Başlığı hepimiz ailelerimizden,akrabalarımızdan,otobüste sohbet ettiğimiz insanlardan,sınıftaki arkadaşlardan hatta uçan kuştan yüzen fish ten duymuşuzdur.İnsanların gözönüne almadığı,otomobilin daha korunaklı görünmesine rağmen,pekçok durumda motosikletin son kurtarma hamlesine imkan vermesidir.Evet saatte 180-220 ile giderken sizi ancak Tanrı kurtarabilir kaza anında ama bahsettiğimiz güvenlik normal trafik şartları içindir.Neyse bazı rakamlar elime geçti onları paylaşmak istedim sizlerle.Not:Rakamlar 2005 yılına aittir.
En çok kaza olan iller sırasıyla:
İstanbul
Ankara
İzmir
Bursa
Antalya
Kocaeli
Adana
Konya
Burdan çıkan sonuç otomobillerin sayı avantajı bile motosikletlerden 33 kat fazla olan kaza oranını karşılamıyor.Yani birdaha size motor kullanarak tehlikeli bir iş yaptığınızı söyleyen annaneniz bile olsa sizden daha büyük risklerle ulaşım yaptığını ona hatırlatın.Üstelik herbirini gözümüze gözümüze sokmaya çalışan medyanın abartılarının aksine ölümlü kaza oranı motosiklette çooook daha düşük,unutmayın....
Son olarak siz siz olun gaz kesin,dikkatli olun,yorgun yola çıkmayın,başkaları uymasada siz kurallara uyun ki bu rakamları dahada düşürüp motosikletin Türkiyedeki önyargının aksine tüm dünyada bilindiği gibi güvenli bi araç olduğu kanısını sokaklara yayalım... _________________ Yamaha FZ6 Fazer (kızıl)
cuneytovuc, sagol ama motorun adı cıkmıs dokuza ınmez sekıze cook zor bu konuda bırılerını ıkna etmek..motora bınıyorum dedıgım anda ılk tepkı sacmalama ne ısın var araba alsana araba oluyor, halada oyle..
Tarih: 01.03.2007 - 03:03 Mesaj konusu:
Tabii sunu da goz onunde bulundurmak lazim ki bizim hava yastigimiz, emniyet kemerimiz, koltugumuz, onde motor blogu, arkada bagaj, celik bir kafes, kirilmaz-kirilsa da tehlikesiz camlar vb. korumalarimiz yok. Otomobil-kamyon-otobus gibi 4 ila 8 degil sadece iki tekerlegimiz var ustelik.
O kazaya karisan otomobillerin %80 inden (atiyorum tabii) ustunu silkeleyerek cikarsin ama o kazaya karisan 20 bin küsur motosikletin %80 ininde birkac kirik kemik, platin civiler, aylarca hastanelerde surunmeler, hatta belkli tahtali koye yolculuk mukadder olabilir.
Sunu sorayim, kaza yapan bir aracta bulunmamiz kaderse ve bize gelip iki melek ruyamizda sorsa, masal bu ya, yukardaki araclardan hangisinde bulunmak isterdiniz? Motosiklette mi?
Istatistik yalanlarin en buyugudur. Onsuz da yapamayiz, onunla da...
Motosiklet son derece tehlikeli ve bir o kadar da zevkli-keyifli bir lukstur. tehlike rikinin dusurmenin yolu da "gazi kesmek", veya "yorgun yola cikmamak" tan ibaret de degildir, "dikkatli olmak" da. Egitim dir. Teorik ve pratik egitim.
"Neye" dikkat edecegini bilmeksizin dikkatli olmak dikkat israfindan baska bir seye yaramaz ve aldiginiz riski defelerce ust uste katlar.
"Neye" dikkat edecegini bilmenin yolu da egitimdir. Tabanca, bicak, otomobil, motosiklet oldurmez... Cahillik * cehalet* öldürür.
Bu eksik bir istatistik olmuş... 3 veri daha lazım...
1. Bu verilen illerdeki araçların toplam sayısı.
Yani 660.039 otomobil kazaya karışmış ama o ilde toplam kaç otomobil var bu veriyi vermezseniz bu istatistik havada kalır.
2. Kazaya karışan araç sayısı yanı sıra kaza sayısı da verilmeliydi.. (zincirleme bir kaza oldu varsayın 17 araç birbirine girdi... 660 bin içinde 17 kez sayılacak ama kaza sayısı 1)
3. Ölüm oranı... tamam otomobil ile 1000 kaza yaparsanız ama 1 tane bile ölüm yoktur motosikletle 10 kaza yaparsınız 10'uda ölümle sonuçlanır... Bu durumda hangisi güvenlidir?
Kısacası veriler eksik... Hoş veriler tam olsa da motosiklet bence tehlikeli bir araçtır... Bunun bilincinde olmak ve buna göre kullanmak gerekiyor... _________________
Ainesi iştir insanın, lafına bakılmaz!
Kayıt: Jan 20, 2007 Mesajlar: 247 Nereden: Istanbul / Kadiköy Mugla / Koycegiz
Tarih: 01.03.2007 - 04:11 Mesaj konusu:
Donald_Duck demiş ki:
Tabii sunu da goz onunde bulundurmak lazim ki bizim hava yastigimiz, emniyet kemerimiz, koltugumuz, onde motor blogu, arkada bagaj, celik bir kafes, kirilmaz-kirilsa da tehlikesiz camlar vb. korumalarimiz yok. Otomobil-kamyon-otobus gibi 4 ila 8 degil sadece iki tekerlegimiz var ustelik.
O kazaya karisan otomobillerin %80 inden (atiyorum tabii) ustunu silkeleyerek cikarsin ama o kazaya karisan 20 bin küsur motosikletin %80 ininde birkac kirik kemik, platin civiler, aylarca hastanelerde surunmeler, hatta belkli tahtali koye yolculuk mukadder olabilir.
Sunu sorayim, kaza yapan bir aracta bulunmamiz kaderse ve bize gelip iki melek ruyamizda sorsa, masal bu ya, yukardaki araclardan hangisinde bulunmak isterdiniz? Motosiklette mi?
Istatistik yalanlarin en buyugudur. Onsuz da yapamayiz, onunla da...
Motosiklet son derece tehlikeli ve bir o kadar da zevkli-keyifli bir lukstur. tehlike rikinin dusurmenin yolu da "gazi kesmek", veya "yorgun yola cikmamak" tan ibaret de degildir, "dikkatli olmak" da. Egitim dir. Teorik ve pratik egitim.
"Neye" dikkat edecegini bilmeksizin dikkatli olmak dikkat israfindan baska bir seye yaramaz ve aldiginiz riski defelerce ust uste katlar.
"Neye" dikkat edecegini bilmenin yolu da egitimdir. Tabanca, bicak, otomobil, motosiklet oldurmez... Cahillik * cehalet* öldürür.
Ayrıca tavsıyelerin ve avatarin arasindaki
buyuk uyusmazlik inanirligina golge dusuruyor.
Yazdığını okuyunca gözlerime inanamadım hala eğitimi-deneyimi şart olarak sayıyormusun arkadaşım ! Bunlar şart diil Motosikletin "M" sidir.Nasılki motorun gitmesi için deposunda benzin olmalıysa bu dediklerinde zaten bulunmalıdır."O kazaların %80 i" demişsin her 5 kazadan 1 i ölümle sonuçlanıyo zaten otomobillerin karıştığı kazalarda bu ülkede ! 1/5 ölmektense %80 kemiğimi kırmayı göze alırım tabiki.Ayrıca tüm motorseverler bilirki insanı öldüren zaten otomobillerin kapalı ortamıdır,öldüren hız diil ani durma sonucu oluşan travmadır.Kavanozun içinde yumurta sallamak ve yeterince sarılıp korunmuş bi yumurtayı yerde sürüklemek gibidir fark.
Ayrıca susurluktanda hatırlarsın mercedes dahi trafik kazasında folyo gibi yamulur,önde sıkışan motor canlı canlı pekçok insanın yanarak ölmasine neden olmuştur kazanın ardından,ve discovery channelın bir belgeselindede anlatıldığı üzere "arkada bagaj var" şeklinde bahsettiğin bölmedeki peluş bebek bile 50 km/h hızda 10 katı kütleyle kafana,sırtına doğru kinetik enerjisini koruyarak savrulur,kemik kırığından bahsetmişsin ve hava yastığı-kemerden demişsin ardından,(bilgi önemlidir) çoğu kazada hava yastığı-kemer hayat kurtarırken göğüs bölgesinde kırıklara da yol açar ama hayat kurtardığı için katlanılabilir risktir.
Ehliyet kurslarında öğretilen en önemli nokta herşeye dikkat etmektir,senin dediğinin aksine.Araç kullanmak herkesin harcı diildir,reflekslerin yeterli diilse,dikkatini odaklamada güçlük çekiyorsan uzak durmalısın ama her an her şeye hazır olmalısın,sürekli ayna kontrol etmek,gözünü yoldan ayırmamak bunun gereğidir.Dikkat sarfiyatı diye birşey söz konusu olamaz zira tehlike istisnadır sürekli bulunmaz ama tehlike geldiğinde pür dikkat hazır olmak gerekir.Fazla dikkatli olmanın tehlike yaratacağını muhtemelen yeryüzünde ilk defa sen söyledin
Ayrıca cahil insana seslenmiyoruz burada ehliyeti olan,yasal şekilde araç kullanan arkadaşlarımıza sesleniyoruz,trt dizilerindeki gibi gereksiz mesajlara lüzum yok.Sen ehliyeti olmayan kişiyi motorcu sayıyor olabilirsin ama bence o kişi sadece suçludur topluma ve kendine karşı.
Kızma bana ama bu mevzular masal perileriyle,ya da "atıyorum tabi" lerle olmaz,deneyim,bilgi,istatistik,otokontrol ve bilinçli hareket ederek olur.
Son olarak önyargılı ve tutarsız itham yerine önce bana sorsaydın avatarımdaki kadranın bir motora diil 2000 model opel vectrama ait olduğunu,bu süratin Muğla köyceğiz civarında trafiğe kapalı alanda yapıldığını öğrenebilirdin.
Avatarında miki fare olan arkadaşlar var onlar için yorumun nedir ?
Lütfen sıkıntıdan diil bilgiyi çoğaltmak için cevap yazalım.Okuyan arkadaşlardanda gereksiz uzamadan dolayı kendi adıma özür dilerim.
Son Mesajdan 11 dakika sonra eklendi:
Buarada çok önemli bi noktayı atlamışım Motosiklet lüks diil aksine hesaplı ulaşım aracıdır.Emisyonu daha düşüktür,fiyatı çook daha düşüktür 4 tekere göre,trafiği rahatlatır.Parça fiyatları yan harcamaları daha düşüktür,vergisi daha düşüktür (motorlu taşıtlar).Avrupa insanları motor kullanımına özendiriyor,teşvik ediyor,italyada onlarca yıldır scooter kültürü bisikletten bile yaygın,ispanyada ücretsiz özel park yerleri dahi var,kıbrıs da dahil pekçok yerde okullar öğrencilerine motosiklet tahsis ediyor.Bizim gibi bir sıcak kuşak ülkesinde ise "motor lüks" deniyor.İşte bu düşünce şekli yüzünden 9000 dolarlık cbr600rr,ülkemizde 24 bin ytl ye satılmaya çalışılıyor,ilkokul mezunu meclis üyeleride sizin gibi diyor,"motor neymiş öyle iki teker taşırmıymış adamı,lüks tabi basın vergiyi" Motor bir spordur,bir yaşam şeklidir,eşi olmayan bir dost ilişkisidir,tutkudur,ihtiyaçtır,ekmek teknesidir ama asla lüks diildir.Sadece sürücüsüne hizmet eden 3 koltuğu boş giden otomobil lükstür.
Tarih: 01.03.2007 - 09:30 Mesaj konusu:
motosikelt ile ilgili forum da bulunuyoruz, bu foruma yazı yazıyoruz ve motosiklet tehlikeli tehlikeli diye bağırıyoruz. risk hayatın her noktasında var. yolda yürürken beşinci katta ki evin balkonunu yıkayan teyzenin kafana saksı düşürmeyeceği garanti değil. bu yüzden tehlikeli ise seni korkutuyor ise binme arkadaş motosiklete uzak dur!!! içinde motosiklet kullanma isteği olan adamların hevesini kırma bu tehlikelidir diye...
Tarih: 01.03.2007 - 10:07 Mesaj konusu:
cuneytovuc, galiba farkında değilsin ama karşında senin yaşın kadar motor tecrübesi olan bir insan var teorik ve pratik bilgisi üst düzeyde olan bir insan siteyi biraz dolaşırsan bunu anlayacağını zannediyorum _________________ 2006 yamaha ybr gri
Donald_Duck ın bu konuda bizim desteğimize tabiki ihtiyacı olmayacaktır ama cuneytovuc aracnobia'nında dediği gibi DD bu site ve birçok sitede yeni başlayanlardan tut deneyimli sürücülere kadar birçok kişiye klavuzluk edebilecek bilgi ve tecrübeye sahiptir.Bu işin kitabını yazmıştır onun için laf olsun diye söylenen bişey değildir "Motorsiklet Teorisi" adlı kitabın yazarıdır. Dikkatine sunarız... _________________ Muhtaç Oldu?un Kudret Damarlaryndaki Asil Kanda Mevcuttur.M.K.Atatürk
Ya birazda motosikletle içli dışlı olmakla alakadar bi durum söz konusu...
mesela babam gençliğinde çok motora binmiş hala da pazar günleri benim makineyle dolanır gelir..
ben ortaokul çağlarımdan beri motor kullanmaktayım,shadow 5.motorum.çok şükür hiç kazam olmadı,nedeni ise cidden motora binince ona kilitlenerek kullanmam sanırım,yoldan hiç gözümü ayırmam,devamlı arasokak çıkışlarında yavaşlarım gibi tedbirlerim vardır kendimce...
demek istediğim,babam bana hiç karşı çıkmadı motor konusunda (annem tabiiki binme etme dedi başlarda ama artık o da alıştı )...hatta destek bile oldular.
biraz kendine güven,biraz aileye karşı hakikaten kendini tehlikeye atmayıp dikkatli olduğunu gösterince oaly zaten bitiyor.tabi babamında motor kullanıcısı olması büyük bi artı _________________ Honda VT 750 ACE
SSSsssshadowwwWWW
Sürat felakettir...Yavaş yavaş keyfini çykararak gitmek lazım.
Tarih: 01.03.2007 - 10:39 Mesaj konusu:
Sevgili DD dikkatini çektimi bilmem ama bu işi bilenler çoğalıyor bilinçlenme olayı bayağı ilerledi bu iyi bir gelişme bence, artık her türlü sana cevap yazılmaya başlandı bundan sakın alınma sadece sevin fikirler çatışsın
Kayıt: Nov 16, 2006 Mesajlar: 563 Nereden: istanbul /anadolu yakasi
Tarih: 01.03.2007 - 10:50 Mesaj konusu:
leoparus, dogru soyluyosun bu foruma ilk geldigimde 600luk makinalar baslamak isteyim 2 gun once keeway sl 150 aldim . biraz komik geliyo bana bu durum ama sonucta biseyleri azda olsa anlamis bulunuyuorum sizlerden ogrendim bircok seyi ogrenmeklede cok iyi yapmisim iyiki girmisim bu siteye diyebiliyorum su anda
Kayıt: Feb 17, 2007 Mesajlar: 356 Nereden: Nereyee,(ANKARA,KIRIKKALE)
Tarih: 01.03.2007 - 11:18 Mesaj konusu:
hehe tartışın kardeşim,tartışalım ki fikirler çogalsın..valla motorsiklete binmek nefes almak kadar tehlikeli bence,ama nefes almadanda yaşanamaz be kardeşim
Kayıt: Oct 01, 2006 Mesajlar: 767 Nereden: istanbul/istinye
Tarih: 01.03.2007 - 11:23 Mesaj konusu:
leoparus, abi güzel bir şey bencede boynuzun kulağı geçmesi...cuneytovuc, ama sonucta DD bir amca sıfatında yaşlı başlı bır adam ve bu motorsiklet üzerine kitap yazmışlığı var öle (arkadaşım) gibi kelimeler hoş durmuyor forumda.. tabıkıde yasdığın istatiskler rahatlacı, bence hoş bile..
hemen anneme gösterdim kadın biras rahatlasın diye motive oldu en azından her motora bindiğimde korkuyor. bende biliyorum herkes bir gun bir şekilde ölücek diye ama..
önce sevgi sonra saygı birbirimizi sevmezsek saygıda yalan olur.
ilkokulda 5 yıl boyunca söylenen türküm doğruyum gibi. adamlar boşuna okutmuyor her sabah tabi anlıyana...
sonuçta emeğe saygı her zaman.... _________________ Bu Akşam Hüzünleri evde bıraktım, Kör kütük sarhoş oldum Umrumda DeğiLLL...
Tarih: 01.03.2007 - 11:59 Mesaj konusu:
DD amcanın yazdıklarına full katılıyorum.Kaçtane motorsiklet var kaçı kazaya karışmış kaç kişi ölmüş.Birde kaç araba kaçı kazaya karışmış kaç kişi ölmüş.Ben arabayla 3 defa kaza yaptım bunların 3 ündede tekrar marşa basıp evime geldim.Motorla aynı kazaları yapmayı düşünemem bile.Kesin parçamı bulamamışlardı.Bu istatisliklere bakılarak motorun güvenli oldugunu tartışmak yanlış olur.Heleki Zagor gibi tecrübeli bir abimizin cenaze arifesinde.cuneytovuc, verdiğin bilgiler için teşekkürler.Keşke diger araç kullanan kişiler motorsikletin hassasiyeti anlayabilseler.Ülkemizde malesef eğitim düzeyi cok düşük bunu anlamaları cok zaman alıcak.Her akşam haberlerde motor kazası yok bilmemne evdekiler motoru sattırıyolar şimdi.Ben mysugar, kadar şanslı degilim istatistikleri gösterdim yemediler _________________ Work it harder,make it better,
Do it faster,makes us -
======StrongeR=======
Tüm saatler GMT +2 Saat Sayfa 1, 2, 3, 4, 5Sonraki
1. sayfa (Toplam 5 sayfa)
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız