Motor Delisi Motosiklet Haber,ikinci el motor, Motosiklet video,resim
  Giriş or Kayıt Ol
•  ANA SAYFA  •  FORUMLAR  •  2.EL ILANLARI  •  FOTO GALERI  •  VİDEOLAR  •  HESABINIZ

:::Motor Delisi::: :: Başlığı Görüntüle - merak ,büyük jantla,küçük jantın hızları aynımıdır bi okuyun

:::Motor Delisi::: Forum Ana Sayfası

SSS Arama Üye Listesi Kullanıcı Grupları Profil Özel mesajlarınızı kontrol etmek için login olun Login

Google

merak ,büyük jantla,küçük jantın hızları aynımıdır bi okuyun

merak ,büyük jantla,küçük jantın hızları aynımıdır bi okuyun
Sayfa 1, 2, 3, 4  Sonraki

Yeni Başlık Gönder   Bu başlık kilitlenmiştir, cevap yazamaz ya da mesajları değiştiremezsiniz    :::Motor Delisi::: Forum Ana Sayfası -> MotorDelisi-GENEL
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar
GN125
Süper Üye
Süper Üye

Nereden: YST/maltepe

MesajTarih: 02.03.2007 - 15:59    Mesaj konusu: merak ,büyük jantla,küçük jantın hızları aynımıdır bi okuyun Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

arkadaşlar geçen bayagı tartıştık .sonuca varamaık.120 km hızla giden tır 120 le giden taksıyı geçer diyip duruorlar bide taksinini km sinde 30 km gittigini gösteriyorsa tırda 28 km filan gösterir diyorlar taksıciler bilerek küçük jant takıyorlarmış fazla yazsın diye varmı böyle bişey gerçekten
Başa dön
GN125 Çevrimdışı GN125 Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder MSN Messenger
Sponsor

Tarih: Bu alana reklam verebilirsiniz    Mesaj konusu: Bu banner ayda "4 Milyon" gösterim yapmaktadır

Başa dön
hayabusa2785
Süper Üye
Süper Üye

Nereden: sevdim o zalimi :) (m.köy/istanbul)

MesajTarih: 02.03.2007 - 16:06    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

GN125, kardeş öyle bir şey yok, tırın ibresinde 120km/s yani 1 saatte 120 km gider demek, aynı şekilde arabada da 120km/s yazıyor, senin dediğin gibi olsaydı, arabaya göre 1.72 olan boyum tıra göre 1.60 felan olur yani, olayın çıkış noktası otobüslerde kadrana takılan bir parça ile ibrenin bozulması ve olduğu hızdan daha yavaş göstermesi, bunun da 2 amacı var 1. şoför rahat rahat hız limitlerini aşarken takografın normal hızlarda seyrettiğini kaydetmesi doğal olarak cezadan yırtmak, 2. sebep yolcuların ibreye baktığında gerçek hızı görüp korkmaması tabi bu bahane Gülümsüyorum

taksicilerin küçük jant takması demek çapı yani 1 turda aldığı yolu daha da kısaltmak demek, şimdi lastik 1 turunda 1 metre giderken saniyede 30 tur attığını farzetsek 30m/sn hızla ilerler ama lastik çapı küçük olan tekerlekle 1 metre değil de 90 cm gitsin, saniyede 30 turdan 27m/sn hıza sahip olur, arabaların ibresi de tur sayısına göre gösterdiği için yine 30m/sn hız gösterir ama 27m/sn gerçek hızı, yani 27 metrelik yolu 30 metre diye iteliyorlar.

sorunun cevabı eğer orijinal lastikleriyle yola çıkan iki araç tır ve otomobil olsun aynı hızla ilerliyorlarsa ikisi de birbirini geçemez, ama aynı marka ve model iki araçtan biri orijinal lastik diğer küçültülmüş lastik takmışsa, ibreye göre aynı hızla giderlerse orijinal olan diğerini geçer, çünkü gerçekte biri 30m/sn hızla diğeri 27 m/sn hızla ilerliyor
Başa dön
hayabusa2785 Çevrimdışı hayabusa2785 Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et MSN Messenger
GN125
Süper Üye
Süper Üye

Nereden: YST/maltepe

MesajTarih: 02.03.2007 - 16:16    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

hayabusa2785 saol kardeş ama 2 iki kişi birden üstüme gelince ikna edemedim adamları .sormak zorunda kaldım belki yanılıyodurum diye
Başa dön
GN125 Çevrimdışı GN125 Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder MSN Messenger
ZX14
Süper Üye
Süper Üye

Nereden: KASABALI

MesajTarih: 02.03.2007 - 16:17    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

tırın km ölçeri tırın tekerlek çapına göre km'yi gösterir şöyle düşün tırın tekerini kessen ve yatay bir düzleme yatırsan atıyorum 2 metre geldi ve tekerin tam bir dönüşünde 2 metre yol gidecek ve km saatide buna göre hesap yapacak aynı olayı taksiye çevir onunda çarpım kat sayısı farklı olacak ama ikisininde göstergesinde bir hata yoksa ve ikiside 120 gösteriyorsa ikiside aynı gider fakat tıra çapı daha düşük bir teker takar ve onun km'sinde o çapa göre bir ayarlama yapmazsan tırın km saati 120 gösterirken tır 100 km hızla gidiyor olabilir bunu taksıcıler yapıyor olabılır normal fabrika çıkışı lastıik ölçülerini düşürür ve daha ufak bir lastik takarsa ki bunu şöyle düşün taktığı lastik % 10 oranında küçük bir lastik olsun lastik her 9 birimde bir devir yapacak ancak km göstergesi her yaptığı devirde 10 birim gösterecek çünkü fabrika ayarları böyle böylelikle de 9 km yol gittiğinde km saatinde 10 km yol gidilmiş gibi görünecek. ben kendimden biliyorum 16 jant jipime 20 jant taktım ve lastik 300 oldu benim göstergem 100 km hız gösterdiğinde aslında 120 km hızla gidiyor oluyorum ve ben bunu denedim yanımda başka bir araba 120 gösterirken benim arabam 100-110 arası gösteriyordu.
**** 2006 HAYABUSA (PERT Gülümsüyorum )
Başa dön
ZX14 Çevrimdışı ZX14 Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
samiakkin
Süper Üye
Süper Üye

Nereden: DATÇA

MesajTarih: 02.03.2007 - 16:18    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

ibre senin saatte gidebileceğin yolu gösterir adamım tırmış bisikletmiş farketmez ayrıca hayabusa 2785 e katılıyorum
Başa dön
samiakkin Çevrimdışı samiakkin Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder MSN Messenger
Donald_Duck
Motordelisi
Motordelisi

Nereden: New York

MesajTarih: 02.03.2007 - 16:56    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Taksimetre tekerlegin devir sayisina gore isliyor. Uyanik taksici capi kucuk tekerlek takarak ayni mesafede daha cok para kesiyor senden. Olay budur.

Meraklisi icin kucuk bir hesap yapalim, maksat muhabbet olsun.
Diyelim bir taksinin normal lastigi 175/80-14 olsun. Ve bizim uyanik taksicimiz olarak buna dusuk profilli 175/60-14 (*) lastik taksin... Jant ayni. 14".

Tekerlegin yaricapi 32cm den 28,5 cm dusecektir.

Cevresi de 201.06cm den 179.07 cm ye. kabaca 2 m den 1.8 m ye duser diyelim. Yani taksi 10 km yol gittiginde buyuk tekerlek 5000 defa, kucuk tekerlek 5600 defa doner.

Tekerlek yaricapindaki degisiklik 32-28= 4 cm uyanik taksicimize %12 dafa fazla para birakacak demektir.

(Not: Bu illegal ve soforler dernegince yasaklanmis bir uygulamadir. Aranizda taksici varsa boyle seyler yapmayin, en azindan namuslu meslektaslarinza karsi ayiptir.)

(*) Dagarcik kosesi: Ornek, 175/80-14 nasil okunur...

175 = Lastigin eni - tabani. 175mm
80 = lastik tabaninin % si olarak lastik yanı - yanagi. 175 x 0.80 = 140mm
14 = Inch olarak jantin capi. 1"=25.4 mm

Tekerlegin capı = (14"x25.4mm) + (175 mm x %80 x 2 adet)
Başa dön
Donald_Duck Çevrimdışı Donald_Duck Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et AIM Adresi
userneym
Süper Üye
Süper Üye

Nereden: BURSA

MesajTarih: 02.03.2007 - 17:13    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

çocukken sormuşlardı :
bir kilo pamuk mu daha ağırdır yoksa bir kilo demir mi ?
bende sazan gibin demir demiştim heheh ne düşüncesizlik.. Göz kırpıyorum
constantine_502
Süper Üye
Süper Üye

Nereden: istanbul/bayrampaşa

MesajTarih: 02.03.2007 - 17:38    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

dostum km saatleri zaten lastik çapına göre ayarlanıyor Bravo .ama taksicilerin yaptığı doğrudur orjinalinden küçük takarsan 50 km lik bi yolu 51 km de gidebilirsin Çok gülüyorum

MD SCOOTER TEAM eksi 120 Km/h (istesede zaten artı 120 Km/h olmuyo Çok gülüyorum) (A RH -)
Başa dön
constantine_502 Çevrimdışı constantine_502 Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
Akira
Haber Editörü
Haber Editörü

Nereden: İstanbul

MesajTarih: 02.03.2007 - 18:20    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Jantın tam tur,dönüş sayısı farkeder,(küçük jant,büyük jant a göre aynı mesafedeki yolu,daha fazla turda alır).

Ekstra oynamalar yoksa,hız farketmez.Öyle olsaydı,Tır 120 km'si,Scooter 120 km'si diye terimler olurdu;Hız limitinin ona göre konması gerekirdi,Tır:max 120,Scooter:max,140 gibi;Hız tektir.
Başa dön
Akira Çevrimdışı Akira Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
junyor_ghostrider
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Nereden: Unıted States Of BURSA_TR

MesajTarih: 03.03.2007 - 00:03    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

DD amca ıı bı acıklama yapmıs kısacası tır senın taksıyı gecemez Sadece taksınınkı tırın lastıgıne gore daha fazla donucegınden orda bı kayıklık yasanmısdır abı prof oldum dermısım acıklamaların kabacası bu sanırım Bravo
junyor_ghostrider Çevrimdışı junyor_ghostrider Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder MSN Messenger
Cthulhu
Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye

Nereden: Istanbul

MesajTarih: 03.03.2007 - 01:13    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

İlave olarak örnekleme:
Zaten ; "Bir araç 120km/h hız ile gidiyor"* dersek ki demek zorundayız(bilimsel karşılığı budur,"120 ile gidiyor" değil) , bu araç 1 saatte 120 km'lik yol gider(ya da hep bu hızda devam ederse gidecektir ) demektir.Yani İstanbul-Kocaeli arası tam olarak 120km'lik bir yolsa, iki araç aynı anda başlarsa , tam 1 saat sonra ikisi de aynı yerde aynı zamanda bitirecektir demektir(İvmelenmeyi göz ardı ederek hızlanma sürelerini düşünmüyoruz bu örnekte,ilk saniye itibariyle 120km/h'da olduklarını farzettik)
anicik
Süper Üye
Süper Üye

Nereden: İstanbul'da heryerden-ANY 21

MesajTarih: 03.03.2007 - 14:41    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Donald_Duck amcam gerekli açıklamayı yapmış bize diyecek birşey kalmamış pek Gülümsüyorum

ANY 21
Başa dön
anicik Çevrimdışı anicik Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
Donald_Duck
Motordelisi
Motordelisi

MesajTarih: 03.03.2007 - 18:03    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

anicik, Ben yazmayayim bir daha o zaman... Çok gülüyorum

Saka, sen de hiz la ilgili hesaplari yapiversene arkadaslar gorsun. keskin bir matematikci oldugunu biliyorum...

Problem: Iki arac var ikisinin de lastikleri farkli. biri 175/80-14 digeri 210/60-17. Vites orani 1:1 diyelim, kolay olsun... motorlari da esit gucte, torkta... Ayni marka-model otomobiller, ayni yolda yanyana gidiyor. Motorlar 4000rpm de ceviriyor. Hizlari ne olur?
Başa dön
Donald_Duck Çevrimdışı Donald_Duck Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et AIM Adresi
cadde_seytani06
Süper Üye
Süper Üye

Nereden: başkent/ angara MD

MesajTarih: 03.03.2007 - 22:07    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

acıklamalar güzel olmuş ama benimde takıldığım birkaç nokta var

1. aracların km saati tekerleğe değil şanzumana bağlı diye biliyorum bu en azından kuş serisi otomobillerde böyle yani teker capı hız pek etkilemez diye düşünüyorum

2.ne kadar örnek çoğaltılsada taksimetrelerde sadece km hesabı ile çalışmaz yani bi taksici ne kadar çok yol giderse okadar çok para alır diye net bişey yok bu cihaz aracın hızına, motorun cevirdiği devire, gidilen yola ve gecen zamana göre alınacak parayı hesaplar
ben bu şekilde duymuştum

ankaranın gururu motorcu grubu
Başa dön
cadde_seytani06 Çevrimdışı cadde_seytani06 Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et MSN Messenger
Donald_Duck
Motordelisi
Motordelisi

MesajTarih: 04.03.2007 - 04:42    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

cadde_seytani06 demiş ki:
...... yani teker capı hız pek etkilemez diye düşünüyorum

Hic olur mu? Diyelim tekerlegin bagli oldugu mil 1000 rpm (devir/dakika) donuyor. Cevresi 2 m olursa arac 2m*1000 tur/dakika = 2000 m/d = 120km/s
1.5m olursa arac 1.5*1000 tur/dak = 1500 m/d =90 km/h hiz yapar.

Hizin sanzimandan olculmesi mumkundur, cunku hiz sanziman cikis devrine baglidir. A) Sanziman cikis devri, B) Tekerlek capi biliniyorsa bunu aracin hizina cevirmek ilkokul duzeyi aritmetiktir ve basit bir mikrocip bunu gosterge tablosunda size km/h olarak gosterir.

Bu konuda cok guzel bir ornek bisiklet yol komputerleri / hiz olcerleridir.
Bu aygittan bir tane satin alir, bisikletinize takar, sonra bisiklet tekerlek cevresini olcer bu komputere bu degeri girersiniz. Bundan sonra hiz ve mesafe olcumleri dogruya en yakin sekilde okunabilir. Bildigim kadariyla otomobil ve motosikletlerde bu imkan yoktur. Yani gercek lastik cevresini olcup aracin bilgisayarina girme imkani surucuye verilmemistir.

Bununla beraber isterseniz motosikletinize bisiklet yol komputeri takabilirsiniz. Ortalama hiz, azami hiz, katedilen yol, seyahat yolu, gecen sure vs. gibi pek cok eglenceli ve faydali bilgi verecektir. Meraklisina tavsiye ederim.

herneyse... yukardaki arkadaslarin kafalarini karistiran da budur zaten. Cunku o otomobilin fabrika cikisi standart tekerlek capi bellidir. Komputere o girilmistir, sizin gercekte ne lastik - jant taktiginizi komputer bilmez. Mikrocip ona gore hesap yapar. Siz ona degisik bir lastik-jant takarsaniz cap degisebilir ve gosterge panosunda okudugunuz hiz kabul edilen toleranslarin disina cikar.

Bu tolerans "%15 e kadar eksik gosterme" seklindedir, hiz arttikca bu "kabul edilebilir hata" buyur. Ornegin gostergede 100km/h aslinda yaklasik 95 km/h gercek hizdir. 200 km/h "gordum" diyen aslinda 170 km/h yapmaktadir. Gercek - hassas hiz olcumu sadece ve sadece sabit ya da hizi sabit bir yer istasyonundan ya da uydudan GPS, Lazer, Radar vs. yontemlerle yapilabilir. Ya da gunun birinde bir mucit aracin altindan yerin gecis hizini okuyan bir sistem gelistirir (kordonsuz mouse lar gibi) sorun cozulur.

Bilin bakalim bu hatanin sebebi nedir? Otomobil, motosiklet gibi araclarda gosterge neden hic bir zaman dogru hizi gosteremez? Ilk dogru cevabi buraya-foruma yazana bir adet kitabimdan hediye edecegim.

Konuya donelim...

Tekerlek ne kadar buyurse devir sayisi sabit kaldigi surece dogru orantili olarak hiz artar da artar. Ama tekerlek capi buyudugunde moment kolu da buyudugunden onu cevirmek icin daha buyuk tork gerekir. (bakiniz traktorun arka tekerlegi) Cap kuculdukce yoldaki tumsek-cukur gibi olaylardan arac - konfor daha cok etkilenir vs. O yuzden otomobil tekerlegi optimum br capa gelmistir.

Alıntı:
2.ne kadar örnek çoğaltılsada taksimetrelerde sadece km hesabı ile çalışmaz yani bi taksici ne kadar çok yol giderse okadar çok para alır diye net bişey yok bu cihaz aracın hızına, motorun cevirdiği devire, gidilen yola ve gecen zamana göre alınacak parayı hesaplar
ben bu şekilde duymuştum

Dogru, taksimetre sadece gidilen yolu gozonune alarak hesap yapmaz. Katedilen yol sadece etmenlerden biridir. Gecen zaman da formule girer.
Ornegin trafik tikansa, ya da "sen bekle, ben yukardan cantami alip geliyorum" dediginizde taksi oldugu yerden 1 mm bile kimildamasa taksimetre yine calisacaktir. Oyle olmasi gerekir. Soforun zamani da bedava degildir.

Yukardaki hesap "A-B noktalari arasinda optimum bir hizla giden bir taksi" diye kabul edilmeli. Yani cok yavas gidiyorsa (trafik tikali adam ortalama 10km/h yapiyor diyelim) yine zaman faktoru devreye girer ve taksimetre daha cok yazar ki bu da normaldir.
Başa dön
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Bu başlık kilitlenmiştir, cevap yazamaz ya da mesajları değiştiremezsiniz    :::Motor Delisi::: Forum Ana Sayfası -> MotorDelisi-GENEL Tüm saatler GMT +2 Saat
Sayfa 1, 2, 3, 4  Sonraki
1. sayfa (Toplam 4 sayfa)

Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız

Forums ©
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Sayfa Üretimi: 0.17 Saniye
Seo-Sef Optimizasyon duman6 by Sakal