speedycrew, 600 rr la otobanda geniş açılı ve yukarı meğilli tatlı bi viraj ... 180 km hızla dıştan içe doğru virajı kesiyorum gazıda haliyle biraz açıyorum hızım 205-210km civarlarında.. ben tam bu esnada ne hissediyorum biliyormusunuz.. hani küçükken serum lastiğinden sapan yapardık ya... motorun kıçının o sapanın gerildiği gibi arka tekere doğru biraz kısıldığını hissediyorum... sanki gazı aniden bi bıraksaksam motorun beni taş gibi fırlatacağanı hissediyorum.. o resimde görünenlerden daha da şiddetli düşecekmişim gibi geliveriyor... belki saçmalıyorumdur Allah düşmanımın başına vermesin .. topic'in başlığı ile pek bi alakasız mı oldu ne?
Herkese SELAM.BU topiği açan arkadaş bence SS kulanıcıların bilmesi gereken önemli bi konuya değinmiş.SS diyorum çünkü genelikle LOW side HİGE side SS makinada fazla görülen bir olaydır.BEN 6mayıs 2008 de İZMİR-BAYRAKLI çevre otobanında KSK tünellere gelmeden BAYRAKLI sapağı çıkışında olan 180 derecelik VİRAjda Ön lastiğimin iyi ısınamamış olması neticesinde.ortalama 155km sürat ile virajın içinde iken lowside kurbanı oldum,yani alçak tarafa düşüş gerçekleşti ve motor altımdan kayarak bariyerlere gidip çarparak durdu.Herkese burdan duyurulur.LOW side alçak tarafa düşüş olarak bilinir.genelikle ÖN lastiğin tam ısınmamış olduğu bir anda viraj apexlerine sert girmelerde meydana gelen bir kaymadır.virajın içerisinde iken motorun yatık olduğu yöne doğru istikrarsız yatış açılarındada meydadan gelebilmektedir.Low side ile eğer düşerseniz dahi eğer geniş ve trafiksiz bir yolda yada etrafınız açık olan bir pistte iseniz muhtemelen sürücünün tam kıyafetli olması durumunda burnu dahi kanamadan kalkabileceği cinsten bir düşüş olacaktır.HİGE side motorun viraj öncesi yada viraj çıkışında genelikle görülen bir hadisedir.YİNE viraj apexlerine sert girip ani gaz açmalarda arka tekerin çırpma yapması neticesi motorun sizi kızgın bi boğanın fırlatması gibi bi olayla neticelenebilir.yada viraja normal bir hız ile girip istikrarsız bir yatış açısında ani gaz açma ilede yine hige side görülebilir.Virajın olduğu yerlere siz siz olun her zaman sabit gaz devri ve fazla agresiflik içermeyen bir sürüş tutumu ile girmenizde fayda vardır.UNUTMAYALIM ki arkadaşlar SS makineler her zaman bizden güçlüdür,fakat kontrol bizde kaldığı müddetçe motorsikletler kabul edilmiş dengeli birer araçtır.
sidewaying 3 kere istemsiz olarak başıma geldi.asfalt iyi grip yapmıyordu ve her üçündede hızım 60-90 arası idi.viraj apeksini geçer geçmez gazı açarken arka lastik grip kaybetti.her üçünde de gaz koluyla hiç oynamadım,depoyu dizlerimle sıktım ve motoru düz konuma getirdim.arka lastik yavaş yavaş grip kazandı ve toparlandım.
not:her üç olaydada neredeyse aynı şeyler oldu.viraj çizgimi kaybettim.hatta birinde tehlikeli şekilde karşı şeride geçtim. _________________ bir ihtimal daha var!
emrerd, düşmediğinde göre doğruyu yapmışsın (bu tabii benim yorumum).
Ben bir kez highsider oluyordum, bir kez de lowsider oldum.
Highsider olayım, aşağı doğru dik bir yokuştan 60 km/saat hızla inerken yan yoldan bir araba burnunu çıkarınca panik fren yaptım ve arka taraf sağ yanıma geldi, ben hemen arkayı bıraktım ama motorun arkası bir sağa bir sola rodeo atı gibi çırptı. Ayaklarımı da yere falan vurarak durumu kurtardım. Artık şehir içinde duramayacağım hızlarda gitmiyorum.
Lowsider vukuatım ise Bornova'da bir döner kavşak etrafında 50 km/saat hızla dönerken arka frene dokunmuşum, bir anda kendimi yerde buldum. İyi ki arkamda yakınımda araba yoktu. İşin ilginci hemen motoru kaldırıp nesi var diye baktım ve hiç bir çizilme dahi göremedim. Kendimde de hiç sürtünme izi bulamadım. Biraz daha kendimi inceleyince ve durumu analiz edince, meğer asfaltla motor arasında kalan dizlikli bacağım üzerinde kaymış olduğumuzu anladım. Yani o mafsallı sert plastik dizlikler hem beni hem de motoru çizilmekten kurtarmış.
biraz gec cevap yazıyorum ama bu bilgilerede benden olsun:High- lowsiding kurtulma şansınız cok azdır.burda mantıklı olan bence high-lowsiding neden olur- olmamak için ne yapmamız gerek,bunları ögrenelelim,öncelikle viraj içinde mümkün oldugunca motora müdahale etmeyin viraj girisine geldiginizde çizginize oturmuş,vitesinizi ayarlamış gazınızı sabitlemiş viraj cıkısına bakıyor olmanız gerek viraj içinde,gaza yüklenmeyin-frene başmayın tabi bu viraj acısıylanda alakalı şayet 10 -15 derecelik bir acıyla virajdaysanın birşey olmaz ama 30-40 derecelik acılardaysanız motora ani hareketler yaptirmayın,tehlikeli bir durumla karşilastıysanız önce motoru düzeltin sonra kontrollu sekilde ferenleyinki lowsiding olmayın
başimdan gecen lowsiding olayı :bu olay gecen yılkı yarişta oldu ,lowsiding oldugum sırada dizim zaten asfalta yakındı ,ön tekerlek kaymaya başladıgı anda dizimi asfalt ve motor arasında destek olarak kullandım ve saniyesinde ön tekerlek tekrar asfalta tutunarak devam ettim,tabi bu olaydan kurtulabilmemin en büyük nedeni tulumumun olması aksitaktirde dizinizi yere sürtemessiniz imkansız,tabi kurtulamadıgım lowsidinglerde var,sebebide viraj içinde ön frene dokunmamdı
2 Highsiding kurtuluş: en tehlikeli kazalardan olan highsidingten kurtulmak zor ama imkansız deil,birkere bu durumla karşilatıgınızda hemen motor üstünde ayaga kalkıp öne dogru uzanınki arka tekerde yük kalmasın ,yine depoyu sagdan ve soldan dizinizle sıkıca tutun ve ön lastigi kayma yönüne dogru cevirin çünkü ön lastik kaydıgınız yöne dogru durmuyorsa o an ,motorun sizi üstünden attıgı andır,direksiyonu ve son iki hamle debriyaja basın ardındanda kontrollü olarak arka frene,gerisi allaha kalmış,tabi bu saydıklarımı bir anda ve sırayla yapmalısınız ,bence denemeye deger zaten başka sanzınız yok o an;)highsidingte olmamak için ani gaz açmayın -islak -tozlu -aşinmiş yerlerde dikkat edin ve lastikler isinmadan gazlamayın.
Tarih: 13.06.2008 - 01:11 Mesaj konusu:
Bir keresinde uzun mesafe otobanda düz gittikten sonra lastigin soguyan yanaklari yüzünden olan bir olay ,ama düsmeden atlattim..Gelen cikista epeyi saga yattim dizleri sürtüp dönerken gazi actim o anda birden arkayi kaybettim ayni anda sag dirsegim yere deydi deger deymez lastik grip buldu beni yukari firlatti, seleden havaya uctum ama gidonu birakmadim.
Son anda sol taraftaki demir bariyerlere 20-30cm kala kontra teknigini cok sert bir sekilde uygulayarak kurtuldum..
Aklima gelince hala tüylerim ürperiyor..
Sino abicim tam aklıma takılan soruya burda cevap buldum galiba ama merak ya tekrar sorucam,abicim uzun bi düzlük var diyelim viraj yok gibi ama yanaklar doğudu viraj keskinleşşti motoru fazla yatırırsak highsiding e mi bulaşırız.Bunu önlemek için ne yapmalıyız? Highsiding sadece virajlardamı olur?
Şimdiden teşekkürler _________________ Üssü var,üstü yok
bisikletle arka fren telini gerip yola su dökerdik sonra kuru yollarda da yaptım 2 lastik yedikten sonra harçlık tükenince yapmamaya karar vermiştim bisiklette çok zevkli ama motorda asla Allah korusun en kötü yanı da bu olayların sizin dışınızdaki bir sebepten dolayı olması yoldaki yabancı cisimdir vs. vs.
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız