Motor Delisi Motosiklet Haber,ikinci el motor, Motosiklet video,resim
  Giriş or Kayıt Ol
•  ANA SAYFA  •  FORUMLAR  •  2.EL ILANLARI  •  FOTO GALERI  •  VİDEOLAR  •  HESABINIZ

:::Motor Delisi::: :: Başlığı Görüntüle - Büyük Motorrad Kask Testi 2005 (ceviri) bölüm 2 -Güvenlik

:::Motor Delisi::: Forum Ana Sayfası

SSS Arama Üye Listesi Kullanıcı Grupları Profil Özel mesajlarınızı kontrol etmek için login olun Login

Google

Büyük Motorrad Kask Testi 2005 (ceviri) bölüm 2 -Güvenlik

Büyük Motorrad Kask Testi 2005 (ceviri) bölüm 2 -Güvenlik
Sayfa 1, 2  Sonraki

Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    :::Motor Delisi::: Forum Ana Sayfası -> Moto Aksesuar
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar
Stromer
Süper Üye
Süper Üye

Nereden: Berlin

MesajTarih: 15.01.2007 - 01:13    Mesaj konusu: Büyük Motorrad Kask Testi 2005 (ceviri) bölüm 2 -Güvenlik Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

BÖLÜM II
SICHERHEIT/GÜVENLIK

Teste katilan tüm adaylar Ece-R 22.05 mührüne sahip, bundan ötürü carpma izolasyonunda bir problem olmamali. Teorik olarak. Peki pratikte bu nasil görünüyor? Ve diger önemli güvenlik kriterlerinin durumu nasil?

Bir Motosiklet Kaskinin baslica görevi bir kazada kafanin korunmasidir.Bir modelin asgari beklentileri yerine getirip getirmedigini ögrenmek icin darbe Izolasyon testleri var, su an ki gecerli norm ECE-R 22.05. Sadece seri imalatta bu sinavi gecen kasklar ECE_etiketi alabiliyor, bunlarda görünür bir sekilde ( genelde cene kemerine) kaska monte ediliyor. Imal esnasinda da aralarindan rastgele numuneler aliniyor ve ECE-Uygunlugu kontrol ediliyor.
MOTORRAD, kask testlerinin cercevesi icinde, Schuberth firmasinin deney laboratuarlarinda ECE-R 22.05 e dayanarak darbe izolasyon testlerini sürdürdü. Her bir test katilimcisindan ikiser adet M ve ikiser adet XL beden, kask kullanilmak üzere geldi.

Darbe Izolasyonu

Deneyler degisik isi derecelerinde iki örs ile yapildi. Kenarli Örs ile Kerbstone-Deneyi[Kaldirim/Kenartasi-Deneyi] olarak adlandirilan test icin [herbirinden bir tane olmak üzere M ve XL) test kasklari ilk etapta 4 ila 6 saate kadar +50°C ye isitildi. Ardindan 5 dakika icerisinde (ECE-Yönergesine göre) deney 5 darbe noktasi ile sürdürülüyor. (Alin, Sol yan, Kafa üstü, Kafa arkasi, Sag yan).
Düz örs ile yapilan Darbe Izolasyon Testlerinde Deney Kasklari 4 ila 6 saate kadar -20°C de depolanir.
Ek olarak ECE ‘ye göre carpma noktasi, burada cene kismidir. Cene kismi deneyinde, carpis hizi en az 5,5 m/s olmali, diger tüm darbe noktalarinda en düsük hiz 7,5 m/s olmalidir.
Her deneyde sensorlar belirlenen ivmeyi ( hizlanma) kayit ederler. (ECE sinir degerine göre: 275g.)
ve böylelikle degerleri bilgisayara aktariyor. Bu da ivme egrisinin akisindan HIC-Degerini hesaplar.
(HIC- Head Injury Criterion-Kafa Yaralanma Kriteri= Sinir degeri 2400)
Bu beklenen Kafatasi-Beyin yaralanmalarinin ölcüsüdür.

Özel Deney Noktalari:
MOTORRAD –tabiri caizse On-Top degerlendirme olarak iki tane daha darbe noktasi secti ve Darbe Izolasyon testine tabi tuttu. Bunun icin M bedeninde ücüncü bir kask kullanildi. Ilk-özel- darbe-noktasi tam olarak ECE yönetmeliginde tanimlanan noktalarin (tepeyle yan kismin) arasinda, ikincisi ise kafa arkasi ile yan kismin arasinda. Her iki nokta da birbirlerine carpraz(diagonal) pozisyonda – yani daha dogrusu bir sag, bir sol taraf kullanildi ki test esnasinda birbirlerine tesir etmesinler. Bu özel noktalarin testleri Oda sicakliginda yapilmistir (yaklasik +20°C ). Darbe Izolasyon testinde en iyi degeri Schuberth S1 aldi. Listenin en sonunda yer alan Vemar VTX Alkon, cogunlukla Ece Normunun disinda degerler aldigi saptandi.

ZAYIF GÖSTERI / Schwache Vorstellung

Holger Hertneck’in Hayal kirikligi olusturan Darbe izolasyon sonuclari hakkinda Yorumu

Bu testten sonra ,ECE-R 22.05 ne icin var diye kendi kendime soruyorum ? O (ECE-R 22.05) aslinda, bu norm ile kontrol edilmis kasklarin olasi bir kazada en düsük (asgari) standarti korumasini garanti edebilmeliydi. Bunun haricinde, kasklar test prosedürü (-20 derecede ki testte), ECE-R den sonra ne kadar mantikli olsa da ,ECE-etiketinden beklenen sinir degerini tutturmak zorundalar. Sonucta tüketiciler sözverilen korumaya güveniyorlar.

Ve simdi de bu alarmveren Darbe izolasyonunun sonuclari.
Sayin kask üreticileri; nasil oluyor da piyasaya sundugunuz kasklar bu normda bir basarili bir basarisiz oluyorlar. Bu böyle olmamaliydi.Ayni kaliteyi koruyan kasklar sunmaniz mümkün olabilmeliydi ve bircok kaza arastirmacisinin/uzmaninin görüsüne göre zaten cok yüksek olan degerlerin icinde kalabilmeliydi. Kim bu engelleri asamaz ise ,benim fikrime göre motosiklet kask pazarinda hic bulunmamali. Test enstitülerinin sonuclarina nereye kadar güvenebilecegimi kendime kendime soruyorum. Cünkü ECE-Etiketi olan bir kaskin darbe izolasyon testini gecememis olmasi aslinda düsünülememeli.

Benzeri olmayan durumlarda cok yüksek degerler, bazen test ölcüm toleransi veya test düzeneginde kesin olmayan ayarlar ile aciklanabilir. Bu durumda bir cok kez kötü not almis adaylar dikkat cekiyor ise kesinlikle bir üretim hatasi mevcuttur. Kötü sonuclar gelecek zaman icinde MOTORRAD tarafindan yürütülen testlerde de onaylanirsa, harekete gecilmeli.
Genel olarak; bütün bir seri icerisinden rastgele alinan numuneler hatali ise o seri komple pazardan cekilmeli.

Otomotiv sektörü, kamuoyu baskisinin sayesinde, sürüs emniyet problemlerinde olusan en ufak bir süphede komple bir seriyi gözden gecirmek veya revize etmek icin Fabrikaya /tamirhanelere cagirir. Bizim gibi iki teker sürücülerinin daha cok emniyeti saglamak üzere kafa yormasinin tam vakti. Cünkü hic bir trafik katilimcisi bizim kadar tehlikeye acik degil.
Bizler icin Motosiklet kaski bir numarali emniyet donanimidir.Hatali ürünler tolere edilmemeli. MOTORRAD bu konunun takipcisi ve arkasinda, gelismeler hakkinda sizi (sevgili bayan ve bay okurlari) bilgi sahibi edecek.

Görüs:
Bir cok alt noktaya dagilan önemli emniyet Kriteridir.

Görüs Alani:
Vizör kismi nekadar büyük? Görüs alani öne dogru ve yan tarafa acik mi, yoksa yüksek yanak yastiklari(pad) veya cene kismi görüs alanini engelliyormu?

Cizilme testinden sonra isik Dagilimi:
Bu kriter Braunschweig daki Fiziksel-Teknik Federal Enstitüsünde/Physikalisch-Technischen Bundesanstalt (PTB) tahkik edildi. Bunun icin vizörler dönen bir tablaya gerilip, 3kg. Norm kumu (Normun gerektirdigi standartta kum) üzerine serpistirildi.
Ardindan isik dagiliminin degerleri tahkik edildi , ECE ‘ye göre 5,0 cd/m²lx’den yüksek olmamali.
Cok yüksek isik dagilimi kontrasti engeller ve detaylari farketmeyi zorlastirabilir ve bu da görüsün bozulmasina yol acabilir.

Laboratuarda bugulanmama süresi :
Aynen Fiziksel-Teknik Federal Enstitüsünde/Physikalisch-Technischen Bundesanstalt (PTB) arastirilmistir. ECE 20 saniyelik bugulanmama süresini öngörür.
Deney 50 °C’lik sicaklikta doymus su buhari ile bir tür ölcüm odasinda gerceklesti.
Deney vizörü bir acikliga yerlestirilir ve buradan lazer isini ile isiklandirilir.
Isima gücü cikis degerinin %80 ‘ine düserse, test durdurulacaktir. Ölcülen zaman ECE ’ ye göre bugulanmama süresine tekabül eder.
Mükemmel katmanli yapisi ile Vemar ve Suomy (testte) parliyorlar .

Pratikte Bugulanmama:
Sürüs esnasinda vizörler ne kadar cok bugulaniyor?

Ilave Kaza korumasi :
Bir motosiklet kaskinin emniyeti icin diger kriterlerden bir kac tanesi de ECE tarafindan belirlenmistir.

Siyirma testi (Kafadan cikma)/ kafada dönme acisi:
ECE ye göre maksimum 30 °C dönme acisina müsaade edilebilir.
Bu bir kaza esnasinda kafadan kaskin firlamasini engellemeli. Bu deneyde en büyük zorlugu Vemar cekiyor.

Cene Kayisinin Sünmesi:
Sünme ,Ece ye göre 35 mm yi gecmemeli- ki kask zorlama aninda kafada kalabilsin.
Tek norm disi kalan Takachi , onun kayisi biraz fazla kaygan oldugundan.

Vizör Dayanikliligi:
Vizörler -20 °C ye kadar sogutulduktan sonra gecirgenlige/sizmaya karsi dayanikliligi ve catlamaya karsi egilimi kontrol edildi. Katilimcilarin hicbirinde elestrilecek bir duruma rastlanmadi.

Karanlikta Yansitma/Reflektör :
Maalesef cok az sayida kask reflektörlü malzeme kullaniyor.

Kask Cikarma:
Bir kazadan sonra iki kisinin yardimi ile kask, kafadan ne kadar iyi cikartilabiliyor?
Gereken güc ne kadar yüksek ve bu islem kaski tasiyan icin ne kadar agri/aci verici?
BMW SportIntegral, Schuberth S1 ve Shoei XR 1000 WSK, En arka siralarda yer almaktalar.

Agirlik:
Bir Kask ne kadar agir ise o oranda özellikle bir düsme esnasinda yüklenme artar.
Hafif kasklar o an olusan enerjiyi bayagi azaltmaktadirlar.
ilave kaza korumasi adli tabelaya bakiniz
Acikca cok agir : Marushin.
örnek: Uvex

Vizör testinde deney konisi /mahrutu minimal icine girmis durumda.

Kenar Örs ve Düz Örs

Isik dagilma denemesi icin Hazirlanmis Vizör parcaciklari numune sandiginda

ECE ye göre Buguya olan meyil icin ölcüm aparati.

Darbe Izolasyon Diagrami

Her iki egri gidiside gözle görünür bir sekilde darbe izolasyonlarinin arasindaki farki gösteriyor. Arzu edilen deger; düsük ivmelenme degeri ile bir düz gidis egrisi.(yesil)
Kirmizi egri gidisi; uc noktada yüksek ivmelenme ve HIC degeri, büyük bir ihtimalle kask kullanicisinin ölümü ile sonuclanir.
Sponsor

Tarih: Bu alana reklam verebilirsiniz    Mesaj konusu: Bu banner ayda "4 Milyon" gösterim yapmaktadır

Başa dön
ROTS
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Nereden: Yzmir

MesajTarih: 19.01.2007 - 00:29    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Stromer çeviri için teşekkürler Bravo
Ozonic
Süper Üye
Süper Üye

Nereden: Alanya

MesajTarih: 19.01.2007 - 01:48    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Stromer, değerli paylaşımın için tşk ler
bir dahaki kask seçimimde faydası olacak
Başa dön
Ozonic Çevrimdışı Ozonic Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
mysugar
Süper Üye
Süper Üye

Nereden: istanbul/istinye

MesajTarih: 19.01.2007 - 02:00    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

valla abicim paylaşım için teşekkürler ince eleip sık dokumuşsunuz, fakat bu kadar şeye ne gerek vardı şimdi bizim için uygun olan markayı yazsaydınız ben onu alırdım açıkçası yormayın kendinizi bu kadar..
vahshe
Üye
Üye

Nereden: istanbul

MesajTarih: 19.01.2007 - 07:50    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Paylaşım için teşekkürler..
Great power bringss great responsibility...
Başa dön
vahshe Çevrimdışı vahshe Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
hacidede42
Süper Üye
Süper Üye

Nereden: KONYA

MesajTarih: 19.01.2007 - 07:56    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

çeviri ve paylaşım için çok tşk
Stromer
Süper Üye
Süper Üye

MesajTarih: 19.01.2007 - 15:33    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

mysugar demiş ki:
valla abicim paylaşım için teşekkürler ince eleip sık dokumuşsunuz, fakat bu kadar şeye ne gerek vardı şimdi bizim için uygun olan markayı yazsaydınız ben onu alırdım açıkçası yormayın kendinizi bu kadar..

beni düsündügün icin sagol Gülümsüyorum

bu ceviriyi ince eleyip sik dokumamin bir cok faydasi var
amacim sadece sonuclari yazmak bu kask iyi demek degil,cünkü bir kask bir kritere göre cok iyi iken, bir baska kriterde en arkada yer alabiliyor.
hem ben bu kask iyidir desem gidip o kaski alman cok mantikli bir sey degil arastirmadan yapacagin seylerden zarar görebilirsin.
bu yazinin sonunda herkes kendi icin en iyi olani kendisi secebilecektir.
ben yazinin yazari degil sadece cevirmeniyim, direkt Almancasinda ne yaziyorsa sizin de bu bilgiye ulasmanizi istedim.
bu testten beni haberdar eden Ryangt'a ve ceviriyi okuyup yorum yazan tüm arkadaslara tesekkürler. sayenizde bosu bosuna vakit harcamadigimi hissediyorum sagolun.

bahsettigim faydalarin bir kismi su;

ben motosiklet forumlarinda cok sey ögrendim, bu bir nevi aldigimi geri verme olayi

yaziyi orjinalinde oldugu gibi tabelalarina kadar ceviriyorum ki bir nevi Türkce kaynak olsun.

bir kask testi nasil yapilir bunun bilgisine ulasabileceksiniz.

bahsedilen ECE-R 22.05 avrupa kask standartidir fakat bu standartin gerekleri nedir ? bu bilgiye ulasabileceksiniz

katilan 20 kaskin tüm özellikleri 1.bölümde anlatildi, yedek vizör fiyatina kadar karsilastirma olanagina sahipsiniz .

sahip oldugunuz kask bu testte yer aliyorsa A dan Z ye testlerde ne sonuc almis görme sansina sahipsiniz.

bu cevirinin Almancama ve Türkceme katkisi diger bir pozitif nokta.

bu arada 3.bölüm olan Aerodinamik & Aeroakustik bitmek üzere
yakinda paylasima acacagim (muhtemelen 22 ocaka kadar) rüzgar kanalinda neler olmus hep beraber okuyacagiz
saygilarimla
serpico
Üye
Üye

Nereden: ANTALYA

MesajTarih: 30.01.2007 - 19:13    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

güzel çalışma ve çeviri için teşekkürler...

tarihi eski de olsa bilginin eskisi yoktur sadece gerekli olup olmadığı vardır...

"insano?lunun en güzel icady motorsiklettir"
Başa dön
serpico Çevrimdışı serpico Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder
ozanimo
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

MesajTarih: 30.01.2007 - 23:47    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Stromer öncelikle teşekkürler ve tebrikler ,
ayrıca forumlar hakkında söylediklerine aynen katılıyorum gerçekten forumlar senin gibi insanlar sayesinde geniş kapsamlı bilgi kaynaklarına dönüşüyor. Bravo
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Nereden: izmir

MesajTarih: 31.01.2007 - 00:06    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Alıntı:

Stromer öncelikle teşekkürler ve tebrikler ,
ayrıca forumlar hakkında söylediklerine aynen katılıyorum gerçekten forumlar senin gibi insanlar sayesinde geniş kapsamlı bilgi kaynaklarına dönüşüyor.

katılıorum!!! paylaşım için saol emeğine sağlık Alkışlıyorum
Başa dön
omerbop Çevrimdışı omerbop Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder MSN Messenger
Stromer
Süper Üye
Süper Üye

MesajTarih: 31.01.2007 - 00:35    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

ilk üc bölümün linki imzamda yer aliyor
4. bölüm Pratik degerlendirme yi cevirmeye devam ediyorum
bittiginde sonuna linkleri de eklerim,

ilginize tesekkürler

Büyük Motorrad Kask Testi 2005
Bölüm1 Adaylarin Tanitimi
http://www.motordelisi.com/ftopict-39151.html
Bölüm 2 Güvenlik
http://www.motordelisi.com/ftopict-40441.html
Bölüm 3 Aerodinamik & Aeroakustik
http://www.motordelisi.com/ftopict-40812.html
bilgintaneRR1
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Nereden: ÇAYELY

MesajTarih: 31.01.2007 - 10:54    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

paylaşımın için teşekkürler ellerine sağlık
bilgintaneRR1 Çevrimdışı bilgintaneRR1 Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder MSN Messenger
ErenYekta
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

MesajTarih: 31.01.2007 - 14:55    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

valla arkadaşım ellerine sağlık çok beğendim tşk ederim
ryangt
Motordelisi
Motordelisi

MesajTarih: 31.01.2007 - 15:04    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

aşırı değerli başka bir topic daha..Ellerine sağlık stromer
Başa dön
ryangt Çevrimdışı ryangt Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
userneym
Süper Üye
Süper Üye

Nereden: BURSA

MesajTarih: 31.01.2007 - 15:28    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

çok teşekkürler, bu ihtiyacımız olan bilgileri verdiniz sağolun... Alkışlıyorum
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    :::Motor Delisi::: Forum Ana Sayfası -> Moto Aksesuar Tüm saatler GMT +2 Saat
Sayfa 1, 2  Sonraki
1. sayfa (Toplam 2 sayfa)

Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız

Forums ©
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Sayfa Üretimi: 0.17 Saniye
Seo-Sef Optimizasyon duman6 by Sakal