Kayıt: Mar 15, 2006 Mesajlar: 1255 Nereden: Ordu/Fatsa/Eskisehir
Tarih: 21.01.2007 - 02:35 Mesaj konusu: Kullanılmış motosiklet alma kılavuzu.Neler kontrol edilmeli?
(Bu konuyu genelde mi yoksa ilgili olduğu üzere ikinci elde mi açacağıma karar veremeim, modaratör arkadaşların taktirine kalmış)
Teknik özellikler Kontrolün sakin ve aydınlık bir yerde yapılması için ısrar edilmeli. Bunlar gerçekleştikten sonra aşağıdaki teknik özellikler kontrol edilmeli:
-Motor yağ kaçırıyor mu?Silindir kafası ve gövdesinde, yağ karterinde ve şanzıman çıkışında yağ kaçaklarına dikkat edilmeli.
-Teleskobik çatal yağ kaçırıyor mu?Yağlı kir halkaları ve yağ izleri buralarda yalıtım sorunları olduğunun göstergesidir. Bağlantı körüğü sıyrılarak amortisörlere daha dikkatli bakılmalı.
-Motosikletin başından hiç kaza geçmiş mi?Motor, egzoz ve elciklerle boyadaki çizikler motosikletin kaza yaptığının işaretidir. Eğer boya ve krom kaplamalar dökülmüşse bu bölgelerde bükülmeler olmuş demektir; bunlar da darbe veya kazaların işaretidir.
-Alınmak istenen motosiklet çalıntı olabilir mi?Gidon kilidi sallanıyorsa ve gidon dayanakları eksikse motosiklet ya çalınmıştır ya da kaza yapmıştır.
-Arka salıncak yatağında boşluk var mı?Bunu kontrol etmek için tekerlek yerden kesildikten sonra salıncak kolu şaside sağa sola kaydırılır ve oynayıp oynamadığına bakılır.
-Gidon bilyelerinde boşluk var mı?Ã�n tekerlek yerden kaldırıldığında gidonun hiç zorlanmadan ve kesintiye uğramadan sağa sola dönmesi gerekir. Bunu yaparken gidon yataklarından vurulma sesleri gelmemeli. Kontrol yöntemi: Gidon teleçatalın altından iki elle kavranır ve tekerlek havaya kaldırıldıktan sonra öne ve arkaya ittirilmeye çalışılır.
-Fren balataları kullanılmaz halde mi?Fren kelepçeleri genellikle içeriye bakılmasını sağlayacak deliklere sahiptir. Bu delikten içeriye küçük bir lamba yardımıyla bakılarak fren balatalarının durumu kontrol edilebilir.
-Fren disklerinin durumu nedir?Disklerdeki derin çizikler balataların dibine kadar kullanılmış olduğunu gösterir. Bu durumda fren disklerinin de yenilenmesi gerekir.
-Motosiklette paslanma belirtileri var mı?Paslanma çoğunlukla motosikletin görüntüsüne olumsuz etki eder. Ancak egzoz sisteminin krom kaplama değil de boyanmış olması durumunda paslanma sorunları var demektir.
-Susturucunun içinde paslanma var mı?Kontrol yöntemi: Lastik bir çekiç veya buna benzer yumuşak bir aletle (soğuk durumdaki) susturucuya birkaç defa vurmak suretiyle içinde pas veya diğer yabancı maddelerin olup olmadığı anlaşılabilir.
-Lastiklerin değiştirilmesi gerektiği ne zaman anlaşılır?Lastiklerin diş derinlikleri 1.6 milimetreden kısaysa değiştirilmesi gerekir. Normal diş derinliği 2 milimetredir.
-Zincirin durumu nasıl?Zincirin arka tekerlek dişlisine geçen kısımları çekildiğinde parçalar dişliden çıkarılabiliyorsa zincirin ömrü tükenmiş demektir.
-Motorun durumu nasıl?Su soğutmalı motorlarda: Motorun yağı köpüklü veya yoğun ve yapışkansa silindir kapak contası arızalı demektir. Eğer motor zar zor çalıştırılabiliyorsa ve daha soğukken gürültü ve mekanik sesler çıkarıyorsa ya da egzozdan mavi dumanlar çıkarıyorsa o motosikletten uzak durulmalı.
- Arka amortisör arızalı mı?Motosiklet yaylanırken veya amortisörden bozulma sesi geliyorsa ve üzerinde yağ lekeleri varsa amortisörün ömrü tükenmiş demektir.
-Jantlar yamuk mu?Havaya kaldırılan tekerlek hızla döndürülerek bir noktadan takip edilmeli; tekerlek düzenli bir şekilde dönmeli ve "sekiz" çizmemeli. Döküm jantları yamuk olan motosiklet alınmamalı. Telli jantlar tamir edilebilir; ancak masraf çıkarır. Ayrıca jant tellerinin gerginlikleri de kontrol edilmeli. Bunun için tellere bir tornavidayla vurmak yeterli (telden çıkan ses hep aynı olmalı).
Kağıtlar
1 Karşınızdaki gerçekten motosikletin sahibi mi? Nüfus cüzdanını kontrol edin.
2 Motorun kağıtları üzerinde yazan şasi numarasıyla uyuşuyor mu? Gidon kilidinde yazılı numarayla karşılaştırınız.
3 Motosikletin daha önce kaç sahibi olmuş? Ne kadar az el değiştirmişse o kadar iyi.
4 Servis defteri tutulmuş mu?
5 Servislerde motosikletin tüm kontrolleri yapılmış mı?Deneme sürüşü satıcı bir deneme sürüşüne onay veriyorsa saklayacak pek bir şeyi yok demektir; çünkü deneme sürüşünde teknik aksaklıklar (çeken yürüyen aksam, kötü frenler veya tekleyen motor) çoğunlukla kendini gösterecektir. _________________ Çamurluk dediğin yüksek olur...
Evet güzel bir yazı olmuş..2.el motosiklette en büyük sorun orjinal km lerin bir şekilde sürekli oynanarak daha az hale getirilmesi.Bunuda anlamanın bir çok yolu var aslında bence.1 şaşırtmaca sorular sorulması ;
10 bin km de bir racing i baz alalım..
1-Lastik orjinal lastik mi hala ? Eger orjinal değilse demekki 10 bin km yi devirmiş ve 2. lastiği almış.Daha olmadı hemen zincire bakıyorsunuz , zincirde bozulma var mı ve ne kadar geriye çekilmiş zincir.Eğer zincir olması gerekenden cok geride ise bu makina ya 10 bin km içinde çok hor kullanılmış yada 10 bin km de değil.Önlastik genelde biraz daha fazla gidiyor.Bazıları takım olarak değiştiriyor , bu en mantıklısı ama bu oran emin olun çok az..Eğer ön+arka lastik değişmişse , bu 2 arka teker değişimi ve 1 ön lastik değişimine denk gelirki bu motor gene 10 bin km de değil demektir.Zinciri değiştirdim diyorsa 20 bin km den önce zinciri değiştiren birisi ya çok hor kullanmıştır yada o motor 10 bin km de değildir.Arka lastiği sehpaya alıp ileri geri yaptığınızda eğer hissedilir çoklukta boşluk varsa o makina sürekli teker yapmış ve bu yüzden içerdeki takozları deforme etmiş demektir ki , tekere alırken beceremediğinizde lastik boşa dönecegi için aşınma daha çabuk olacagından o motor gene 10 bin km de değildir.Peglerdeki lastikler gözle görülür şekilde aşınmışsa o motor 10 bin km yi çoktan devirmiştir.Hala çiçek gibi duruyorsa o makina yatmıştır o tarafa ve o ayaklık dolayıs ile de peg değişmiş demektir.Yani kazası yok diyorsa yalan söylüyordur ki km konusunda da samimi değildir muhtemelen.Manetler yani elciklerde sürtme izi varsa düşmüştür.Cok yeni ise değişmiştir yani düşmüştür.Bunu da çalışan kısımlardaki aşınmadan bakıp kestirmek zorda olsa çok titizlikle incelerseniz anlarsınız.Eger boya varsa stickerlar muhtemelen sonradan yapıştırılacağı için bir yerde kesin deformasyon vardır ya da vernik-boya atarken stickeri kapatmıştır ve boyadan sonra açmıştır o zaman sticker diplerinde bir yükselti ve bozukluk oluşmuştur.O motor demek ki kazalıdır.grenaj ların baglantı yerlerinde bir kaçıklık varsa , yanyana gelen kısımlar iyi oturmuyorsa açıklık varsa o motor kazalıdır ve muhtemelen kafa demiri değişmediği için kasıntı vardır ve oturmuyordur.Kütüklerde yani sinyal düğmeleri , korna , sellektör , engine on-off düğmelerinde beyaz yazılar vardır o yazılar silinmiş yada rengini kaybetmişse , o arkadaşın elleri ya çok terliyor yada 0 makina 10 bin km de değildir..Elciklerde eldivensiz kullandığınız zaman terlemeden dolayı aşınma olur , o aşınma bariz bir şekilde belli oluyorsa ve karşınızdaki sürekli eldiven kullanıyorum diyen bir tip ise (bir şekilde eldiven kullanıyor mu öğrenin artık) samimi değildir ve o makina 10 bin km de olmayabilir.Bujileri değiştirdim diyorsa , genelde race makinalarda 20-24 bin km arasında buji değişir.Belki arkadaş cok seviyordur makinasını gidip iridyum almış olabilir.Ama egzoz takıp , filtre almayan bir tip ise biraz düşünmek lazım..Sonradan aldığınız egzoz , eger orjinal değil ise bu arkadaş filtrede almamış olabilir , yada aşırı cimridir yağ değişimlerine önem vermemiştir.
Arka lastiğe bakıp virajlara nasıl girdiğini anlayabilirsiniz , eger limitlerde bir cizgi varsa motor kullanmayı seven riski seven birisi ile karşı karşıyasınızdır.Genelde motorunu sever , eger yoksa böyle birşey ya güvenli gidiyordur yani fazla riskle işi yoktur(uzun yaşar) yada yeni motorcudur, enderde olsa bu tanıma uymayan birileri ile karılaşabilirsiniz..Baktığınız motordan daha önce ne kullandığını sorun , kaç tane değiştirmiş onu öğrenin..Bu size yol tecrubesi ve km si hakkında bilgi verir , dolayısıyla motoru kullanmasını bilen birisinden satın almak daha iyidir.En azından rodajın daha düzgün yapılmış olma olasılığı yüksektir.Ne iş yaptığıda önemlidir.Adam bir yerde sabah-akşam bordrolu çalışan birisi ise genelde hafta sonları yada iş çıkışı kullanan birisidir ve genelde trafikte kullanan birisidir ve motorda karbon biriktiginden otobana çıkıp motoru gazlamadan nasıl olduğunu anlamanız zor olur...Aynaların yanlarında çizik çarık var mı kontrol edin.Kapıdan geçerken sürttüm lafı pek muteber değildir.Zincir spreyi kullanıp kullanmadığını zincire bakıp anlarsınız , kupkuru ise o zincir fazla gitmez..Demekki bakımlı bir motor değildir.Jantlar pırıl pırıl zincir kupkuru ise zincir gene yaglanmıyor demektir.Jant temiz zincir yaglı ise siliniyor demekki titiz birisi..Disklerde gözle görülür cizik varsa balataları bitik kullanmış demektir ve kalkıp balataları değiştirdim diyorsa , balata 10-15 bin km gibi gider demekki o motor 10 bin km de değil demektir, zaten diskte 10 bin km de incelmez.Balatalar yeni diyorsa gene 10 bin km üstündedir zaten.Arka balatayı yeni değiştirdim diyorsa, arka fren pek fazla kullanılmadığı için demekki en az 2 kez ön balata değişmiştir bu da o motorun 10 bin km de olmadığını gösterir.Haa takım halinde değiştirmiş olabilir ama genelde ender bulunur bu tür kullanıcılar.10 bin km de ve pırıl pırıl duruyorsa , üzerinde nokta cizik yoksa ve lastiklerde yeni duruyorsa o makina muhtemelen pistten çıkmadır.
Lastiklerde aşırı derece yara bere varsa , kesikler , taş izleri gibi , o motor ya kötü yolu olan bir yerde yada tarlada kullanılmış demektir ve sürekli hararet görme olasılığı yüksek bir makinadır ve muhtemelen sizi yeni bir hava filtresi bekliyor demektir.Radyatör çamurdan bariz şekilde tıkanmış ise kötü yolu bir kullanıcının motoruna bakıyorsunuz demektir.Muhtemelen de aşırı sarsıntıdan dolayı plastik aksamda gözle görülür gevşeme vardır buda size bir sürü sıkılacak plastik parca, vida demektir.
Aslında en güzeli ilk motorum diye belirtip onun size motorunu anlatmasını sağlamak , anlayamayacagınızı sanacağından atıp tutmasını bekleyip bu ayrıntıları aklınızda tutup ona göre karar vermek BENCE en mantıklısı..
Kazalı motor konusu aslında enteresan bir konu.Kazalı motor ve KAZALI motor arasında fark var.Adam 40 km ile giderken kaymış düşmüş ve boyatmış kırık cıkık olabilir , normal bir durum.Amaa birde kazalı motor vardır lastik radyatöre girmiş kuyruk yamulmuş , jantı preste düzeltmişler, amortisör kuleleri deforma olmuş , depoyu 400 metre ilerde bulmuşlar.Evet bu motor kazalıdır..
Uzun bir yazı oldu ama bunlarda kendimce tespitlerim.Belki motor almayı düşünen birinin işine yarar..Aslında daha uzun uzun anlatılır ama aklıma bunlar geldi şimdilik..
Kayıt: Feb 20, 2005 Mesajlar: 720 Nereden: sydney Australia
Tarih: 21.01.2007 - 18:41 Mesaj konusu:
Alenalper Yazdiklarin guzel ama pek dogru degil.
Mesallah, 10 bin kmde daha original teker olmasi gerek demisin, kardesim ben bir cift tekerden 10 000 km yapiym bayram ederim vallahi. Mesallah simdi K6 daha haalen 8 bin kmde ve ucuncu cift tekerlerim evet piste bir iki sefer oynadim K6 imlen ama gerisi hep ve viracli yolarda gecti, genellemek yanlis. Arka teker onden hizli biter demisin, evet bazi adamlara bu dogru olabilir, ama viracilara buda dogru degil, ikisi ayni zamanda gider. Baska bir yere yazmisdim, gene yazim, on teker viraca giris hizini gosterir, arka tekerin viracdan cikis hizi gosterir, demeki arka tekerin daha cabuk bitiyorsa, viraca yavas girip hizli ciktiginin isbatidir.
Kardesim senin dediklerinin hangisis cevapliyim yaw, okudukca yanlis cikiyor, buculer 20-24 binde mi degisiliyor ? her 6 binde kontrol etmek ve her 12000 binde mahakak degistircen be kardesim, yoksa zaten makinanin garantisi gecerli degil, yagsi her 6000binde degiser, ya filtresi buculerlen degisir, ikinci el makinede daha az kmde degisilir o motordan hagir ve uzun umur bekliyeceksen.
Bak simdi gene okudum arka lastik viraclara nasil girdigi belli olurmus demisin, yaw arkadass lutfen bilmiyorsan cevaplama yukarda yazdim arka lastik nerde belli oldugu.
dur fazla yazdim, bunu posrtalayim biraz dineniyim dil donmemizlikden yoruldum he, sonra gene yazarim
Hehehe gixxa, 17 tane motor değiştirdim ve bende şuanda senın kullandığın makinadan var.Service manual denen bir kitapcık vardır ya hani oku bakalım orayı , buji değişimi kaç bin km de..Honda 20-24 bin diyordu (1000 RR) GSXR-1000 20-24 bin km.Her 6 bin km de hava filtresi kontrol edilir.5 bin km de max yağ+filtre değiştirilir.Haa unutmadan kullandığın makinanın subap ayarlarınada 35 bin km de bir kontrol ettireceksin ve aynı zamanda depo filtresine baktırıp muhtemelen değiştirmen gerekecek.8 bin km de 3 lastik değiştirdiysen az patinaj çekeceksin yada teker yapmayı öğrenene kadar uğraşmayacaksın.Yada batlax kullanıyorsan onu m3 sportec ile değiştireceksin.10 bin km de orjinal lastik olması gerek dememişim lastik orjinal mi demişim eger orjinal diyorsa (değiştiği halde orjinal diyorsa yani , zincire bak demişim) dikkatli okursan anlarsın..Ön teker virajda ne kadar yattığının dolayısı ilede verdigin kontranın yani hızının göstergesidir.İstersen sana benim makinanın ön+arka teker resimlerini göndereyim bir kontrol et.Evet viraja yavaş girip hızlı cıkarım , viraja hızlı girip (oranları karıştırma ama) daha hızlı çıkana pek rastladım.Genelde cenazelerinde bulundum ama.En salak adam girdiği hızda virajdan çıkmalıdır..Yani o kısımda da yanılgın var..Uzun lafın kısası bilmediğin konularda yorum yapmadan önce , yazılanları iyi oku sindir sonra yorum yap..
Kayıt: Feb 20, 2005 Mesajlar: 720 Nereden: sydney Australia
Tarih: 21.01.2007 - 19:08 Mesaj konusu:
alenalper Kardesim lutfen beni guldurme
acayipsin, ilahki benim ne yaptigimi kac senelik motorcu oldugumun ve kac motorum oldugumsoyletme, kendimi ovmek istemem ve nefret ederm, ama sana izin verdim lutfen buyur meydan senin
Gixxa , bence o makinaya binmeden önce iyi düşün , 8 bin km de 1-2 kez piste girdiğin makinanın 3 kez lastikleri değiştirdiysen ya lastik yakıyorsundur yada haybeye gaz çekip patinaj yapıyorsundur.Bunun başka açıklaması varsa buyur anlat.1 sefer pistte bitirdin diyelim , o zaman sana Rossi de diyebiliriz, 8 bin km kullandın , piste girdin ve lastik bitirdin.Vayyy derim ben işte buna.9 bin km desek , her 3 binde lastik değiştirdin yani..Yağ değişiminden daha sık lastik değiştiren ve yolda gezen birtek sen varsındır herhalde.Yada ömrün virajlarda geçiyor.Normal yolda 3 bin km de virajda lastik bitiriyorsan sponsor bulup piste gir bence..
Yada atmadan önce az mantıklı ol ve sağlam at.K5-K6 alıp 10-15 bin km devirmeden öyle viraj yapıyorsan o makina ile valla helal olsun.Sende doğuştan bu yetenek var o zaman.Değerlendir , harcama kendini yollarda.
k5 alan arkadaşlarımı anlatayım sana bak,
Kamil , deli gibi motor kullanır ve piste girse bir coğunun tozunu attırır , bunu ben değil herkes söyler , bilen bilir.6000 km de K5 ile kaza yaptı , hala kendine gelemedi , neredeyse 8-10 ay olacak..
Bu forumda olan gene biri , 3 bin km de tekerde döndü , hala ayaklarında sorun var..
Hrsto , virajda düştü , makina 4 bin km de değildi .
Gnş , 1000 RR ı sattı , K5 aldı , ertesi gün tekerde döndü , kendim bile farkında değilim ne oldu anlamadım diyor hala.
Murat , 6 bin km de riva yolunda virajda high side oldu , vefat etti.İlk ve son kazası.İstanbulda olan ve race e binen insanların buyuk kısmı tanır bu arkadaşları.Ve nasıl motor kullandıklarını bilir.
1000 RR ım vardı , 1 kez K5 e bindim ertesi gün gidip satın aldım ve şuana kadar bindiğim en muhteşem makina..O makinanın ben nasıl gittiğini neler yapacagını bilirim , bana 8 binde 3 lastik değiştirdim dediğin makina K6 ise , durup düşüneceksin , ya sende doğuştan rossilik var yada harbiden atıyorsun..
Not:Gerci forumda 2000 kusur suzukisi olupta arka tekerde 170 ps alan , hemde motor ile oynamadan arkadaşlarda var.Slovenya da çekilen vido ları ben yaptım diye sunanlarda var..Alıştık yani..
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız