Kayıt: Jan 03, 2006 Mesajlar: 558 Nereden: istanbul/kadıköy
Tarih: 28.09.2006 - 14:52 Mesaj konusu: TEK GÖZÜ GÖRMEYEN (MONOKÜLER) VE RENK KÖRLERİ EHLİYET ALABİL
Mecliste görüşülen ve onaylanan tek gözü görmeyenler ve renk körleri ile ilgili kanun metni aşağıda ,
Şahsın tek gözü var, diğer gözü yok ise veya sadece bir gözünü kullanabiliyor diğer gözde görme yeterli değilse (Bu maddenin ikinci fıkrasının (a) bendi); (Monoküler vizyon var ise)
a) Görme gücü kriteri, gören gözün en az 1.0 görme keskinliği olmalıdır.
b) Görme alanı, şahsın yatay görüş alanı 120 dereceden daha az olamaz.
c) Eğer şahıs herhangi bir nedenle hayatının herhangi bir durumunda tek gözlü (monoküler) olma durumuna gelmiş ise; olayın üzerinden en az 1 yıllık adaptasyon süreci geçmeli ve sonunda şahsın 120 dereceden daha az olmamak koşuluyla görüş alanına sahip olduğu saptanmış olmalıdır.
ç) Monoküler kişiler;
1) A1, A2, B ve F sınıfı sürücü belgesi alabilir.
2) Ticari araç kullanamaz.
3) Kendileri açısından konulan kurallara uyup uymadıklarının denetlenebilmesi için sürücü belgelerine monoküler ibaresi yazılır.
4) Kullanacakları araçların içinde, sağında ve solunda olmak üzere en az 3 ayna bulunması zorunludur.
5) Sürücü belgesi aldıktan sonra her yıl bir göz hekiminden sağlık raporu almaları zorunludur.
6) Kullanacakları araçların azami hız sınırları; yerleşim yeri içinde 50, yerleşim yeri dışında 18/7/1997 tarihli ve 23053 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 100 üncü maddesinde belirtilen hız sınırlarından 10 km daha az olmalıdır.
7) Gece araç kullanamaz. (Gece: gün batımından bir saat sonrası ile gün doğumundan bir saat öncesidir.)
Kullandıkları aracın arka camının sol ve sağ üst köşelerine monoküler olduklarını belirleyen işaret yapıştırılması zorunludur. (Ek: 1) _________________ Gelişim Sürücü Kursu
www.gelisimsurucu.com
msn:ehliyet@msn.com
216 330 54 44 kadıköy
Ben renk körüyüm.Hem motor hem araba ehliyetim var.Muayenelerin nasıl olduğunu herkes biliyor. _________________ -´07 CBF 150- "Port´u Müdafa Yoktur, Host´u Müdafa Vardyr!"
Tarih: 28.09.2006 - 15:19 Mesaj konusu:
Devlet babamıza sorular;
A) ç4 maddesindeki 3 ayna motorda nereye konmalıdır? Motorun içineresidir?
B) ek 1 deki arka cam motorun neresine tekabül etmektedir?
ve C) ben 2 gözümle beni ezmeye ya da benim önüme atlamaya çalışan varlıklara karşın kimi zaman yetersiz kalıyorsam, tek gözlü bir sürücü bunu motorda nasıl yapacak?
Bu soruları sorma amacım konuyu kirletmek değil. Bir kez daha Türkiye şartlarını ve motorcuları düşünmeden hazırlanmış bir kanunu eleştirmektir. Yeterli altyapının(başta eğitim ve yol şartları) olmadığı bir toplumda toplumda yurtdışında güzel işleyen kanunları getirip uygulamak kazalara(felaketlere) yol açar.
Üzülerek söylemeliyim ki bu kanun meyvesini yakın zamanda artan ceset torbası ihtiyaçları ile verecektir.
Saygılarımla _________________ "Ümit kötülüklerin en büyü?üdür, çünkü i?kenceyi uzatyr" F.W. Nietzsche
Tarih: 28.09.2006 - 15:48 Mesaj konusu:
clawman zaten renk körü olanlar şartsız olarak ehliyet alabilecek artık(şahsen kanunun bu kısmında bir sorun olduğunu düşünmüyorum). Benim asıl derim yukarıdaki maddelerin geçerli olduğu monokülerler için izin verilmesi...
Saygılarımla _________________ "Ümit kötülüklerin en büyü?üdür, çünkü i?kenceyi uzatyr" F.W. Nietzsche
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız