Motor Delisi Motosiklet Haber,ikinci el motor, Motosiklet video,resim
  Giriş or Kayıt Ol
•  ANA SAYFA  •  FORUMLAR  •  2.EL ILANLARI  •  FOTO GALERI  •  VİDEOLAR  •  HESABINIZ

:::Motor Delisi::: :: Başlığı Görüntüle - İlk Motor ve Sürücülüğe Giriş

:::Motor Delisi::: Forum Ana Sayfası

SSS Arama Üye Listesi Kullanıcı Grupları Profil Özel mesajlarınızı kontrol etmek için login olun Login

Google

İlk Motor ve Sürücülüğe Giriş
Sayfa 1, 2, 3, 4  Sonraki

Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    :::Motor Delisi::: Forum Ana Sayfası -> Sürüş Teknikleri
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar Mesaj
alfa
Helper
Helper

Nereden: Istanbul

MesajTarih: 05.07.2007 - 18:26    Mesaj konusu: İlk Motor ve Sürücülüğe Giriş Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

ILK MOTORUNUZ NE OLMALIDIR

Her şeyden önce temiz ve ucuz bir ikinci el olmalıdır ki tüm teknikleri denemekten çekinmeyesiniz. Pahalı bir motor alırsanız denemekten çekinirsiniz, düşürmekten, çizilmesinden çekinirsiniz, kıyamazsınız buda sizin sürüş yeteneklerinizin gelişmesine yardım etmeyecektir.

İkinci faktör kontrol edebileceğiniz bir motor olmalıdır. Gazı çok hassas bir racing asla olmamalıdır. Çok çabuk hızlanan, gazı çok kısa momentumlarla aniden devir yükselten racing tipi bir motor olmamalıdır. Daha yumuşak gaz kolu hareketleri olan bir motor olmalıdır. Yani yeni ehliyet alan bir genç 500 beygirlik bir ferrarinin gazını kontrol edemeyeceği gibi 600 yada 1000 cc lik bir racingi de acemi bir motorcu kontrol edemeyecektir. Bunun dışında kontrol edilebilirlik fizik yapınıza, beden ölçülerinize, hangi ortamlarda daha çok kullanacağınıza, trafik ve yol tecrübenize bağlıdır.

Eğitim esnasında tek tip bir motordan ziyade farklı tipte motorlar kullanmak sizin sürüş kabiliyetiniz üzerinde olumlu etkiler yapacaktır. Çok korkak davranmayın ama ilk motorunuz 600 cc üzerinde olmamalıdır. Bu arada 20 yıllık iyi bir otomobil sürücüsü ile yeni trafiğe çıkacak 18 yaşındaki bir genç ehliyetlerini aynı anda almış olsalar bile aralarında çok fark olacaktır. 190 cm boyunda birisi elbette 250cc bir motora sığamayacağı için onun boyuna uygun daha güçlü olsada daha yüksek bir motora binmesi daha uygun olacaktır.

Ehliyet alır almaz hemen ana yollara, yoğun olarak şehir trafiğinin aktığı caddelere çıkmayınız. İlk zamanlar tali, sakin yollarda kullanarak bir kaç ay daha kendinizi ustalaştırdıktan sonra kademeli olarak yoğun trafikte sürüşlere girmeye başlayınız. Mümkünse size destek olup yol gösterecek daha tecrübeleri bir arkadaşınız yada büyüğünüzle sürüşlere katılınız. Motor sürücülüğünün fiziksel olduğu kadar zihinsel bir işlev olduğunu, yüksek dikkat ve konsantrasyon istediğini asla unutmayınız.

Bazı motorlar ağırdır bazıları hafif. Bazıları sırtınızı ağrıtır bazıları bileklerinizi. Bazıları iyi viraj alır bazıları düz yolda dengelidir. Bazıları devirlidir bazıları torklu. Bazıları gösterişlidir, büyüktür bazıları gösterişsiz ama her şartta kullanışlıdır.

Para sizin, yaşamda sizin. Abartmadan gönlünüze göre takılın.

MOTOSİKLET SÜRÜCÜLÜĞÜNE GİRİŞ

A. Motorun sürüşe hazır olup olmadığını kontrol edin.

1. Lastikler, jantlar
2. Kumandalar(elcikler ve pedallar, kablolar, borular, gaz)
3. Işıklar(akü, far, sinyaller, aynalar)
4. Yağ(seviyeler)
5. Şase(çerçeve, süspansiyon, zincir vs)
6. Dayamalar(merkezi ve yan ayak)

B. Motordan düşmek can yakar ve park etme hızlarında bile yol sürtünmeleri ciddi zararlar verebilir. Bu yüzden her zaman koruyucu giyimlerinizi tam giyinin.

1. Başlık
2. Koruyucu ceket ve pantolon
3. Eldiven
4. Bot

C. Kendi boyunuza ve motorun boyuna göre bu iş bazen değişkenlik gösterebilir ama motora soldan, ağırlığınızı hafifçe tanka eğilerek motoru dengeleyerek ve/veya gidona verip binilir. Tüm ağırlığınız sol bacakta olarak sağ bacak kaldırılıp motorun üstünden aşırtılır. Burada bacağın yeterince kaldırılması önemlidir.

Motora oturduktan sonra bir müddet motosikleti hissedin. Aynaları ayarlayın. Pedalların pozisyonları ve diğer kumandalarla bir tanışma yapın. Her motor farklıdır bu yüzden bu tanışmaya ayıracağınız zaman güvenli bir sürüş için çok önemlidir.

En son gaz, fren, debriyaj ve değiştirme mekanizmalarına kendinizi alıştırın.

D. Sağ el gaz ve ön freni idare eder. Yani hızlanma, yavaşlama ve durma. Gaz kolunu kendinize çevirince hızlanma olur aksi yönde ise yavaşlama olur. Motorların gazları hassadır ve az bir çevirme çok ivmelenme demektir. Bu durum motor hacmi büyüdükçe örnek olarak 1000cc racingler de gelişi güzel gazla oynanamaz halini alır.

Sağ el ön freni de idare eder. Elciği sıkmak frenleme, salmak ise frenlemeyi terk etmek demektir. Çok sert sıkarsanız lastikleri kilitler ve kaymalara sebep olursunuz. Bir çok motor iki parmak kullanımına uygundur ancak iki parmakla çekilemeyecek kadar sert tiplerde dört parmak kullanılır. Kendinize uygun olanı seçin.

Sağ ayak arka freni idare eder. Arka fren her ne kadar ön fren kullanıldığında daha az tesirli hale gelse de(ağırlığın öne transferi) gevşek zeminlerde ve yavaş sürüş manevralarında arka fren önemlidir. Birde chopper tipi motorlarda arka fren öncelikli kullanılır. Chopper tipi motorlarda ağırlığın çoğu arkaya verilmiştir. Bunun dışında durdurma gücünün çoğunu ön sağlar ancak en kısa mesafede duruşu her iki freni birlikte yaparak sağlarız.

E. Debriyaj sol elle idare edilir. Birçok cadde ve spor tip motorda iki parmakla kullanım yeterlidir ama siz beden yapınıza ve motor yapınıza en uygun gelen tarzı seçiniz. Debriyajı, aktarmayı motordan ayıran ve birleştiren unsur olarak kabul edin. Yani motorun dönüşünü tekerlere aktaran organların kumandasıdır. Bu kolu çektiğinizde ayırım olur(motor viteste olsa dahi) ve bıraktığınızda birleşme. Arasında kavrama noktası vardır. Bu noktada yavaş ve hassas olunmalı ve bu yüzden talimler yapılmalıdır. Debriyaj kolunu düz bir elektrik düğmesi olarak değil de sanki regülatörlü, karartmalı aydınlatmalı bir elektrik düğmesi gibi düşünün.

F. Motosikletlerin vites sistemi arabalardan farklıdır. Prensip aynıdır ancak yapılışı sol ayağınızla kumanda pedalını aşağı yada yukarı hareket ettirmekle olur. Genellikle 1 en dipte sonra yukarı doğru boş sonra yine yukarı doğru 2, 3, 4, 5, ve altıdır. Değiştirme şu sıra ile olur:

1. Debriyajı çek(sol el ile)
2. Değiştir(sol ayak ile)
3. Debriyajı düzgünce bırak

Debriyajın birleştirmesi esnasında yada ayırması sırasında ki bu aynı kavrama noktasının üstü ve altıdır hafif gaz beslemesi işlemin yumuşak tarzda olmasını sağlar. Ne motoru bağırtacak kadar nede bayıltacak kadar geç değişim yapmayınız.

G. Motorunuz yan ayak kapanmadan eğer boşta değilse çalışmayacaktır. Şayet boşta çalıştırıp yan ayağı kapamadan vitese takarsanız motor stop edecektir. Öyleyse yan ayağı kapamadan kalkışa geçmeyiniz. Bu kontrol sistemi kazaların önlenmesi amacıyla konulmuştur.

Motorun anahtarını *on* konumuna getirin ve marş düğmesine basınız. Motor alır almaz(çalışınca) marşı bırakınız yoksa marş motorunu dağıtabilirsiniz. Vitesi boştan 1 e alınız. Göstergelerde öncelikle hızınızı ve motor devrinizi gösterenleri kontrol ediniz sonra yağ basıncı ve hararet, yakıt varsa lastik havaları göstergesini kontrol edip her şey yolunda ise motorun ısınmasını takiben kalkışa başlayınız. Enjeksiyonlu makineler düz yolda genellikle kalkışta gaz beslemesine gereksinim duymazlar. Burada önemli olan motorun yeterince ısınmış ve motor yağının tüm motor parçalarını yağlamış duruma gelmesidir.

Yukarıda bahsedildiği gibi zamanımızda bir çok motorun yan ayağı kapatılmadan viteste çalışması söz konusu değildir ama hala eski sistem motorlar varsa bu ayağı debriyajı bırakmadan evvel kapatmış olduğunuzdan emin olunuz aksi takdirde kaza yaparsınız.

H. Motoru hareket ettirdiniz, işte bu ana kadar yaptığınız çalışmaların meyvesini şimdi göreceksiniz. Kumandaların nerede olduklarını, ne işe yaradıklarını ve nasıl kullanıldıklarını hatırlayınız. Eğitim size bunların karşılıklı olarak ve akıcı bir şekilde kullanılması alışkanlığını sağlayacaktır. Motoru kaldırdınız hemen iki ayağınızı pedallara yerleştirin. Yerlerde gereksiz sürtme olmamalıdır. Bu dengenizi bozabilir. Gazı çok hafif hatta rölantide kullanıyorsunuz. Dönüşler yapmayın, şimdilik düz gidin ve süratiniz 10-15 km yi geçmesin. Bisiklet sürüyor gibi hafif olarak elciklere kontra baskı verip motorun tepkilerini görünüz, dönmeye çalışmayınız. Motorda dönüş kontra dediğimiz bir teknikle olur. Sola dönüş için sol elcik sağa dönüş için sağ elcik ileri doğru itilir. Siz dönmeye çalışmadan çok hafif elcikleri iterek olayı hissediniz. Bu durum kaslarınızın hafızasına yerleşsin. Acele yok. Tekrar düşünmeyi de bırakın sadece hissedin. Motor ne yapıyor beden hareketlerinize ne tepki veriyor.

İ. Ustalaşmanız gereken üç ana konu vardır diğerleri zamanla gelir.

1. Vites değişimi
2. Frenleme
3. Gaz verme

Motosiklet kullanmak zor değildir. Yeter ki acele etmeyin, eğitim alın ve motorunuzun ve kendinizin sınırlarını zorlamayın.

Hepinizi motorcu adayı olduğunuz için şimdiden tebrik eder, başarılar dilerim.

Alfa.

Kaynak: http://alfamotosiklet.blogspot.com/

http://alfamotosiklet.blogspot.com

En son alfa tarafından 21.05.2008 - 01:29 tarihinde değiştirildi, toplamda 11 kere değiştirildi
Başa dön
alfa Çevrimdışı Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et MSN Messenger
Sponsor

Tarih: Bu alana reklam verebilirsiniz    Mesaj konusu: Bu banner ayda "4 Milyon" gösterim yapmaktadır

Başa dön
oday
Süper Üye
Süper Üye

Nereden: istanbul/Maltepe/baglarbası

MesajTarih: 05.07.2007 - 18:48    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

paylasım icin saol Bravo
Süper Üye
Süper Üye

Nereden: KONYA-MERKEZ

MesajTarih: 05.07.2007 - 18:50    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

ellerine emeğine sağlık Bravo
HakanDincer
Site Admin
Site Admin

Nereden: İzmir

MesajTarih: 05.07.2007 - 18:53    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

alfa, açtıgın topiklerle seni MD portalındaki en faydalı mesajları yazan üye ilan ediyorum..
Gerçekten Helal olsun ..

Tabutlara sığmayacak kadar intihar var, şeytanın siparişi
SAGOPA
Başa dön
HakanDincer Çevrimdışı Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et MSN Messenger
zeki04
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Nereden: istanbul-büyükçekmece-gürpınar

MesajTarih: 05.07.2007 - 19:02    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

eline saglık umarım yeni baslıcak arkadaşlar için yönlendirici olur Bravo
canerdemir79
Süper Üye
Süper Üye

Nereden: AnGara

MesajTarih: 05.07.2007 - 19:07    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

HakanDincer demiş ki:
alfa, açtıgın topiklerle seni MD portalındaki en faydalı mesajları yazan üye ilan ediyorum..
Gerçekten Helal olsun ..

gerçekten haksız sayılmazsın başkanım Bravo
Başa dön
canerdemir79 Çevrimdışı Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
alfa
Helper
Helper

Nereden: Istanbul

MesajTarih: 06.07.2007 - 11:19    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Motor camiasına kurmuş olduğunuz güzel siteniz vasıtasıyla olumlu bir şeyler ulaştırmama vesile olan kurucu Sayın Hakan Dincer ve diğer yönetici arkadaşlara bende çok teşekkür ederim. Çalışmalarınızın daha da gelişerek devam etmesini diliyorum. Saygılarımla.

http://alfamotosiklet.blogspot.com
Başa dön
alfa Çevrimdışı Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et MSN Messenger
leoparus
Süper Üye
Süper Üye

Nereden: istanbul-symrna

MesajTarih: 06.07.2007 - 11:23    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Tavsiyeleriniz yerinde ve çok faydalı.
Elinize sağlık.
hera09
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Nereden: ada

MesajTarih: 06.07.2007 - 11:30    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

goruş ve tavsiyelerin için tesekkurler Alkışlıyorum
Başa dön
hera09 Çevrimdışı Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder MSN Messenger
GSXR-PRO
Süper Üye
Süper Üye

Nereden: PERTLAND

MesajTarih: 06.07.2007 - 11:44    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

alfa, Bir çok emek çekiyor sağolsun.Topiclerine yeterince ilgi gösterilmiyor.
Ben alfa'yı alkışlıyorum Alkışlıyorum Alkışlıyorum Alkışlıyorum

Son Mesajdan 1 dakika sonra eklendi:

Şimdi yine baktım gelen cevap 2 sayfayı geçmemiş

Son Mesajdan 2 dakika sonra eklendi:

Not:Son 5 Topiğine
Başa dön
GSXR-PRO Çevrimdışı Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
samiakkin
Süper Üye
Süper Üye

Nereden: DATÇA

MesajTarih: 07.07.2007 - 01:55    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

umarım yeni başlayanlar için yol gösterici bi topic olur elerine sağlık güzel şeyler doğru şeyler yazmışsın
Başa dön
samiakkin Çevrimdışı Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder MSN Messenger
racingdelisi
Motordelisi
Motordelisi

Nereden: İZMİR/çeşme

MesajTarih: 07.07.2007 - 02:01    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Alıntı:

Gerçekten Helal olsun ..

evet bencede her açtığın topik eğitim amaçlı......başka konuda topik açtığını görmedim desem doğrudur....... Alkışlıyorum
racingdelisi Çevrimdışı Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder MSN Messenger
halilakman
Üye
Üye

Nereden: Konya

MesajTarih: 13.07.2007 - 12:08    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Beğenmedim Beğenmedim
elrine salık
hondabros
Kulüp Üyesi
Kulüp Üyesi

Nereden: :..İstanbul..:

MesajTarih: 13.07.2007 - 12:23    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

alfa, her zamanki gibi faydalı bilgiler. Bravo Alkışlıyorum
Başa dön
hondabros Çevrimdışı Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder MSN Messenger
ARRDA
Süper Üye
Süper Üye

Nereden: ) ANKARA

MesajTarih: 13.07.2007 - 12:33    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Eline sağlık Alfa, yazılarını ilgi ile takip eden biri olarak, diğer yazılarını da merakla bekliyorum Alkışlıyorum
ARRDA Çevrimdışı Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    :::Motor Delisi::: Forum Ana Sayfası -> Sürüş Teknikleri Tüm saatler GMT + 3 Saat
Sayfa 1, 2, 3, 4  Sonraki
1. sayfa (Toplam 4 sayfa)

Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız

Forums ©

PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Sayfa Üretimi: 0.22 Saniye