Frenin her zaman arttırarak sıkılması sitemizde tavsiye ediliyor. Merak ettiğim, ABS fren sisteminde de aynı tekniğin kullanılmasının zorunlu olup olmadığı. Aniden tam kuvvetle sıkılması durumunda, ABS de tehlikeye meydan verir mi?
Tarih: 16.10.2004 - 22:30 Mesaj konusu:
Freni her zaman - sistem ne olursa olsun, karsilastiginiz durum ne kadar korkunc olursa olsun- gittikce artan bir basinc uygulayarak, kararlilikla, dort parmakla ve sonuna kadar sIkin.
Bu sikma suresi aslinda cok kisa bir sure olabilir, sogukkanli olun.
Durum boyle oldugunda ABS sisteminde tekerlek kitlenmeyecek ve sizin ayni anda manevra yapma imkaniniz da olabilecektir.
ABS olmayan sistem ise kitleneBILIR. Manevra yapma sansiniz o noktaya kadardir...orada biter.
Freni bahsettigim gibi "progresif" degilde suursuzca aniden harttadanak sikarsaniz ABS bu hatanizi biraz daha affedecektir. Ama siz oyle beceriksizce fren yaptiktan sonra cok daha komplike olan ABS altinda manevra yapmayi hic beceremeyeveginiz icin isiniz allah kalmis oluyor sonucta. Yinede ABS hayatta kalma sansinizi ikiye katlayacaktir tabii ki.
abs kiliitleme yapıyorsa bir yerlerde bir problem var demektir.
yada fren yapytığın zemin çok yumuşak ve kaygan bir zemindir diye düşünüyorum ben. normalde abs pratikte kilitleme yapmaz. ama teoride tekeri kilitler. sonra tekrar serbest bırakır böylece motosiklet kontrolden çıkmadan ve manevra kabiliyetini kaybetmeden yavaşlar.
Kayıt: Aug 21, 2003 Mesajlar: 895 Nereden: İzmir, Alsancak
Tarih: 17.10.2004 - 00:06 Mesaj konusu:
neden hep calisin calisin daha fazla calisin diyoruz. motosikletinizin kapasitesini ogrenebilmek icin...
surekli tekrar yapmalisiniz. boylece zamanla `motosikleti hissedersiniz`. motosikleti bir sistem olarak butun olarak hissettiginizde de kullanmayi basarmis oluyorsunuz. yoksa bu aletler ikitekerli gaz kolundan ibaret degiller!!
akselerasyona bayiliyorsunuz ama durdurmayi ihmal ediyorsunuz
motosikleti alirken kac kisi frenleri ne denli etkilidir diye soruyor deniyor merak ederim?! _________________ Dikkatli, öğrenmeye devam eden motosikletçi gerçek motosikletçidir. Kaza anında karşınızdaki haksız olabilir, siz ise HAKLI ama ÖLÜ!
dd abi- Abi diyim sana yaşında büyük abs de sonuçta tam sıktığın zaman tekerleği kilitliyor denedim daha önce ve tek seferde evet dedim yanılmıyorum umarım
Sanırım denediğin motorun ABS'si çalışmıyordu.. Kilitlenmesi kesinlikle normal değil..Kilitlendiyse sistemde arıza var demek..Sistemin baş amacı, zaten kilitlenmeyi ve kaymayı önlemek..Sana kilitlenmiş hissi verse bile, ABS çalışıyorsa, lastiği serbest bıraktırıp, kaymadan durdurtur..
Ama siz, ABS'li olsa bile motorunuz, temel prensipler doğrultusunda fren yapmaya alıştırın kendinizi...Vücudunuz ve refleksleriniz, doğru olana alışsın..Ki birgün, tekrar ABS'si olmayan motor kullandığınızda düşmeyin ;-)
Sevgilerimle,
Uğur Ertekin,İzmir
ST1300 Pan-European
Kayıt: Aug 21, 2003 Mesajlar: 895 Nereden: İzmir, Alsancak
Tarih: 17.10.2004 - 00:16 Mesaj konusu:
abs kapatilmis da olabilir. ya da bakimsizliktan yeterli etki gostermemistir.
normalde abs icin birden fazla sensor surekli denetim yapar. _________________ Dikkatli, öğrenmeye devam eden motosikletçi gerçek motosikletçidir. Kaza anında karşınızdaki haksız olabilir, siz ise HAKLI ama ÖLÜ!
realbiker, ben sordum valla ama hiç anlamadım o zaman... disk nedir kampana nedir bilmiyordum... _________________ -------------hyosung gv 250---------------
---------------06 af 8374-------------------
>>FaRyNyZ aÇyK GaZyNyZ KySyK oLSuN
Henüz motorum olamadı ama abs'li bir arabam var. İlk elime geçtiğinde kardeşimi bak bakalım tekerlere, ne oluyor diyerekten kaldırıma çıkartmıştım ve önünde çatur çutur absli fren yapmıştım.
Çocuk çok eğlendi Ben de frene ani asılır asılmaz lastiklerin kitlendiği, ama bir andan daha kısa bi süre içinde geri dönmeye başladığını öğrendim. lastiklerin dönmeye başladığı an da aşağı yukarı fren pedalının geri itildiği an.
Herhalde benim arabamdaki abs lastik kitlenince devreye giriyo. Ama belki frenlere harttadanak diye asılınca lastiklerin kitlenmesini beklemeden devreye giren daha akıllı absler vardır şimdi. _________________ Vahit Emre Güne?
hiç sanmıyorum ama bu konuda bir bilgim yok. DD amca bilgilendirsin bizi... _________________ -------------hyosung gv 250---------------
Kayıt: Nov 25, 2004 Mesajlar: 902 Nereden: Istanbul / Anadolu
Tarih: 30.12.2004 - 15:14 Mesaj konusu:
Ben şahsım adına aldığım her motoru tanımak adına limit değerlerde fren testleri yapmadan yola çıkmam. Arkayı kitlerim, önü kitlerim motorun verdiği reaksiyonları gözlemlerim ve panik halinde motorun karakteristiğini çözmeye çalışırım. Tüm testlerin sonucunda doğru olanı bulup yola öyle çıkarım.
Tabi dikkat !!! limit testlerini yaparken düşme riskiniz çok yüksektir aman ha.... _________________ Yolunuz açyk, ?ansynyz bol olsun
iyi fikir highwayeagle... _________________ -------------hyosung gv 250---------------
Kayıt: Jan 08, 2005 Mesajlar: 263 Nereden: Erzurum/Ystanbul
Tarih: 09.01.2005 - 00:47 Mesaj konusu:
Ben Erzurum'da oturuyorum...Yazın xt660r min üzerindeyim ama kışın mecburen arabaya katlanıyorum...Tecrübelerime dayanarak söylüyorum, abs kitlenmeyi tam olarak önleyemiyor...Zeminin kayganlığı arttıkça da tekerler daha çok kitleniyor....Şu an Erzurum'da nispeten ani fren yapan bütün absli araçların tekerleri bi döner bi kitlenir mesela...
Kayıt: Jan 08, 2005 Mesajlar: 263 Nereden: Erzurum/Ystanbul
Tarih: 10.01.2005 - 16:50 Mesaj konusu:
Abs nin kalitesi tabii ki söz konusu ama abs gerçek performansını ancak ideal şartlarda gösterir...İyi bir asfalt ve lastik söz konusu olduğunda kilitlenme pek de kolay meydana gelebilecek birşey değildir ama yüzey kayganlaştıkça kısa süreli kilitlenmeler son derece doğal hale gelebiliyor ve tecrübeli bir motorcu, hele denge hissi kuvvetliyse, bu çok kısa süreli kitlenmelerde ön kayma problemi yaşamadan rahatlıkla yoluna devam edebilir gibime geliyor....
Tarih: 10.01.2005 - 18:46 Mesaj konusu:
ABS sistemi calisan bir aracta tekerlek "kitlenmez". Arkadasin verdigi ornekte ABS ya kapalidir (*) yada bozuktur.
Sistem, tekerlegin "donmedigini" ama "aracin hareket halinde oldugunu" izleyen sensorler (müş'ir) den bilgi alarak calisir. Marka - modele bagli olarak ta belli bir frekansta tekerlegi tutup tutup birakir. Ornegin saniyede 15-20 kez gibi. BU 1/20 sn lik blokajlari (agir fren sarti altinda) sizin kayma yada bloke olma seklinde algilamaniz mumkun degildir. (sinema filmi 1/24 sn araliklar gosterilen ardisik fotograflardan olusur, tek tek fotograflari algilayamazsiniz)
(*) Enduro tipi motosikletlerde sadece arazi kullaniminda ve ozellikle arka tekerlegi bloke ederek dusuk hizda yokus inme, kum-camur virajda tekerlegin kaymasina izin verilmesi vb. teknikler vardir. O yuzden bu tur motorlarda ABS i devre disi birakma imkani verilmistir. (Orn. BMW GS modelleri) _________________ http://donald.hypermart.netMotosiklet Teorisi http://www.sahafium.comMT Kitabi http://www.kimneyebiniyor.comKimin neye bindigi
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız