Tarih: 23.06.2005 - 14:16 Mesaj konusu: 1. viteste gaz açmak motor için zararlımı soruşturması..
bu konuda herkes değişik bişeyler söylüyor. ben bişey olmayacağına inanıyorum. zira 1. vitestede 10 bin devire girersin, 6. vitestede. ne farkı varki, devir = devir yani bana göre. ben hiçbir motorun fabrika verilerinde 1. viteste sıkıştırmayın dediklerini duymadım, rodaj hariç elbette. _________________ Honda 600F -
Tarih: 23.06.2005 - 14:22 Mesaj konusu:
Motor şanzımanlarında en çok zorlanan ve aşınan parçalar 1inci ve 2inci vites dişlileridir, problemler de genellikle buradan çıkar zaten. Tabii ki tasarımcılar geçen yıllar içinde bu dişlileri daha sağlam ve daha fazla yük çekecek biçimde tasarlamayı öğrendiler. Ama yine de ilk viteste kırmızı çizgi görmenin mantığı nedir, tartışılır bence. Günlük kullanımda bunu yapmaya ihtiyaç duyulmamalı, nedir yani, şehir trafiğine mi çıkılıyor yoksa drag pistine mi?
hocam racing motora 20 milyar veriyorsam 1. viteside sağlam olsun artık yani. 3-4 sn.'de 100'e çıkar demesini biliyorsa fabrika, dişlisini sağlam yapacak elbette. elimin altında 170 küsür beygir güç varsa kullanmak isterim elbet. zaten memlekette yol yok adam gibi. ara sıra 1-2-3. vites sıkıştırmayacaksam o zaman motorda almayalım derim ben. _________________ Honda 600F -
Tarih: 23.06.2005 - 14:41 Mesaj konusu:
Hocam güzel diyorsun, o kadar para verince zorlarım diye de, ufak bir detay var. Birinci viteste kırmızı çizgi görmek ille de iyi hızlanmak anlamına gelmez. Bak mesela ben forumlarda görüyorum sık sık "İlk viteste yüzelli basıyorum, benim motor süper!" filan gibi yorumları, gülmekten dibim düşüyor. İlk vites oranının yüksek olması iyi birşey değildir ki, neyiyle övünüyorlar? Hele de şehir trafiğinde öldürür adamı yüksek oranlı birinci vites! Senelerdir yabancı motor basınını takip ederim, bir kez olsun bir seri üretim motoru ilk vites oranı yüksek diye övdüklerini görmedim, aksine hep not kırarlar! Pist motoruna şart yüksek vites oranı, orası başka. Bizler yollarda kullanıyoruz bu motorları, koşullar tamamen farklı.
Kaldı ki işi bilen binici motor bağırtarak hızlanmaya kasmaz, derhal vites yükseltip motorun torkundan faydalanarak hız kazanmaya bakar.
1. vitesde ani ve sık sık uzamalarda zincirini de uzatırsın biraz okadar :md: _________________ YAMAHA FZ6 FAZER '04
...:::FAZER'IM BENIM CANIM CIGERIM:::...
Tarih: 24.06.2005 - 10:34 Mesaj konusu:
Size şöyle söyliyeyim....Ben motosikletin ivmelenmesini severim,top-speed'ini değil,bu yüzden 1 inci ve 2 inci viteste de gazlamayı severim...(Gerek yık tabii ki de....) ama bugüne kadar ne zincirim uzadı ne de başka yerim... Bakın ben size söylüyorum...Kullanım klavuzunda yazmayan hiçbirşey motorunuza zarar vvermez...."1 inci viteste gazlama,5'ten 4'e yavaş geç" falan filan bunlar şehir efsaneleri olacak şeyler....
Aşınma konusuna gelince....İnşaat Mühendisiyim ama az çok anlarım mekanikten.. 1'inci viteste 18.000 devir çevirmek ile 4'üncü viteste 18.000 devir çevirmek arasında zerre fark olacağını sanmıyorum....Hatta 5 ve 6'ıncı viteslerde akselerasyon yaparken motorun o hızlara ulaşması için daha da zorlandığını tahmin ediyorum...Niye mi???
Rüzgar direnci,hızın karesiyle doğru orantılıdır....Yani siz x hızla giderken direnç xkaredir....Ama hızınız 2x ise rüzgar direnciniz 4xkaredir....Yani direnç olarak, motorunuz 0km\h'dan 100km\h'a ulaşmak için harcıyacağı efor,200km\h'dan 260 km\h'a ulaşmak için harcıyacağı eforun belki 1/20 sidir...
Sadet olarak,1 inci viteste motorunu zorladığını düşünenler,üst viteslerde motora neler yaptıklarının farkına varsınlar(Zararı olur diyenler için...) _________________ Plakasız,Kırmızı bi R-6..Çakal style..
Konusu açılmışken bende bi soru sorayım.? Düşük hızlarda giderken 1. vite'te mi gitmek lazım 2. viteste mi? Mesela bozuk yollarda trafikte felan. Bi de Motoru düşük devirde kullanmanın bir zararı var mıdır?
Tarih: 24.06.2005 - 10:49 Mesaj konusu:
serhatbaris, ben deviri 3 binin altına indirmemeye çalışıyorum,makinayı "Yığdırma" diye tabir etttiğimz olaya düşürmemek için...Ben 20-30 ile giderken genelde 2'inci vitesi tercih ediyorum... _________________ Plakasız,Kırmızı bi R-6..Çakal style..
Kayıt: Feb 28, 2005 Mesajlar: 27 Nereden: Ystanbul / KADIKÖY
Tarih: 24.06.2005 - 10:53 Mesaj konusu:
serhatbaris demiş ki:
Konusu açılmışken bende bi soru sorayım.? Düşük hızlarda giderken 1. vite'te mi gitmek lazım 2. viteste mi? Mesela bozuk yollarda trafikte felan. Bi de Motoru düşük devirde kullanmanın bir zararı var mıdır?
Tarih: 24.06.2005 - 11:07 Mesaj konusu:
r1'le 1. vitesi redline görsenize bakın motorun ne tarafı kalkacak oyunu oynarsınız. Ya kıçı atar ya önü diker ama o makine bir türlü 1. viteste normal motor gibi kalkmaz öyle namussuz bişi _________________
Tüm saatler GMT +2 Saat Sayfa 1, 2, 3, 4, 5Sonraki
1. sayfa (Toplam 5 sayfa)
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız