Motor Delisi Motosiklet Haber,ikinci el motor, Motosiklet video,resim
  Giriş or Kayıt Ol
•  ANA SAYFA  •  FORUMLAR  •  2.EL ILANLARI  •  FOTO GALERI  •  VİDEOLAR  •  HESABINIZ

:::Motor Delisi::: :: Başlığı Görüntüle - 3 zamanlı motor çalışma sistemi

:::Motor Delisi::: Forum Ana Sayfası

SSS Arama Üye Listesi Kullanıcı Grupları Profil Özel mesajlarınızı kontrol etmek için login olun Login

Google

3 zamanlı motor çalışma sistemi

3 zamanlı motor çalışma sistemi
Sayfa 1, 2  Sonraki

Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    :::Motor Delisi::: Forum Ana Sayfası -> Moto Servis
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar
GAWAT
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Nereden: Gawatlar Diyary

MesajTarih: 18.04.2007 - 16:33    Mesaj konusu: 3 zamanlı motor çalışma sistemi Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Alman mühendis ve mucit Felix Wankel tarafından icat edilen ve geliştirilen bu motorda silindir diye tabir ettiğimiz, pistonun içinde hareket ettiği yapı, aslında kesinlikle bir silindir değildir, daha çok elipsoidal (elips profilli) bir yapıya benzerliği vardır. Zaten piston da klasik silindirik pistona hiç benzemez. Bombeli kenarlı bir üçgen şeklindedir. Piston bu elipsoidal hazne içinde dönüş yapar. Pistonun bu farklı hareketi neticesi bu motorlara döner pistonlu motorlar denilmiştir.

Motoru diğer motorlardan ayıran önemli şekilsel farklılığı sayesinde çok farklı bir çalışma döngüsü vardır. Normalde en çok kullanılan 4 zamanlı benzinli motorlarda krank milinin her iki devrinden birinde ateşleme yapılır. Bu motorlarda ise pistonun her tam dönüşünde tam 3 ateşleme yapılır !. Teorik olarak aynı hacme sahip 4 zamanlı motorun 6 katı güç üretmesi beklenir (pratikte bu olayın gerçekleşmemesi normaldir).

Kenarları dışbükey olan üçgen biçiminde bir pistonu(!) vardır.Pistonun merkezinde bir iç dişli bulunur. Pistonun içinde döndüğü silindir(!) eliptik bir yapıdadır. Pistonun üçgen kenarları silindirin iç yüzeyine temas ederek döner. Bu hareket sırasında dönme ekseninin merkezindeki krank dişlisini çevirir. Yapılarında supap bulunmaz. Pistonun her üç kenar yüzeyi çalışma anında aynı anda bir işlem gerçekleştirir.

aşağıdaki animasyonda çalışma sistemini görmek mümkün

Zamanları:

Emme zamanı: Pistonun bir yüzeyi ile silindir arasında kalan boşluk sayesinde emme deliğinden hava-yakıt karışımını emilir.

Sıkıştırma ve İş (Ateşleme) zamanları: Piston, dönüşü sayesinde karışımı iki köşesi ve silindir yüzeyi arasında sıkıştırmaya başlar. Piston kenarının silindir yüzeyine en çok yaklaştığı an (hacmin en daraldığı an) bujiler tarafından karışım ateşlenir. Açığa çıkan yüksek basınç ve sıcaklıktaki gazlar pistonu egzoz deliğine doğru dönmeye zorlarlar.

Egzoz zamanı: Pistonun dönme hareketi, egzoz deliğine yaklaşan kenarın hacminin daralmasına neden olur. Bu daralma anında egzoz deliğinin önü yanmış gazların çıkışı için açılmıştır ve gazlar basınçla dışarı atılır.

Avantajları:
1- İçten yanmalı - patlamalı motorlar arsında en yüksek güç / ağırlık oranına sahiptir.
2- Supap, krank mili gibi karmaşık ve güç üretilebilen yapılar içermediğinden daha küçük, basit ve hafif üretilebilirler.
3- Pistonun her devrinde üç ateşleme yapabildiklerinden güçleri yüksektir.
4- Sarsıntı ve gürültü seviyeleri düşüktür.

Dezavantajları:
1- Piston ve silindir diğer motor türlerine göre zor şartlara (yüksek sıcaklık ve basınç) çok daha fazla maruz kaldığından aşınmaları daha hızlı olur.
2- Yapıları iki zamanlı motorlara göre daha karmaşık olduğundan küçük araçlara uygulanmaları pek pratik ve ekonomik değildir.
3- Aşınma problemi o kadar büyüktür ki, belki uygulanabilirliklerinin önündeki en büyük engeldir.

Sonuç:
Wankel motoru ilk pratik uygulamasını 1960'lı yıllarda bulmuş ve alman NSU firması tarafından bazı araçlara (NSU RO-80) uygulanmıştır. Daha sonra diğer firmalar tarafından da denenen bu motor kısa ömrü nedeniyle pek tercih edilmemiştir. Günümüzde bir Japon otomobil üreticisi olan Mazda, RX7 modelinde bu motoru kullanmaktadır. Seramik gibi aşınmaya daha dayanıklı malzemeler sayesinde motor ömrü ve verimliliği artırılabilmiştir. Yine de yüksek güç / ağırlık oranlarına ihtiyaç duymayan ve dayanım gerektiren araçlar için pek de uygun oldukları söylenemez. Pistonları üçgenden farklı olarak tasarlananları da vardır ancak çalışma prensipleri değişmemiştir.
Başa dön
GAWAT Çevrimdışı GAWAT Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
Sponsor

Tarih: Bu alana reklam verebilirsiniz    Mesaj konusu: Bu banner ayda "4 Milyon" gösterim yapmaktadır

Başa dön
GKNAKED
Süper Üye
Süper Üye

Nereden: istanbul

MesajTarih: 18.04.2007 - 20:11    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

güzel bi paylaşım
wankel motorların 3 zamanlı olduunu bilmiodum
yani 3 zamanlı motor olduunu bilmiodum Gülümsüyorum
mazda rx lerde kullanılıo bu motorlar
peki motosikletlerde kullanılıom, 3 zamanlı motosiklet varmı?
Başa dön
GKNAKED Çevrimdışı GKNAKED Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder MSN Messenger
Nemesis_YD
Süper Üye
Süper Üye

Nereden: Ümraniye / İST

MesajTarih: 18.04.2007 - 20:56    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

GAWAT, paylaşım için saol ama yazılara bakılırsa bu motor sakat. az ekonomi yapcaz diye masrafın dibine vurmanın anlamı yok Çok gülüyorum
badboymad
Süper Üye
Süper Üye

Nereden: Istanbul

MesajTarih: 18.04.2007 - 21:05    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

guzel faydalı bı paylasım 3 zamanlı motorunda calısma prensıbını ogrenmıs olduk bu guzel topıc we anımasyonla tskler... Alkışlıyorum
badboymad Çevrimdışı badboymad Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
beyazpapagan
Süper Üye
Süper Üye

Nereden: izmir-Manisa

MesajTarih: 18.04.2007 - 21:43    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

güzel ve yararlı bir paylaşım teşekkürler...
Başa dön
beyazpapagan Çevrimdışı beyazpapagan Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder MSN Messenger
StrongeR
Süper Üye
Süper Üye

MesajTarih: 18.04.2007 - 22:07    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Wankel yani Rotary motor 3 zamanlı değil 4 zamanlıdır.!Emme,sıkıştırma,iş,eksoz.Ayrıntılı bilgi için
http://en.wikipedia.org/wiki/Wankel_engine
Bu motor tipi tamamen sıradışı tork,beygir gücü,çalışma sesine sahiptir.Ömrünün kısa olduğu günümüzde söylenemez,teknolojisi ilerledi ve ömrü uzadı.2007 model Mazda RX8 halen bu tip motor kullanıyo,tamamen tercih ve tarz meselesi.Bugün ömrü ve gücü konusunda kimsenin şüphesi olmasın.Dez avantajı genelde arabalarda veya başka araçlarda kullanılmadığı için tamir edicek usta bulamamak olabilir,birde eksoz emisyon değerleri yüksek cıkıyo.Avantajları ise küçük oldugu için arabanın denge merkezine rahat oturabilmesi,hafif olması,titreşimin az olması,%50 daha uzun stroke ve devir aralıklarına daha kısa sürede ulaşma.
Ayrıca wankel dizel motor seçeneğinide sunuyo.Bazı helikopter,uçak,motorsikletlerdede bu motor kullanıldı.
Başa dön
StrongeR Çevrimdışı StrongeR Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
GAWAT
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Nereden: Gawatlar Diyary

MesajTarih: 19.04.2007 - 18:24    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

StrongeR, bi sen bilion bu ... mesleğini zaten. burada bilimsel bir metin var!
Başa dön
GAWAT Çevrimdışı GAWAT Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
StrongeR
Süper Üye
Süper Üye

MesajTarih: 20.04.2007 - 00:46    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Bilimsel acıklaman beni ilgilendirmez.Motorun bir tam dönüşte 3 kere ateşleme yapmasıda 3 zamanlı olduğu anlamına gelmez.Türkiye wankel in ne olduğunu bilmediği yaklaşık 12 sene önce bu motoru bitirme tezi hazırladım.Söktüm,taktım,dağıttım,topladım,çalıştırdım..Nokta nokta içerikli cevaplarada ayrıca alerjim var,bununda rotary motorla alakası yok.Hiç bişey bilmiyosan internette biraz araştır.Konunun başlığı ve içeriğindeki bazı acıklamalar yanlış...

Son Mesajdan 3 dakika sonra eklendi:

Başa dön
gavurbey
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Nereden: YTU Davutpa?a Kampusunden..

MesajTarih: 20.04.2007 - 01:34    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

GAWAT, ın açıklamaları ve anlatımını ikna edici bulsamda,
StrongeR, ın veridiği sitedei açıklama aynen şöyle..
In the Wankel engine, the four strokes of a typical Otto cycle occur in the space between a rotor, which is roughly triangular, and the inside of a housing.
Burdanda Anladığımız üzere( the four strokes ) bu motor 4 zamanlı imiş..
Başa dön
gavurbey Çevrimdışı gavurbey Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder MSN Messenger
speedology
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

MesajTarih: 20.04.2007 - 06:17    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

gavat arkadaşımız kendince bi yorum getirmiş anlaşılan metinde okuduklarına
stronger rotary motorla wankel motor aynı değil demişin anladığım kadarıyla aralarındaki fark nedir ?
Başa dön
speedology Çevrimdışı speedology Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
GPR
Süper Üye
Süper Üye

Nereden: çanakkale

MesajTarih: 20.04.2007 - 06:19    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

StrongeR verdıgı acıklama bu işi ne kadar ıyı bıldıgın anlamına gelıyor paylasım ıcın cok tesekkur
Başa dön
GPR Çevrimdışı GPR Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder MSN Messenger
StrongeR
Süper Üye
Süper Üye

MesajTarih: 20.04.2007 - 09:17    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

speedology, İkiside aynı motor yanlış anlamışsın.Rotary çalışma sistemi,Wankel motorun aynı zamandada icad eden kişinin soyadı...Alman mühendis Felix Wankel Bravo
Başa dön
speedology
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

MesajTarih: 20.04.2007 - 09:32    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

eyvallah kardeşim bundan sonra teknik konularda danışabileceğimz biri var sağolasın
Başa dön
speedology Çevrimdışı speedology Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
ADAMOTOR42
Süper Üye
Süper Üye

Nereden: KONYA

MesajTarih: 20.04.2007 - 09:48    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

GAWAT, paylaşım için cok tşk Alkışlıyorum Alkışlıyorum Alkışlıyorum

Bize ulaşmak için Foto'yu TIKLAYIN
Başa dön
ADAMOTOR42 Çevrimdışı ADAMOTOR42 Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
Dinomatino
Üye
Üye

MesajTarih: 23.04.2007 - 12:34    Mesaj konusu: 3 zamanlımı Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Aynen topiğin başında görünce nedir diye baktım,stonger arkadaşıma katılıyorum.2 tip zaman vardır..2 zamanlı -4 zamanlı.pistonlu motorların dışında-wenkel ve sterling motorları vardır.wenkel motorları da 4 zamanlıdır.sterling ise açıklaması uzun sürecek bir özel motordur.yani 3 zamanlı diye birşey olamaz,diğer arkadaşımızında anlatım hatası yaptığını düşünerek fazla yüklenmeyelim derim.Hepimiz bunları sonradan öğrendik.
saygılarımla
EDIT: kivanckaplan. Forumda renkli yazı yazmak kurallar dışındadır. Tekrarı halinde uyarı verilecektir.
Dinomatino Çevrimdışı Dinomatino Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder MSN Messenger
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    :::Motor Delisi::: Forum Ana Sayfası -> Moto Servis Tüm saatler GMT +2 Saat
Sayfa 1, 2  Sonraki
1. sayfa (Toplam 2 sayfa)

Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız

Forums ©
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Sayfa Üretimi: 0.17 Saniye
Seo-Sef Optimizasyon duman6 by Sakal