Sevgili MD'ler
Yabancı bir internet sitesinde, kazalarda karşılaşılan faktörlerle ilgili bir yazıya rastladım. Sizlerle paylaşmak için elimden geldiğince tercüme etmeye çalıştım. Çeviri hatalarımı mazur görmenizi umarım.
ÖNEMLİ NOT:
Aynı türden ve daha kapsamlı bir yazıyı Vae_Victis adlı arkadaşımızın da ele almış olduğunu bilmenizi isterim. Fakat ikimizinki arasında bir takım farklı bilgiler var. Bu yüzden konu tekrarı yapmamış olduğumu düşünüyorum.
KAZA ANINDA SIKLIKLA KARŞILAŞILAN FAKTÖRLER
* Şehir içinde gerçekleşen kazaların %75'ine, karşısından bir motosiklet geldiği halde onu görmeyip yolunu keserek kazaya neden olan bir araç karışmıştır.
*Motosiklet yolun sol şeridindeyken olan kazalar sıklıkla çok araçlı kazalardır.
*Bir çok kazalar, motosiklet sürücüsünün sert fren konusunda uygun bir eğitim almış olması durumunda önlenebilecek türden kazalardır.
*Çalışmalar göstermiştir ki, ölümcül olmayan kazalardaki en belirgin yaralanmalar bacak, ayak ve ayak bileği yaralanmalarıdır.
*Ölümcül kazalar üzerinde yapılan bir çalışmada kazaların,
% 41'inde motor sürücüsü yoldan dışarıya fırlamıştır.
% 18'inde motor sürücüsü veya diğer araç sürücüsü trafik kontrolünü gözardı etmiştir.
% 11'inde kafa kafaya çarpışmalar olmuştur.
% 8'inde diğer araç sürücüsü motosikletin önünü kesecek şekilde
dönüş yapmıştır.
% 7'sinde motosiklet sürücüsü başka araç karışmaksızın düşmüştür.
Bu çalışma göstermektedir ki, sürücüler kendi emniyetlerinden sanıldığından daha fazla sorumludurlar.
*Amerika'da 2002 yılında gerçekleşen ölümcül yaralanmalarla sonuçlanan kazaların % 24'ünde, sürücülerin sürücü belgesi YOKTUR.
*Titizlikle yapılmış bir sürüş öncesi kontrol, kazayı önlemede önemli bir etkendir. Disk kilidinin çıkarılması unutulduğu halde yola çıkılarak yapılan kazaların sayısı şaşırtıcı derecede fazladır. Bu durum, çok pahalı bir tamirat faturasına neden olmaktadır. Hem motora, hem insana!
*Kavşaklar motosiklet sürücüleri için tehlikelidir. Özellikle, karşıdan gelmekte olan aracın motorun önünden sola dönüş yapmak istemesi halinde.
*Özellikle her gün sürüş yapmıyorsanız, evinizden ilk 10 km'ye kadar olan uzaklık, kazalara uğramaya en yatkın olduğunuz bölgedir.
*Cruiser tipi motosikletlerin kazaya karışma olasılıkları diğerlerinkinden yüksektir.
*Düz bir hat üzerinde ilerleyebilme, önemli bir beceridir.
*Motosiklet kullanmaya başladığınızın ilk altı ayı ve ikinci yılında kazaya uğrama olasılığınız daha yüksektir.
*Hızlı, pürüzsüz (smooth) ve güvenli viraj alma, motosiklet sürüş okulunda veya yarış pistinde öğretilmesi gereken hayati bir beceridir.
dodomes, sağol... _________________ -------------hyosung gv 250---------------
---------------06 af 8374-------------------
>>FaRyNyZ aÇyK GaZyNyZ KySyK oLSuN
dodomes, eline sağlık.Uğraşıp bizler için çeviri hazırlamışsın.İlginç istatistiklerle karşı karşıyayız işte..Anlayana tabii
Vae_victis, Senin açtığın topicin ilgi görmemiş olması beni çileden çıkardı ..Nedenini anlasam tepkimi vereceğimde
Alıntı:
ACEM (Avrupa Motosiklet Endustrisi) tarafindan yapilan ve Avrupa Birligi, Avrupa Motosiklet Ureticileri Birligi gibi destekcileri olan "Iki tekerlekli motorlu araclarin dahil oldugu kazalarin derinlemesine incelemesi" (tam cevirisi boyle:) raporuna buradan erisebilirsiniz:
1.3 MB, 173 sayfa, oldukca kapsamli ve ilginc bulgulari var. 900 kusur kazayi incelemisler.
Ana bulgulari cevirmeye calisayim (Eksik ya da yanlis ceviri yapmis olma ihtimalime karsi mutlaka raporu kendiniz de okuyun ya da ingilizcesine guvendiginiz biriyle beraber okuyun. Ben sadece sizi okumaya kiskirtmak icin asagidaki ozet ceviriyi yapiyorum):
Kazalarin %37'sinde sebep motosiklet surucusu, % 50'sinde ise diger suruculer.
Diger surucuyu gorememek ya da kisa sure icinde yanlis karar vermek onemli bir kaza faktoru.
Kazalarin %5'inde alkol var. Alkollu suruculer kazaya karismaya daha fazla yatkin (haaliyle)
41-55 yas arasi suruculer daha az kazaya karisiyorlar. 18-25 yas arasi suruculer ortalamanin uzerinde kazaya karisiyorlar. (sonra da "600cc ile basliim mi?", "hayabusa 320 yapiyomus dogru mu?" gibi sorular soruyorlar;)
Motosiklet ehliyeti olan araba suruculeri, motoru gormemkten dolayi olusan kazalari daha az yapiyorlar (yukaridaki %50'nin icinde)
Kazalarin %33'unde her iki tarafin surucusu de trafik ihlali yapmis oluyor.
Motor surucusune risk olusturan faktorlerin %90'i onunde oluyor (yaklasik 120 derece bir aciyla)
Kazalarin %60'inda karsi taraf sahsi arac.
Kazalarin sadece %1'i motosiklet tarafindaki teknik sebeplerden. Olanlar da lastik problemleri.
kazalarin %70'den fazlasinda motosiklet 50 km/s'den daha yavas!
Kazalarin %18'inde motorun hizi cevresindeki trafiktan daha yavas ya da daha hizli. Bu, kazalarin olusmasi icin onemli bir faktor.
Motosiklet suruculerinin yaklasik %72'si kazadan hemen once kazayi engellemek icin manevra yapmis, bunlardan %32'si bu manevra sirasinda kontrolu kaybetmistir.
%90'i kask takmis ama bunladan %9.1'inin kaski kaza sirasinda kafasindan firlamistir (yanlis/eksik baglama ya da kaskta deformasyon.
Darbelerin yaklasik %56's, kol ve bacaklarda olmustur. bunlarin cogu kucuktur ve tamamen olmasa da koruyucu kiyafet ile onlenebilir.
Yol kenari bariyerleri motosiklet suruculeri icin buyuk tehlike icermektedir; bacaklar, omurga ve kafa yaralanmalarina sebep olmaktadir.
Hava sartlari %7.4 oraninda kazlari arttirmaktadir.
Alıntı:
İlgi görmemiş önemli bir topic bence
Alıntı:
18-25 yas arasi suruculer ortalamanin uzerinde kazaya karisiyorlar. (sonra da "600cc ile basliim mi?", "hayabusa 320 yapiyomus dogru mu?"
gibi sorular soruyorlar;)
Eh işte bağıra bağıra anlatıyoruz.Yenilere....Kızım sana söylüyorum gelinim sen anla!!!Eğitim şart ANLAYANA!!!
Alıntı:
%90'i kask takmis ama bunladan %9.1'inin kaski kaza sirasinda kafasindan firlamistir (yanlis/eksik baglama ya da kaskta deformasyon.
İşte boşa kürek çekmeyelim ..Kaskınızı iyi seçin doğru kask kullanın diye konuşuyoruz.Duyan var mı??
_________________ Anlayamadılar anlattıklarımda mana var,içlerinde mağaralar,haklısın birazcık dar.Annem ağzı bozuk olandan haz etmez.Anne bu kez affet ama bunların hepsi ayni ....
Kayıt: Aug 27, 2004 Mesajlar: 705 Nereden: İstanbul 4.Levent/Kartal
Tarih: 20.01.2005 - 20:56 Mesaj konusu:
Bu kaza faktörlerinin içerisinde (eğer ben gözümden kaçırmadıysam) yol kusurları yok herhalde. Ama ben bir gün düşeceksem sırf bu yüzden düşeceğim bundan eminim.
Benim altımda scooter olduğu için mi bukadar tırsıyorum bu çukurlardan tümseklerden bilmiyorum.
Kayıt: Jan 08, 2005 Mesajlar: 263 Nereden: Erzurum/Ystanbul
Tarih: 20.01.2005 - 22:28 Mesaj konusu:
Listenin en başına sinyal yakmayan araçları koymak lazım bence...
Nedense çoğu araba şöförü ehliyetini alır almaz sinyalin işlevini ve gerekliliğini unutuyor.Motora terfi etmeden önce ulaşım aracım olan bisikletimle sırf bu yüzden çok ciddi kazalar geçirdim....(Garip olan her kazadan sonra, yaralı bile olsam önce serseri muamelesi görüp sonra da iş kavgaya varana kadar kimsenin benim mağdur olduğumun ayrımına varamaması).Motorda da birkaç kazayı kılpayı atlattım ama ciddi korkuyorum motorumun başına birşey gelecek diye.
Türkiye'ye özel bir durum daha.Kavga sırasında niye sinyal yakmadığını sordum kişilerin anlaşmış gibi verdikleri ortak cevap:Çevremi kontrol ettim ve gerek olmadığına karar verdim...peh...
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız