Tarih: 08.12.2003 - 12:18 Mesaj konusu: ZINCIR BAKIMI VE TEMIZLIGI.!!
Arkadaslar zincirlerinize dikkat ediyorsunuzdur herhalde !
Bunun cok önemli oldugunu ben bir motorcu arkadasin öldügünden sonra anladim.Zinciri Bakimsizdi ve nerdeyse hic yaglamazdi!
Ve bir gün Virajli orman yolunda zincir kopunca arka canta girip tekeri bloke etti sonra bir sol virajda arkadas dümdüz gidince 220km/h hizla
bir Elektrik diregine girerek can verdi!!
Ben sahsen zincire burada olan "profi dry Lube" adinda olan bir zincir yagindan atiyorum.Bu yagin özelligi yagi kuru oldugu icin canta atmamasi.
Yani arka cantim hep tertemiz kaliyor!! :wink: :wink: _________________ Virajdan cikar cikmaz gelen virajin fren yerine kadar yerde siyah cizgi ciziyorsan makinende güc var demektir
176,4BG 183,5kg Full Tank
Tarih: 08.12.2003 - 12:41 Mesaj konusu: Zincir yağı ve ölüm
Zinciri yağsız bırakıp da ölmek...Oldukça değişik bir ölüm şekli.
Zincir yağlı olsaydı 220 km/sa hızla giderken virajdan dönebilir miydi ki?
Benim zincir kapalı bir muhafazanın içinde durduğu için ben hiç yağlamıyorum.
Yağlama sıklığı konusunda bir fikri olan var mı? _________________ Ya?asyn gen? ruhlu motorcular...
Virajina göre biglad, herhalde 90 derece degildi viraj uzun virajdi tabiki!!
Ama inan dönebilenler var böyle virajlarda.... _________________ Virajdan cikar cikmaz gelen virajin fren yerine kadar yerde siyah cizgi ciziyorsan makinende güc var demektir
Normal zincir yagi kullanildiginda her 500 kilometrede kontrol edilmeli yag azaldi ise yaglamali ama yagmurda cok sürüldügü zaman tabiki daha SIK kontrol edilmeli! Temizleme zamani zincirdeki yag rengi siyahlastigi zaman yapilabilir.... _________________ Virajdan cikar cikmaz gelen virajin fren yerine kadar yerde siyah cizgi ciziyorsan makinende güc var demektir
ben zeytın yagı kullanıyorum ehuehu.ben her 500 de bır yaglardım .aslında bunun bır km sı oldugunu dusunmuyorum elle kontrol ederk zıncırın yaga ıhtıyacı varmı yokmu anlasılıyor bence.
Tarih: 09.12.2003 - 00:56 Mesaj konusu:
Bencede çok önemli ben 2. motorumu ilk aldığımda zincir bitik bir vaziyette idi bende motoru aldığım arkadaşdan zincir sözü aldım ama zinciri temin edene kadar öyle bindim ve belli bir süratten sonra ister istemez insan tırsıyo çünkü zincir bayağı sesde yapıyordu.
Bir arkadaşımın TL 1000'de zinciri kopmuş ve ön dişlide toplanmış ve orayı çatlatmıştı. _________________ 99 Titan.. 97 YZF600F.. 98 CBR600F3.. 00 CBR600F4.. 06 SES150 Dylan..
Kirlenmis zinciri temizleme benzini ile yada mazot ile yapabilirsin sonunda kuru ve temiz bir bezle kurulayip yaglayabilirsin! _________________ Virajdan cikar cikmaz gelen virajin fren yerine kadar yerde siyah cizgi ciziyorsan makinende güc var demektir
Benzin çok yanıcı Tavsiye etmem. Tehlikeli olabilir mazot yada en iyisi Gaz yağı kulanarak zincirinizi birgüzel temizleyebilirsiniz. Çok basit üstelik Piyasada 1milyon tl ye satılan yağlı boya fırçalarıyla zinciri arkalı önlü temizleyin Bu arada Motorunuzda orta ayak Yoksa bir adet eşek işinizi görür. Hem uzun süreli parklarda(kışlamalardada işinize yarar). Temizlikden sonra 80 numara dişli yağıyla zincirinizi yağlayabilirsiniz Oda bayağı ucuz Petrolerde bulunabiliyor. Sprey yağlar çok yapışkan tüm pislikleri topluyor. Tüm bunları yaparken Motoru çalıştırmayın. Elinizle yada bir arkadaşınız yardımıyla tekerleği döndürün. Wahim bir kaza meydana gelmesin. 500km de bir yağlama 1000 km dede temizlik +yağlama _________________ 2003-05 NX4 FALCON
2006-.. CBF600S ABS
nx4_falcon belki bilmiyorsundur diye söyliyeyim "temizleme benzini" bildigimiz benzin degildir yüzeylere karsi hic bir agresif yani yoktur sadece yaglari cözer ve temizler!!!! Ve zinciri temizlemede en idealidir cünkü kisa zaman sonra ucar gider ve zincir kupkuru olur.Hemen yaglayabilirsiniz zinciri.... :wink: _________________ Virajdan cikar cikmaz gelen virajin fren yerine kadar yerde siyah cizgi ciziyorsan makinende güc var demektir
Tarih: 18.02.2004 - 10:28 Mesaj konusu:
Yahu kullanma kılavuzu der ki;
Asla zinciri fırçalamayın. Fabrika çıkışı O-ringler arasındaki yağı da yoketmiş olursunuz. Mazot da bu konuda sorunlu olabilir. WD40 pisliği atar gibi geliyor bana yem yağı da yok etmez.
Neyse ya zincir=dert o kadar
Ben sahsen zincire burada olan "profi dry Lube" adinda olan bir zincir yagindan atiyorum.Bu yagin özelligi yagi kuru oldugu icin canta atmamasi.
Yani arka cantim hep tertemiz kaliyor!!
Bir de sino bu nasıl şey kuru olan şey nasıl yağlama yapar? Ve o zincirden sıçramayacak bir maddenin icad edildiğini sanmıyorum _________________ DBTYSG
Aşağıdaki enfes çalışma www.ikiteker.org sitesinden İlker arkadaşımıza aittir, aynen kopyalıyorum.
---------------------------------------------------------------------
Uygulamali zincir temizleme dersimize hoşgeldiniz. Biliyorum, biraz geç kaldım cevap yazmakta ama elimde dijital kamera olmayınca, kara kalemle de ancak çöp adam çizebilince böyle oluyor.
Neyse efendim, ne diyorduk? Zinciri nasıl temizleyip yağlayacağız.
Elimizi kirletmeye başlamadan önce zincir temizleme ve yağlamayı ne zaman yapacağız, kısaca değinelim. Kullanım şartlarına bağlı olarak zincirimizi her 500-1000km arasında yağlamalıyız. Temizleme ise gene kullanım şartlarına bağlı olarak her birkaç yağlamada bir uygulanabilir. Ama temizlemenin cok zaman almadığı düşünülürse, hazır yağlıyorken temizlemekte fayda var. Zincir bakım periyodunu etkileyen şartlar kabaca şöyle sıralanıyor:
1) Kullanılan arazi. Eğer sürekli cross yapıyor, toprak araziden ve özellikle balçık haline gelmiş çamurdan çıkmıyorsanız, her kullanım sonrası zincir temizlemeniz gerekebilir. Asfalt kullanımında genelde zincire pislik bulaşmayacağından, 2-3 yağlamada bir temizleseniz olur. Hatta bir tanıdığım sadece 5000km bakımında temizletiyor zincirini. Bugüne kadar sorun yaşamadı.
2) Kullanılan hava şartları.
"Ducatim var, bulutu gördüm mü motoru kapalı garaja atarım"
diyenlerdenseniz, zincir üzerindeki yağ suya maruz kalmayacağından akıp gitmeyecektir. Ama benim gibi yagmur-kar dinlemeden biniyorsanız, zamanla zincirin parladığını farkedeceksiniz. Yani, yağlama zamanı geldi.
3) Kullanım stili. Sürekli yüksek tempolu kullanılan zincir daha fazla bakım isteyecektir. Sakin kullanım bakım periyodunuzu uzatacaktır.
Peki nasıl temizleyip yağlayacağız. Önümüzde 3 farklı seçenek var.
1) Periyodik bakım sırasında servise temizletmek, geri kalan zamanlarda sadece yağlama yapmak.
2) Yağlama zamanı geldiğinde servise uğrayıp 10 dakikada yağ sıktırmak.
3) Sonuncu ve en zevklisi, elinize gerekli alet-edavatı alıp kendiniz yapmak.
Ben sonuncusunu tercih ve tavsiye ediyorum. Toplasanız 15 dakikanızı almayacaktır. Kullanılan malzemeyi de çok rahat temin edebilirsiniz.
Aklınıza girdim mi? Beraber temizliyor muyuz? Buyrun o zaman; kullanılacak malzemeleri görelim, oynat Uğur'cum;
- Bir kutu zincir yağı (servisinizde mutlaka vardır. Elf'in zincir yağını 12 Euro'ya aldım. 400ml)
- Temizleme için gaz yağı (veya resimdeki gibi gazlı sobalarda kullanılan sıvı yakıt. Asla benzincilerde satılan yakıtı kullanmayın. O-Ringleriniz zarar görür.)
- Bir adet plastik bulaşık fırçası.
Bunun yanında zincirin altına koymak için genişçe bir kap ve etrafa sıçrayacak yağların jant ve tekerleğe bulaşmasını engelleyecek büyük bir karton.
İşleme başlamadan once zincirin daha iyi yağ tutması için sıcak olması tercih sebebidir. Bu yüzden temizlik ve yağlamayı günlük bir gezi sonrasında yapmakta fayda var. Veya en azından 15 dakika kadar etrafta dolaşıp motoru ve zinciri ısıtın. Yağlama yaparken de elinizi egsoz borularından uzak tutun.
Bu detayı da hallettikten sonra alalım malzememizi, gidelim motorumuzun yanına. Karşımızdaki görüntü şöyle;
Motor düz arazide, vites boşta. Eğer şanslı kesimdenseniz aleti orta sehpaya alın. Yok benim gibi teknoloji fakiri iseniz yan sehpada dursun.
İlk iş, zincirin yukarısını kaplayan plastik muhafazadan kurtulmak. İki tane vidayı sökerek hallediyoruz. Geniş kartonumuzu alıp, zincir ile jant arasına diklemesine koyuyoruz. Son olarak plastik kabımızı zincirin altina yerleştiriyoruz. Elde ettiğimiz düzenek;
Gaz yağımızı koyacağımız orta genişlikte bir kap lazım. Bunu da Şaşal şişesinin altını keserek elde edebilirsiniz. Kaba biraz gaz yağı koyup bulaşık fırçamızı içine daldırarak, zincirin aşagı kısmını güzelce temizliyoruz;
İşlem yaptığımız zincir parçasının uzunluğu kabaca 40cm. Zamandan kazanmak için arka salıncağın üstünde kalan parçaya girişmeyin, aluminyum salıncak kolunuz berbat olur.
40cm'lik parçayı temizledik mi? Kartonu ve kabı uzaklaştırıp motoru 1mt ileri alın. Temizleme işlemini tekrarlayın. Son bir kere daha ileri alıp temizlediğinizde büyük ihtimalle zincirin tamamı işlemden geçmiş olacaktır.
Motoru ilk konumuna geri getirin. Su anda temizlediğiniz ilk bolumun kurumus ve pırıl pırıl olması lazım. Aynı karton-kap düzeneğini kurarak yağımızı sıkalım;
O-Ringlerden yağ suzulene kadar, düşük basınçla doyurarak yedirelim. Temizlerken yaptığımız gibi motoru ileri götürerek tüm zinciri yağlayalım. En son olarak söktüğümüz plastik zincir korumasını yerine takalım. Et voila'! Tebrikler. Tertemiz ve yağlanmış zinciriniz oldu. İyi günlerde kullanmanız dileğiyle.
Tarih: 18.02.2004 - 16:09 Mesaj konusu:
bende İlkerin yaptigina yakin bir temizlik yapiyorum.Sadece japon sobasi gazi yerine mazot kullaniyorum. muRRat, da hakli en erken yarim saatte bitiyor _________________ nereye bakarsan oraya gidersin
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız