıl düşelim?
Tabii en iyisi düşmemek ama motor kullanıyorsanız hayatınızda en az bir kez karşılaşmak zorunda olduğunuz bir durumdur.
otoriteler iki tür düşme olduğunu yazarlar.
highsiding
ve
lowsiding
ben lowsiding denilen düşmeyi de ikiye ayırırım.
Yani bana göre üç çeşit düşme vardır.
Highsiding, yani motorun üzerinden aşarak düşme diyebileceğimiz kavram en kötü sonuçları doğurabilecek düşme şeklidir.
Frenin kitlenmesi ve sizin boş bulunmanız,
önünüzdeki bir nesneye çarpmanız durumunda gerçekleşebilecek olan düşme şeklidir.
Bu tür düşmeler de yerinden fırlamış bir ok kadar hissiz ve müdahale edecek durumda olamadığınızdan, en fazla yaralanma ve sonu ölümle bitebilecek sonuçlar doğuran düşme şeklidir.
Bu konuda bir önlem alma şansınız vardır.
Ama onu yazının sonuna saklayayım.
Biz diğer şıkka gelelim.
Yani Lowsiding denilen yana yatma olayına.
Ben ikiye ayırdığımı söylemiştim.
Nedir bu ayırdığım iki.
Şudur;
Bir,
yolda giderken motoru yatırırsınız ve düşersiniz.
İki;
dururken düşersiniz.
İkisinin oluşma durumunda vereceğiniz tepki aynı değildir.
Şimdi uzmanlara göre iki, bana göre üç çeşit olan düşme pozisyonlarının hepsini bir araya toplayalım...
Metehan aslında düşersek nasıl hareket edelim?
diye soruyor.
Yani düşmemek için ne yapmalıyız?
diye sormuyor.
Bu nedenle yolun bundan sonrasını düşme garantisi durumuna göre algılayın.
1. Motora bindiniz hareket etmek üzeresiniz, bot kullanan gerizekalılardan olmadığınız için paçanız pege takıldı ve dengeyi kaybettiniz.
Motoru kurtarmaya çalışmayın. Motordan kurtulmaya çalışın.
2. Yoldasınız ve kenara çekip bir sigara molası vermeye karar verdiniz. Durdunuz ve ayağınız yere koymaya çalıştınız. Ama yer ayağınızın altında değil. Meyilli bir zeminde durmuşsunuz ve motor yana doğru yatmaya başladı.
1. şıktaki durumu uygulayın.
Bu benim eklediğim şıktı.
Katılmayan veya katkıda bulunmak isteyen arkadaşlarımız olabilir.
Lütfen yazsınlar tartışalım.
Lowsiding denilen gevur icadına devam edelim.
Yolda kaydınız ve düşmeye başladınız.
Kendinizi bırakın.
aynen boş bir çuval gibi.
Hangi motosikleti kullanıyor olursanız olun, muhtemelen sizden daha ağırdır. Yani motor sizden önde gidecek demektir.
Ayağınızın altında kalmaması için gayret sarfedin.
Gerekirse motora tekme atın.
Yere çarpan şey vücudunuzdur. Ne kadar dar bir bölgeniz yerle temas ederse o kadar az hasar alırsınız.
Dikkat!! Elleri yanlara doğru açmak hızınızı azaltmaya yarayabilir ama kırılma ihtimallerini yükseltir.
Bazı uzmanlar bebeğin ana rahmindeki pozisyonunu almamızı önerirler. Ben bu konuda yorum yapmak istemiyorum. Sizi yanlış yönlendirmek istemem.
Aslında bu tür düşüler de azrailin fazla mesai yaptığı pist düşmelerinde pilotların nasıl davrandığını incelemeniz de fayda var.
Şimdi yukarıda yazdıklarımı aklınızın bir köşesinde tutun.
Aşağıda yazacaklarımı okuyun.
Motosiklet düşme pozisyonuna girdiyse, çoğu kullanıcı son ana kadar motosikleti kurtarmaya çalışır.
Fakat motosikletin kurtarılabilecek pozisyonları vardır kurtarılamayacak pozisyonları vardır.
Kazalarda sakat kalan ya da ölen motosikletçilerin çoğunun yaptığı hata budur.
Motosikleti kurtarmaya çalışmak.
Oysa motosikletinizi hangi durumlarda kurtarabileceğiniz daha önce yaşadığınız tecrübelerle algılayabileceğiniz şeylerdir.
Eğer acaba kurtarabilirmiyim?
sorusuyla davranış sergiliyorsanız motosikletinizi kurtarmaya çalışmaktan vazgeçip, kendinizi kurtarmaya bakın.
Highsiding düşüşü en tehlikeli düşüştür demiştik.
Buna benzer bir duruma yaklaştıysanız hemen tercihinizi yapın.
Yani aslında yapmamız gereken, yüksek düşüşü, yana düşüş durumuna çevirmek.
Her kaza ihtimalinde bu davranışı sergileyecek zamanınızdır vardır.
Ama muhtemelen siz o sırada motosikleti kurtarmaya çalıştığınız için tercih hakkınızı kullanmazsınız.
Yani;
belli bir hızla seyir halindesiniz.
Aniden önünüze bir engel çıktı.
İki tür davranış sergilersiniz.
1. frenlere olanca gücünüzle asılır, Allah'a dua edersiniz ama bu sizi engele çarpmaktan korumaz.
2. Engele çarpacağınızı anlar ve Highsiding olacağınızı ve muhtemelen ağır yaralanacağınızı hesaplar, bunun yerine yana yatarak motoru bırakma eğilimine girersiniz.
Doğru olan ikincidir.
Belli bir süreden beri motosikletinizi kullanıyorsanız onun hangi mesafede durabileceğini biliyorsunuzdur.
Eğer önünüze bir engel çıktığında frenleme yaparken kendinizden eminseniz zaten çarpmayacağınızı ve atlatıp yola devam edeceğininizi biliyorsunudur.
Ama kendinizden emin değilseniz ve panik içerisinde frenlere asıldıysanız, muhtemelen çarpmanın gerçekleşeceğini de biliyorsunuz demektir.
Bu durumda motoru yatırın.
Yani Lowsiding olmaya çalışın.
Bırakın motora ne olursa olsun.
Önemli olan sizin canınız.
En fazla sürüklenmeden dolayı bir kaç yanık iziyle olayı atlatırsınız.
Bir diğer meseleye daha deyineyim.
Ne de olsa mal canın yongası.
Düşerseniz ve size bir şey olmazsa motorun telaşına düşeceksiniz.
Bahsetmek istediğm şey şu.
Koruma takozu denilen meretler.
Yani motorunuza taktırdığınız şu şeyler.
Bu ekipman pist için üretilmiştir.
Amaç motoru bir an önce pistin dışına atmaktır.
Yani eğer motorunuzda bunlardan varsa bir an önce kurtulmanızı tavsiye ederim.
Bunlar motora normalde oluşacak zarardan daha fazlasını yaparlar.
Pist kazalarında seyrettiğiniz hoplayıp zıplayan motorlar özel bir yeteneğe sahip motorlar değildir.
Bu takozların sayesinde yapabiliyorlar o hareketleri.
Sadece düşük hızda yana devrilme ve kayma durumunda işe yararlar.
Ciddi kazlarda motorunuzu pert edeceklerdir.
Kafam güzel olduğu için yazdıklarımda bağlantı kuramadığınız yerleri mutlaka sorun arkadaşlar.
Sonra toparlar konuyu güzelleştiririz.
Metehan güzel başlık açmışsın tebrikler...[/QUOTE] _________________ Mete Handro Prodikşın ve Bilumum Ekşın A.Ş. Gururla Sunar..."Gerçekler Acıdır..Acıtır.."Gariban Traktörü Massey Ferguson CBF 150..Hor Görme Pandayı...
mete_han, hadi neyse o kadar yazmıştım ama editledim. Eyvallah. Fotosunu koyduğun makinayıda bizzat test etmişimdir ve arkadan gelen sözüm ona "ss" çinin " nasıl oldu yaaaa?" sorusuna erimiş pegleri göstermiştim, (viraj alacakmışta alamamış mış mış mış bakayım bi bulursam fotosunu eklerim. Ayrıca koruma demirleri için inceden ve hassas ve teknik ve bi mukabil ve bir araştırmacı motordelisi olarak bakarız. Şu ara yoğun bu çocuk.. wait please ... _________________ Genel görelelik yasasının özü büyük fotoğrafı önceden görmektir...
Bu ekipman pist için üretilmiştir.
Amaç motoru bir an önce pistin dışına atmaktır.
Yani eğer motorunuzda bunlardan varsa bir an önce kurtulmanızı tavsiye ederim.
Bunlar motora normalde oluşacak zarardan daha fazlasını yaparlar.
Pist kazalarında seyrettiğiniz hoplayıp zıplayan motorlar özel bir yeteneğe sahip motorlar değildir.
Bu takozların sayesinde yapabiliyorlar o hareketleri.
Sadece düşük hızda yana devrilme ve kayma durumunda işe yararlar.
Ciddi kazlarda motorunuzu pert edeceklerdir.
Bu konu akılları karıstırıyor yapmıs oldugum bır kazada koskoca 900rr yanımdan uctu gıttı suratlı degıldım oysaki..topuzun yarısı erımıstı ama sag tarafı komple kurtarmıstım bunu motorun hıc bır yere carpmamasına baglıyorum eger kı kaldırım yada araclardan bırıne carpsaydı pert cıkardı o kazadan.. dusuk hızlarda yararı kesın ama suratlıyken durum farklı olur bencede.. _________________ "I'm not a brand fanatic,I just ride the best!" "TüYsiKlet TeaM"&"KaraRR"
Tarih: 11.03.2008 - 12:21 Mesaj konusu:
motordan düşmeyen ufakta olsa kaza yapmayan yoktur heralde sizlerde biliyorsunuz ki ya düşen motorcu vardır yada düşecek olan bu sebeple yazılarını sürekli takip ettiğim mete-han'ın bu konuda yazmış olduğu yazıda çok önemlidir bende büyük bir kaza yaşadım ama bu kazayla para ile satın alınamayacak kadar değerli tecrübeler edindim
1.si motorla kesinlikle çarpışmayacaksın bu tür bir kaza ölüm yada sakat kalmayla sonuçlanabilir.
2.çarpışacağını anladığında kesinlikle motoru zamanında yatıracaksın eğer motorunu kendinden daha çok seviyorsan hep kafanda kurtarabilirim düşüncesi varsa motora bir vitrin yaptırıp oraya koyacaksın ve binmeyeceksin karşısına geçip kendini tatmin edeceksin çünkü hiçbir şey insan sağlığından daha değerli değildir.
motoru yatırmak için ben arka freni kullanırım zaten arka freni durmak için kullanmam özellikle 600'lük 1000'lik ve hayabusa tarzı makinelerde çay tabağı kadar arka diskle durman mümkün değildir motoru ön fren durdurur
ön frende ani ve sert sıkılmamalı 3 kademeli bir şekilde durmanın şiddetine göre sıkılmalıdır.zaten motor öne doğru eğimli olduğu için arka teker fren esnasında yere baskı yapamaz hatta çok sert frenlerimde 1 karış kadar kalktığınada şahit oldum bu sebeple kesinlikle arka fren durma amaçlı kullanılmaz bazı arkadaşlar % 60 ön fren %40 arka fren deselerde ben kesinlikle katılmıyorum ve % 100 ön frenle durulması gerektiğini düşünüyorum.
peki kaza geliyorum diye bağırdığında ne yapmalı sert bir arka fren ve motorunuzun kuyruğu yanınızda artık motoru çok rahat yatırabilirsiniz ve motorun arkasında kalmış olursunuz böylelikle motorunda sizin üstünüze çıkmasını engellersiniz benim açımdan arka frenin başka bir kullanımı yok ve olamaz
eğer yanlış bir hareket yaparsanız o canınız gibi sevdiğiniz motorunuz sizin gözünüzün yaşına bakmaz ve canınızı alır.
Bu gerçeği bilerek motora binmek gerekir ve tehlikeli durumlarda motora acımadan kendi canımızı en az hasarla nasıl kurtarırız onu düşünmeliyiz.
bu mantalite kesinlikle kafalara yerleşmeli önce kendi sağlığımız sonra motorumuz. _________________ 2001 ZX-12 R *****2008 HAYABUSA [SON NOKTA]
****2005 GSX R 600 *** 2006 R1
** 2005 HONDA SHADOW
**** 2006 HAYABUSA (PERT )
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız