Merhaba arkadaşlar...
Bu topiğimde sizlere 2TEKER Dergisinin ilk defa yaptığı süperbike testini yani 08 1000RR testini kendi yorumlarımı katmadan tamamen dergiden alıntı yaparak aktaracağım...Amacım derginin bu sayısını kaçıran veya merakla kullanan arkadaşlarımdan yorum arıyan ama herzaman cevap bulamıyan tüm dostların burdan gerekli olan şeyleri okumasını sağlamak...
Ayrıca bu dergiyi taaaaaaa buralara kadar bana ulaştıran Berhan(SRAD-HAN) kardeşime çok teşekkür ederim...Saolsun böyle bir incelik yapmış...Ve böyle bir yerde böyle bir süpriz inanın anlatılmıyacak kadar keyif verdi bana....Çok saol kardeşim...
Şimdi baştada dediğim gibi notlar halinde 08 1000RR hakkındaki izlenimleri ve yorumları sizlerle paylaşacağım...Tekrar belirtiyorum yazdığım başlıklardakı yorum içeren tüm sözler testi yapan pilota aittir...
***2TEKER Dergisi olarak bu ay sizlere türkiyede yapılmış ilk superbıke testıni sunuyoruz.Üstelik herhangi bir marka da değil.Dünyanın en büyük motosiklet üreticisi HONDA'nın süper motosikleti:CBR 1000RR Fireblade....
***Yer Şekerpınar Honda fabrikası.Honda Türkiyeden beyaz laboratuar önlüğü giymiş bir bey(Sn.Erkan Gün)bir grup apışıp kalmış gazeteci grubuna şimdiye kadar duyduğumuz en iyi hazırlanmış teknik sunumu yapıyor.Laf arasında şöyle şeyler duyuyoruz:
(....bu kranktaki sensör sayesinde.saniyenin 500 de birinde,iki kez ateşlemeyi kesiyor.Böylece şanzıman çarklarından herhangi bir vuruntu gelmiyor.......)Biz şaşkın gazeteci grubu ''vay vay vay,hm hm hm''diye dinliyoruz şaşkın bir şekilde.........
***Zamanı 2 ay ileri alalım.TEM de bu acayip kırmızı aletin üzerinde durmaya çalışıyorum.Süratim kanuni sınırın çok üzerinde.6ncı vitesteyim.Gazı tamamen açıyorum biranda sürat göstergesinde 3 haneli rakamlar beliriyor.Soluğum sıklaşıyor.Dişlerimi gıcırdatarak zorlukla nefes alıyorum.Daha fazla dayanamayıp gazı bırakıyorum.Süratim 160 lara iniyor.Rahatlıyorum.Öyleki 120 lere indiğinde sanki inip yürüyecek durumdayım...
***HONDA bu kasasını 2009 a planlıyordu ancak pazarlama bölümdekilerin piyasada rakiplerimize göre zayıf kaldık uyarısı ile makina 1 yıl erken çıkması gerekti...Bunun üzerine dev firma tüm imkanlarını seferber edip makınayı hazır etmiş...İlk bakışta üzerine basılmış kurbağaya benziyen gözleri ile bende şöyle bir intibah yaratıyor.''HONDA elindeki tüm imkanları makinanın teknolojık alt yapısına,motor bloğuna,en teknolojık şanzımana,en hafif şasiye,en karmaşık egsoz sistemine,en iyi fren kombinasyonunaen ileri yürür aksamaen düşük ıslak ağırlığa yatırmış......Tasarımı ise çok kafaya takmamışlar.Biraz 1098 biraz MotoGP makinasından alıntı gibi.....
***Evet motorun üzerindeyim.Çok fukara bir gösterge tablosu karşılıyor cbr severi.Analog devir saati,sağda sayısal bir ekran.Sürat,hararet,yapılan yol,anlık tüketilen yakıt miktarı okunabılıyr.Ne vites göstergesi,ne yakıt seviyesi başka hiçbir şey yok.Yakıt azalınca göstergede sarı bir rezerv ışığı yanıyor.
***Evet motoru çalıştırdım.''aha''dedim alet bozuk.Rölantide 80'lerden kalmış,motoru mazotluya çevrilmiş şahin taksi gibi ses çıkıyor.Garip bir ''tar tar''ses.Tel kumandalı ancak oldukça yumuşak debriyaja basıp(bu sınıfta tek),hafif bir klang.. sesiyle birinci vitese alıp şehir trafiğine dalıyorum.Şehir içinde düşük süratlerde tabiiki birşey anlaşılmıyor,cenin oturuş pozisyonunda rahatsızlık acayip.Bu sınıfta enspor oturuş pozısyonuna sahıp cbr1000RR ile sıkışık trafikte karın,boyun ağrısı had safhada....Gaz çok yumuşak ve kolay ayarlanıyor.Hatta tın tın giderken hiçte 1000'lik superbıke kullanıyor gibi hıssetmıyor ınsan.Trafikte hararet 100 derecenın uzerıne çıkınca gaz koluna motorun tepkileri değişmeye başlıyor.
***1000'lik supersporlar arasında en düşük güce sahip olmasına rağmen,tüy siklet ağırlığı cümle alemnım aklını alırcasına hızlanmalara neden oluyor.Üstelik 1nci viteste 13bin devire çıkıldığında 160km/s'e yakın süratler mümkün.Peki üzerine 5 tane daha vites var????Sürat yükselince daha fazla devreye giren elektronik gidon amortisörü ve öndeki 43mm'lik kartuş tipi maşa bayağı faydalı.....
***Daha sonra pistte deneme imkanı bulduk.Vites küçültürken bu kadar güçlü motorlarda olan arka lastiğin kilitlenmesi hadisesine karşı kaydırmalı debriyaj iyi çalışıyor.Fakat kaydırma devreye girsede,girmesede debriyajı bıraktıktan sonra bir ''trak''sesi var...Fren performansı harika...Ön fren manetine değer değmez, tek parça döküm kaliperlerden tısslayan bir yılan sesi ile müthiş duruşun ilk şoku geliyor...Bu sefer maneti portakal sıkar gibi daha sert bir şekılde deniyoruz...Kaskın içinde burnumdan sümüğün akmasına,gözlerimin yaşarmasına neden olan bır güçte motor yavaşlıyor... Virajlara girerken motoru kolay kavrıyabılmek için dizlerimle depoyu sıkarken bir bakıyorum ''oda neee'' dizlerin kolay kavraması için depo ve yanları yumuşak plastikten...
***İşçilik ve malzeme kalitesi HONDA seviyesinde:Hastasıyız...........Yolcu için ayaklıklar çok yukarda kalıyor...Zaten bu cihazın arkasında oturanın vay haline....Sol arka çaprazından bakıyoruz motora ve bu açıdan bakınca motorun bir 600'lük kadar küçük olduğu daha kolay anlaşılıyor.....
***Bu arada ikinci seans piste çıkışımda daha fazla gazlamaya başladım.1000RR virajlarda daha fazla güven vermeye başladı...Bunun en büyük etkısı yılların yarışçısı Barış TOK'un ön ve arka amortisörlerin hem sıkışma hemde sekme ayarlarını biraz sertleştirmesi.Ve lastik basınçlarını düşürmesiydi.Son seans ta antremana 1000liklerle çıktım.Çıkmaz olaydım...Aynı 1000RR ın doğru ellerde neler yapabıleceğini görüp hayıflandık.... Ve şu soru aklıma geldi...''belkide bu motor için yeterınce iyi değilim.belkide hiçbir zaman CBR1000RR için yeterince iyi olamıyacağım....
Evet arkadaşlar alıntılarım bu kadar...Sizlerle bu okuduklarımı paylaşmak istedim..Merak edenlerede bir nebze olsun fikir vermiştir sanırım....Herkese teşekkür ederim yazıyı okuyan....
SAYGILAR....
Yakuzzza.......... _________________
Kayıt: Dec 12, 2005 Mesajlar: 6103 Nereden: 35nci.OTOBAN TUGAY K.LIĞI..
Tarih: 05.07.2008 - 03:12 Mesaj konusu:
yakuzzza, dostum emeğine sağlık ama şimdi birkaç anti honda grubu mensubu damlar vebu testlerde en çok parayı veren 1. cıkıyor övülüyor,bence inandırıcı değil filan diye baslarlar,ancak 2004ten bu yana(2008 hariç) honda 1000RR bu testlerde özellikle performans krıterinde hep sonuncu olmuştur son hızda yavas,0-400de hantal kalmıştır gerci bu dediğim degerler saniyenin 3te1i kadar zamanlardı ama bizim sitede hayati önem tasır çünkü burda bizim aramızda 002salise bile önemlidir biz öyle gazlarız test pilotlarıda ne mok oliyyyyy ki :)neyse işte bu sene honda tüm testlerde yerli yabancı hep 1. cıktı,4yıldır sonuncu cıkaran dergiler bu sene 1. cıkardı,demekki 4yıldır diğer markalar çok para veriyorlardı bu sene honda kesenin ağzını açtı,mesela 600cc de GSXR600 bu sene lider konumda demekki suzuki bastı parayı 1. çıkardı makinayı! , işte böyle dar bir düşünce kapasitesine sahibiz!
Son Mesajdan 2 dakika sonra eklendi:
Alıntı:
parayı hangi firma verirse onun 1000 ligi 1 numara herşey para
bak burda var bile bir numune evet motocycleusa,morradd,motoron,MCN gibi dev firmalar para alıp 1.yi seciyor yani?? valla bravo..bu arada IP numarana baksak kesin tanıdık cıkarsın gibi his var bende nedense ALLOC, _________________ Çeşme ve Aydın Otobanları 1000cc GARNİZON KOMUTANI!{SS Subayı}
Türke Kefen Biçenin,Ölümü Korkunç Olur.
Bu Dağlar Bizimdir,Ferman Gerekmez,Bozkurtun Gezdiği Yere,Çakal Giremez..
En son SRAD-HAN tarafından 05.07.2008 - 03:52 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Kayıt: May 07, 2008 Mesajlar: 1270 Nereden: Memleketten....
Tarih: 05.07.2008 - 03:22 Mesaj konusu:
armyy, hayırlısı diyelim dostum...Allah herkesin gönlünde ne varsa onu nasip etsin...Ama 09 dan önce birşey almam,ayrıca alamam...Alınmıyacak makina da değil...Ama dediğim gibi dostum nasip.....
(SRAD-HAN)berhanım çok doğru ve mantıklı söylüyorsun...Bu testleri yapan dev firmalar böyle bir iftirada komik olur....Demekkı haketmiş ve 1nciliği almış....Seneye neler olcak merakla bekleniyor tabiiki ama bu sene tartışmasız HONDA üstünlüğü var....Ayrıca böyle keyifli yazıları okumama yardımcı olduğun için ve taaa buralara kadar üşenmeden bu dergileri yolladığın için çok teşekkür ederim tekrar....Motor sevgisi ve yardımlaşmasına gerçekten güzel bir örnek bu yaptığın dostum...09 için dehşet planların var ben biliyorum ama süpriz olarak kalsın...Fena geliyorsun yine... _________________
Tarih: 05.07.2008 - 03:51 Mesaj konusu:
Alıntı:
09 için dehşet planların var ben biliyorum ama süpriz olarak kalsın...Fena geliyorsun yine...
arastırmalar hatta ufaktan alışverisler bile basladı,baslıcak seneye bitane UFO hazırlamayı düşünüyorum kısmetse _________________ Çeşme ve Aydın Otobanları 1000cc GARNİZON KOMUTANI!{SS Subayı}
bende bir hondacı olarak makina ne kadar iyi olursa olsun bu yazının taraflı olduğunu düşünüyorum, çünkü test edilen motor test eden kişi olan "Barkın Bayoğlu" na ait belki kendine ait olduğunu söylemese hiç aklıma kurt düşmücek, yanlız kim 27 milyar civar para ödeyip tarafsız olabilirki, olsa bile inandırıcılığı tartışılır,2tekerin 2008 1rr testindeki hatasıdır bu bence.
Tarih: 05.07.2008 - 03:55 Mesaj konusu:
CAGRRI, bu adam hemen hemen her motoru test ediyor,her beğendiğini almaya kalkarsa işi var demektir dostum!! _________________ Çeşme ve Aydın Otobanları 1000cc GARNİZON KOMUTANI!{SS Subayı}
Kayıt: May 07, 2008 Mesajlar: 1270 Nereden: Memleketten....
Tarih: 05.07.2008 - 04:02 Mesaj konusu:
SRAD-HAN, UFO gören masum köylüler çok olacak demektir bu seneye...Hakkaten eğer konuştuğumuz gibi birşey olursa makina herhalde tek olacaktır...Ki sen o konuştuklarımıza daha da ekleme yaparsın....Ben bile bildiğim halde acayip merakla bekliyorum.....
CAGRRI, şimdi dediğin gibi evet test pilotunun motoru da 08 1000RR ama bu testi sadece türkiyede yapılmış olması açısından verdım ve dikkat ettiysen birçok eksik özelliğini söylemiş....(çok fukara bir gösterge tablosu ile karşılaşılıyor)diye yazmış mesela...Asıl bizim bahsettiğimiz testler MOTOCYCLEUSA-MOTORON-MCN gibi büyük firmalar...Baz aldıklarımız o firmaların sonuçları..Bu yazıyı türkiyede yapılmış olmasından ve biraz daha bizim aradıklarımıza hitap eden yorumlar olabileceğinden dolayı aktardım...Çünkü maalesef bizim kriterlerimizde en önemli şeyler;
1-YAKIŞIKLILIK
2-KAÇ YAPIYO
3-LASTİKLERİ KALINMI
Mallesef bu tarz şeyler bizim krıterlerimizi oluşturuyor..Tabiiki yıllarını bu sevdaya adamış ve gerçekten işi bilen birçok motor kullanıcısını bu dediklerimin dışında tutarak konuşuyorum.... _________________
Tarih: 05.07.2008 - 04:04 Mesaj konusu:
bu olay suna benziyor,Futbol hakemleri takım tutmalımı?? tutarsa tarafsız kalabilirmi?? şimdi
futbol hakemi olmak için futbolu sevmek gerekir,futbolu seven her kişinin de bir takıma karsı sempatisi kaçınılmazdır buyuzden hakemlerde takım tutar yurt içinde yada yurt dışında bu böyledir!! ama önemli olan profesyonellik gereği işini yapıp objektif olmaktır! bu kişi ve yurt dışındaki diğer test pilotları mutlaka cocukluktan beri motor uzerindeler,sevdikleri markalar modeller olması doğaldır,kişisel olarak o markaya sempati v.s!! ama teknolojik destek sayseinde kişilerin yorumları tamamlayıcı oluyor net değerleri sensörler,radarlar tur zamanları v.sss ler veriyor bunlarda kişisel yorum içermiyor!! net okunuyor _________________ Çeşme ve Aydın Otobanları 1000cc GARNİZON KOMUTANI!{SS Subayı}
ben Barkın'ın tarafsız olduğuna eminim, dediğiniz gibi bu profesyonellerin işi ki her testini zevkle okurum yanlız dergiyi dünyadan bir haber olan biri alıp okursa demezmi kendi motoru diye yazıyor, Barkın olumsuz ne söylese hiç bir şey ifade etmez onlar için ,bu benim motorum dediğiniz zaman o testin objektifliği gitmiştir bence; demek istediğim bu.
Tarih: 05.07.2008 - 04:32 Mesaj konusu:
CAGRRI, ben suna eminim,bulma sansı olan varsa da arastırsın,race makinaları test eden tum adamların,özellikle yurt dışında cok ciddi test firmalarının örnek MCN gibi! bu dergiye baglı belki 10tane test pilotu var bu kişilerin hepsinin kendilerine ait mutlaka ama mutlaka RACE makinları vardır,ozman bu durumda asla objektif karar veremezler yada oblektif olsalar bile inandırıcı olamazlar!! yanlışmı?? adamlar test pilotu,gençliklerinde profesyonel yarışçılardı buyuk coğunluğu kendilerine ait race makinaları olmaması imkansız gibi bişeydir!! _________________ Çeşme ve Aydın Otobanları 1000cc GARNİZON KOMUTANI!{SS Subayı}
SRAD-HAN, dediğinde haklısın ona hiç şüphe yok ama örnek vermek gerekirse motor on dergisinin çoğu testi çeviri hiç bir pilot test ettiği motor için sahibiyim demiyor zaten bende bunu diyorum bu motora sahibim demek yanlış yoksa herkez biliyor onların birçok motora sahip olmuş olduğunu yoksa test pilotu olmalarının bir anlamı yok neyse uzatmaya gerek yok ben sadece dergi deki son satırların olmaması gerektiğine inanıyorum yoksa Barkın'a taraflı bu adam demiyorum.
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız