dediklerini anlamadım ama sıkıştırma oranı sabit tutulup strokla oynanabiliyomuş..
Son Mesajdan 5 dakika sonra eklendi:
ama onu yapman için silindirin hacmiyle oynaman lazım..ben silindir hacmini sabit kabul edip yazıyorum.. _________________ Hergün güne? do?ar yeterki açyk olsun perdeler!!
Kayıt: Mar 16, 2005 Mesajlar: 618 Nereden: ISTANBUL/Bostancy
Tarih: 26.12.2006 - 23:50 Mesaj konusu:
viraj çıkışlarında ve ani hızlanmalarda torkun etkisi oldukça belli oluyor. 4silindirli bir motor kalkıştan sonra ben 7bin devire geldiğimde o yana yakıla yırtınıyor. benim daha kullanmaya hazır 5000 devrim varken onun redlinea yaklaştığını hissediyorum. tabi bu ara kalkışlar için geçerli.ama önemli olanda o ayrıca makineler daha uzun ömürlü oluyor.. ducatiye baktığınızdada evladiyelik makineler yaptığı ve her zaman öle kalmasını çift silindir olmasına borçlu bence.. _________________ DÜZ YOLDA ESERIM, MAKASTA GEÇERIM, VIRAJDA KAYARIM. NE GTI NE STI NE GSI.HEPSI HIKAYE ! MOTORCUYUM BEN G E Ç I L M E Z I M ! ! ! since1998 Licensed by YAMAHA-R1
YAMAHA-R1 SERİ ÜRETİMİ OLAN "DÜNYANIN EN İYİ MOTORU!!"
Kayıt: Mar 13, 2006 Mesajlar: 399 Nereden: Taşdelen Illegals
Tarih: 27.12.2006 - 11:29 Mesaj konusu:
Tork açısal burkulma kuvvetidir. Stork un uzun olması tork u arttırır . Bunun nedeni karank miline geniş açıda yaklaşan piston kolunun un lastiğin dönme direncine daha fazla direnc göstermesidir. 4 silindirli makinaların storkları kısa oldugu için beygirlerine göre torkları düşüktür. Lakin bu açığıda storkları düşük olduğu için yüksek devir çevirerek kapatırlar . Ama arazide düşük devirde yüksek tork gerektiği için tek pistonlu buyuk stork lu makineler kullanılır. Bu nedenle anti vibrasyon milleri olmasına rağmen sarsıntılı çalışırlar. KTM 640 Adv örnek verebiliriz. .0-100 km ye 3.8 sanıyede çıkar.
Kayıt: Dec 12, 2005 Mesajlar: 6208 Nereden: 35nci.OTOBAN TUGAY K.LIĞI..
Tarih: 27.12.2006 - 11:45 Mesaj konusu:
Alıntı:
2 silindirli motosikletlerde 4 silindirli motosiklete göre daha çok tork gücü oluyor.Bunun sebebi nedir?
Neden aynı cc de olan biri 4 biri 2 silindirli motorlardan, 2 silindirli motosiklet daha fazla torka sahip?
böyle bişey yok kendi ilgi alanım die söylüyorum 2 silindirli 1000cc makina mesela apriliaRSV yada ducati 999 makinaların maksimum torklarına bakarsınız 4 silindirli 1000liklerden daha düşüktür!! RSV 108nw CİVARINDA TORK VERİRKEN 4 silindirli bi 1000lik 115nw civarı tork veriyor burda sizi yanıltan noktaların basında arastırma yapmamanız geliyor dier bi hatanızda max TORK DEGİL!! max torkunu erken verir 2 SİLİNDİRLİ MAKİNALAR!!yani 7500devir 8000devir seviyelerinde max torku olan 108mw torku verir! ama 4 silindirli bi makina 10000devir seviyelerinde max torkunua ulasır! oyuzden sehir içi kullanımlarda ve virajlı pistlerde 2 silindir makinalar daha avantajlıdır ama uzun düzlükleri olan yollarda erken biter!!
Son Mesajdan 7 dakika sonra eklendi:
Changes include (but certainly not limited to):
- New stiffer, lighter frame
- 25mm lower, 35mm shorter
- Improved aerodynamics
- New "banana" double swing arm
- New Air Runner air scoop
- New Siemens electronic fuel injection with 57mm throttle bodies
- Heavily reworked cylinder heads with single spark and magnesium covers
- Max power up to 138bhp, torque up to 108Nm
Additionally with the Aprilia RSV Mille R Factory (£10,699):
BURDA gördüğünüz gibi 2005 rsv MİLLE versiyonu hem tork hemde ciddi hp olarak 4 silindirli bi 1000likten düşüktür! hele drag yarışlarında 600cc ile ancak kapışacak kadar seridir!(çünkü 200kg dan ağır makinalar) zaten yıllarca 1000cc 2 silindirli makinalar 4 silindirli 750cc makinalara karsı yarıştılar!(eski süperbıke yarışlarında HONDA VTR1000-APRİLİA RSV-DUCATİ996R --YAMAHAR7,KAWASAKİ ZX7R ile rakip olarak yarıştılar!! sanırım daha net anlasıldı! _________________
eşit hacimde iki motordan iki silindirli olanının krankın her devrinde 4 silindirli olandan daha torklu olduğu ortada..diğer açıklanan nedenlerden ayrı bi sebebi daha var..krankın açısal hızları eşit olduğu anda yani aynı devirde; iki silindirli olan motorun piston hızı daha yavaştır..bunun sonucunda yanma daha verimli olur..kaldıki motorların belli bir devirden sonra torklarının düşme nedeni budur..yüksek piston hızlarında hava yakıt silindirin içine tam dolamaz..ve tork belli bi devirden sonra düşüşe geçer..yani her şartta iki silindirli olan dört silindirliden daha torkludur..fark çoktur yada azdır orasını bilemem.. _________________ Hergün güne? do?ar yeterki açyk olsun perdeler!!
Kayıt: Dec 12, 2005 Mesajlar: 6208 Nereden: 35nci.OTOBAN TUGAY K.LIĞI..
Tarih: 27.12.2006 - 15:52 Mesaj konusu:
Alıntı:
her şartta iki silindirli olan dört silindirliden daha torkludur..fark çoktur yada azdır orasını bilemem..
SANIRIM DAHA NET İSTİYORSUNUZ!!
arkadaslar şimdi siz diyorsunuzki aynı hacimde 2 motordan 2 silindirli olan makina 4 silindirliye göre daha fazla MAX TORK üretir doğrumu??
bende diyorumki bu tamamen yanlıştır! 2 silindirli motor max torkunu 4 silindirliye göre daha erken verir ama sahip olduğu MAX torku!!! 4 silindirliden fazla bir tork üretmez ! yukarda verdim bu örmekleri arastırmak çogaltmak mümkündür!
KISACA CBR 1000RR max tork:115nw
SUZUKI GSXR1000 max tork:117nw
aprilia RSV1000 max tork:108nw
ducati 996R max tork: 107nw
şimdi sizce hangi motorların max torku fazla bunu anlamak bukadar zormu??ha bana deyin 7000 devirde 2 silindirli makina daha fazla tork veriyor ok! ama max tork fazla demeyin yok öyle bişey!varsa koyun hep beraber görelim! ayrıca 10.800 devirde max tork yani 117 nw tork veren srad 1000 eminimki 8500-9000 devirde 100nw dan fazla tork verecektir yani 2silindirli bi makinadan o devirlerde bile geri kalan bi rakam değil bence!! kaldiki süper bıke ta ancak 750cc 4 silindirli makinalara rakip olabildiklerinden yıllarca 750cc ye karsı yarıştılar çünkü 750cc 4 silindirli bi makina 1000cc 2 silindirli bi makina kadar tork ve hp üretiyor!hatta fazlasını! 2000-3000devir gec veriyor ama sonuçta fazlasını veriyor! burda soru max TORK değilmi?? işte olay bu!! _________________
2 silindirli motor max torkunu 4 silindirliye göre daha erken verir ama sahip olduğu MAX torku!!! 4 silindirliden fazla bir tork üretmez ! !
motosikletlerden markalardan modellerden anlamam..sadece motor hakkında yorum yapıyorum..ama eğer bu alıntıdaki doğruysa vardır bir hikmeti.. _________________ Hergün güne? do?ar yeterki açyk olsun perdeler!!
Tarih: 27.12.2006 - 21:17 Mesaj konusu:
arkadaşlar, 1.ci sayfadaki piston-rot-krank şemasına bakınız, silindir belirtilmemiş, hayal etmeye çalışınız. strok dolaylı yoldan artıyor, yani silindir çapı artınca daha geniş krank kullanılmasına izin veriyor, böylece piston rodu aynı kalsa bile moment kolu uzadığı için torka faydası oluyor. (rot daha fazla silindir genişliğinin el verdiği ölçüde daha fazla açı yapacak)stroğun uzun olması motorun yüksek devirlere çıkma ve çabuk devirlenme kabiliyetini azaltır, krankın ağır olmasıda aynı şekilde, bunuda bazı arkadaşlar açıklamış. gerçi krank tek başına yine fazla hafif kalıyor ve üreticiler flywheel ağırlığı koyuyorlar sürüş kalitesini arttırmak için, o da ayrı konu. bu ayrıntılar kafa karıştırır aslında, bir yerede varamayız, ancak yoldaki karakterlerini tartışmamız yerindedir. yani torku tek başına strok ile ilişkilendiremezsiniz, demek istediğim odur.
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız