Tarih: 03.01.2006 - 09:36 Mesaj konusu: bu mesajı mutlaka okuyun (yeni kullanıcılar için )
Bitmiyor, bitmiyor, bitmiyor... Koca seneleri arkamızda bırakıyoruz, neler yaşanıyor bitiyor, ama şu cahillik bitmiyor. Olayların çok içine mi gömüldüğümden bilemiyorum, ama şu motosiklet konusunda kendini eğitmeyen, bilgilendirmeyen ve motorcu diye geçinen arkadaşları anlamakta iyice güçlük çekmeye başladım.
Ya da istiyorum ki mesela, yeni yılda elimde sihirli bir değnek olsun, tüm motor sevdalılarının kaskına dokundurayım ve herkes gerçek, bilinçli motorcu olsun. Çok kızgınım... Yeni yıla kızgın girmemek lazım di mi? Ama napayım kızgınım işte yine... Kızgınım, çünkü istiyorum ki 2006’da kimse motoru, ona buna hava atmak, kızlara, oğlanlara caka satmak maksatlı alıp kullanmasın. Hava atacağım diye aldığı 800-1000 hatta 1100-1200 cc’lik aletlerle bir yerlerde patlamasın. Böylece, kimsenin canı yanmasın. Yine ne saçmalıyorum yahu ben? Saçmalıyorum, çünkü benden daha beter saçmalayan arkadaşları duydukça sinir sistemimdeki değişimlere engel olamıyorum. ‘Nerden çıktı şimdi bunlar?’ demeyin acele etmezseniz anlatacağım.
Geçenlerde hasbel kader bulunduğum bir ortamda, tanımadığım iki motor sevdalısının konuşmalarına istemeyerek, yok yok açık konuşacağım, çok da isteyerek, kulak misafiri oldum: ‘Oğlum sen niye gittin CBR 600 aldın ki? Aldın mı, binlikten aşağı almıcan. Ya ben şu yeni gsxr 1000’lerden alıcam bi tane, alet fena kaçıyomuş. Bir de tipini gör ki yakıyo yakıyo...’ ‘Doğru diyosun ya asıl motor onlar da, işte başlangıç motoru diye aldım bunu.’ ‘Aman abi ne fark eder 600’lük 1000’lik. Aldın mı adam gibisini alcan...’ ‘600’lük maltıyüzlük, ama bakma her 3 fıstıktan biri bakmıyosa namussuzum.’
Ne başlangıç mı? CBR 600 başlangıç motoru, öyle mi? Kulaklarıma inanamadım. Gerçi arkadaşın derdi belli, kızlar bakıyorsa 10 numara motordur o, onun gözünde... Arkadaşın başlangıç motoru olarak aldığını söylediği motor 117 beygir, 163 kilo. Kilo başına 0.7 beygir düşüyor ki bu çok ciddi bir güç. Hele acemi biri için rahatlıkla bunun bir felaket olabileceğini söyleyebiliriz. Burada olay CBR değil elbette. Onun gibi 600’lük denilip, başlangıç motoru zannedilen bir sürü model var. Şimdi olaya biraz daha teknik bakalım. Herhangi bir 600 cc lik Racing motosikletin, motor gücü 100-125 beygir arasındadır. Bu gücü 11500 rpm (devir/dakika) ile 13000 rpm’de sağladığını düşünelim. Yani, krank dakikada 11500 kez dönüyor. Bu da saniyede yaklaşık 191 defa dönüyor demektir. Bu ciddi bir rakam. Ve bu motorların 0 kilometreden, 100 kilometreye çıkmaları yalnızca 2-3 saniye sürüyor. Acemi birinin bu gücü kontrol etmesi mümkün olabilir mi? Etmeye çalışır da beceremezse başına gelecekler bir felaket olmaz mı? Peki, bu hatunlara hava atacağım diye göze alınabilecek bir risk mi?
BEDELİ ÇOK AĞIR
Şimdi motosiklet sevdasıyla yanıp da, biran önce bu sevdasına kavuşmak isteyen ve neyle, nasıl başlayacağını bilemeyenlerdenseniz lütfen bu kısmı iyi okuyun. Kendimden örnek vererek anlatacağım. Motosiklete binmek, bu hayatta benim başıma gelen en güzel işlerden biri. Pek çok motorcu için de bu böyledir. Ancak bilinçli bir motosiklet kullanıcısı olamayıp, kendimi eğitmeye çalışmasaydım, aman daha da güçlüsü, daha da süslüsü, daha da bilmem nesini alayım deseydim, bu işi öğrenmek, bilgi sahibi olmak ve layıkıyla, tehlikeleri minimuma indirerek binmeyi umursamasaydım, muhtemelen şu anda size ‘Motosiklete binmek bu hayatta başıma gelen en kötü şeydi’ derdim. Rica ediyorum, ya bilinçli bir motosiklet sevdalısı olun, ya da bu sevdadan vaz geçin. Çünkü bu işi layıkıyla yapmamanın bedeli bazen çok ağır oluyor.
AVRUPA’DA İKİ SENE
Avrupa’da yeni başlayan bir motosiklet sürücüsü, 50-200 cc’lik bir motosikleti en az 2 sene kullanmak zorunda. Ondan sonra yeniden sınava girip, yeterlilik sağladığı takdirde 2 sene de 200-400 cc arasındaki hacimli motosikletleri kullanıyorlar. Bundan sonra da seneye göre motosikletlerini büyütüyorlar. Ancak her seferinde yeterlilik sınavına tabi tutuluyorlar. Eğer bu sınavlardan başarısız olurlarsa, küçük cc’li motosikletleri kullanmaya devam ediyorlar. Taa ki eğitmenlerini daha büyük cc’li bir motosikleti layıkıyla kullanabileceğine ikna edene kadar. Gelin görün ki, maalesef, ülkemizde bizler kendi yeterliliğimize kendimiz karar veriyoruz ve en kısa zamanda daha büyük motosikletlere göz dikiyoruz.
KENDİMİZİ EĞİTELİM
Diyeceğim o ki, motor sevdası ile yanıp tutuşuyorsanız, bir gün sizin de o sevdaya kavuşmanız muhtemeldir. Bu sevdanın mutlu sonla bitmesi için lütfen biraz zaman ayırın. Kendinizi eğitin. Ülkemde her şey o kadar da umutsuz değil. Çok profesyonel eğitim veren kurumlarımız var çok şükür. Hepsi düşündüğünüz kadar büyük paralar da istemiyor. Bu da yetmez, her daim kendinizi bu konuda bilinçlendirin ve eğitin. Bana sorarsanız, agresif olmayan, küçük hacimli, hafif bir motosikletle başlayın bu serüvene. Ve motosikleti asla bir hava atma aracı, caka satma vasıtası olarak düşünmeyin. Küçük motosikletin karizmayı çizdireceğini düşünen zihniyet kendi kaportasını çizdirir. Evet, motosikletin karizması vardır, ama motosiklet karizma aracı değildir. Motosiklet özgürlüktür. Motosiklet hayattan kendinize zaman çalmaktır. Motosiklet bu dünyanın tüm çirkinliklerinden arınmaktır. Hatta motosiklet bazen nefes almaktır. Yeni yılda her şey gönlünüzce olsun...
Tarih: 03.01.2006 - 10:07 Mesaj konusu:
Alıntı:
Avrupa’da yeni başlayan bir motosiklet sürücüsü, 50-200 cc’lik bir motosikleti en az 2 sene kullanmak zorunda. Ondan sonra yeniden sınava girip, yeterlilik sağladığı takdirde 2 sene de 200-400 cc arasındaki hacimli motosikletleri kullanıyorlar. Bundan sonra da seneye göre motosikletlerini büyütüyorlar. Ancak her seferinde yeterlilik sınavına tabi tutuluyorlar. Eğer bu sınavlardan başarısız olurlarsa, küçük cc’li motosikletleri kullanmaya devam ediyorlar. Taa ki eğitmenlerini daha büyük cc’li bir motosikleti layıkıyla kullanabileceğine ikna edene kadar...
Bunun bu şekilde yasalarla sınırlandırıldığını bilmiyordum. Çok anlamlı bir uygulama bence Bazan burada "şimdi al cbr125 i ve bir kaç ay kullan, sonra 600 lük bir makine alırsın" diyen densizler de oluyor ya, sinir oluyorum. Be adam, hiç olmazsa km. sınırı koy; Bir 10.000 kilometre kullan de ki bu işin bir mantığı olsun...
Emeğin ve dileğin için çok teşekkürler chopper-delisi ama bu kadar da karamsar olma. Büyük bir çoğunluk bu işi senin arzuladığın şekilde yapıyor. Elimizden geldiğince, bizler de buradan sürekli uyarıyoruz. Buna rağmen karizmayı kaportaya tercih edenler oluyorsa da, boş ver, onlar için üzülmeye değmez! Ne halleri varsa görsünler derim... _________________ Ben deli oldum deli YUH ULAN...
Tutun bağlayın beni YUH ULAN...
chooper delisi benden sana tam destek karizma sanan denyolukla ugraşan zaten bizden değildir... bize layık olacak kişilerle beraberiz ve destekçisiyiz...
benim ehliyet çok eski değil ( motor eski de )
sınava gittik
açı bir arazi de grup grup direksiyon sınavı yapılıyor.
diğer kurslar kırmızı işaretleri almışlar dizmişler
bizim gruba işaret külahı kalmadı.
onun yerine pet şişeleri dizdiler
kendi scooter motorumla ben o pet şişelerin arasından 8 şeklini çizdim
ve tamam dediler
ertesi gün ehliyetimi aldım.
1000 cc bir motor ya da Hayabusa alabilirim diye gülümsedim
tabii ki bunu gerçekten istediğimden değil , ama şunu dedim kendime
"demek ki bu böyle oluyor vay be "
al A2 ehliyeti ertesi gün hayabusaya bin ve kimse sana bir şey diyemesin
bu ülkenin bir çok şeyi gibi bu da komik _________________ Africa Twin ! , gerisi yalan
adam kendi canını düşünmüyorsa bu durumda devlet el koyacak. avrupa'da da insanlar kendilerini düşünmeden yüksek hacimli alıp patlamışlar ki adamlar kanunlar koymuşlar. bu durumda görev hükümete düşüyor. çıkaracak kanun sınırlayacak motor hacmini. hatta bu kanunu sessizce çıkaracak ki kimse duyupta oo son gün yaklaşıyor gidip ehliyet alayım kanunda yırtayım demesin. _________________ Honda 600F -
Bu tur yasaların olusmasının en buyuk etkisi ise mecliste motosiklet tutkunu milletvekillerinin olması. Onlar olacak ki bu konuda bir sorun oldugunu gorsunler bunu dile getirsinler. Veya biz topluca mecliste bizi dinleyecegine inandıgımız bir milletvekiline veya bakana sesimizi bu konudaki istegimizi iletebiliriz. Bir kamuoyu olusturmadan sadece buradan konusarak hicbir ilerleme olmayacaktır.
Memleketimde her konuda oldugu gibi bu konuda da insanlar kendi basının caresine bakmak durumunda. Bizde ehliyeti verirler sonrasında ne yapman gerektigini sana soylemezler... Kendi basının caresine bakarsın. Aklın varsa buyuklerini dinlersin pasa pasa kaliteli bir surucu olursun... Ya da kendi basına buyruk yasarsın, hızlı yasar genc ölürsün...
Sakın simdi "benim ilk motosikletim 600cc ama basıma birsey gelmedi, yok efendim ben 1100 racing kullandım cok iyi bir surucuyum" sozleriyle gelmeyin ama... İstisna - kaide iliskisi... _________________ Donsuz Binilir, KASKSIZ BYNYLMEZ...
-------------------------------------------
Siyah YBR125 - 0(Rh-)
A2 ehliyeti çok kolay veriliyor türkiyede.Hatta B ehliyeti de. Ben B ehliyetini almadan önce bir kurs anlaştım. Derslerine dahi girmedim. Son gün muhtemel sorular diye örnek gösterdiler. O soruların çoğunluğu sınavda çıktı..Dreksiyon sınavında da zaten düz yolda gittim geldim... A2 ehliyeti de öyle. 20 tane soru çözüyorsun. Zaten soruların 14 tanesini biliyorsun. Uygulamalı sınavda da scooter ile karşı köşeye kadar düşmeden gidip gelirse a2 ehliyetini alıyorsun. Adam gidiyor en fiyakalı motoru alıyor yok efendim 1000 den aşağısı kurtarmaz diye sonrada asfalttan kazıyorlar. Bilinçsizlik diz boyu. Bu kişiler tahmin ediyorum ki çok az sayıda ama yinede mide bulandırıyor... _________________
Haziran 2005 de Scooterımı aldım 2008 e kadar demimde adam gibi kullanana kadar scooterı bırakmicam.Herşeyin en idealini başlangıç scooter deniyor scooter ile başladım devam edicem..
Bence fanatik motorsiklet sürücüsü olmakla çok büyük hata yapıyorsunuz. Motorsiklet kullanmak özenmeyle başlar, görüp beğenip heves etmeyle başlar.. Sizin için, eskiler için, zoraki kullanmaya başlayıp sonradan sevenler için durum farklı olabilir. Peugeot 106 için tabut denirdi ama yollarda gazlayan 106lar hiç eksilmedi. Avrupa'daki sistem biz de yokmuş bırak olmasın, bana sana zararı ne ki.. Millet ehliyetten sonra hemen hızlı motor alıyormuş, alsın zararı ne ki..
İşte sabahtan beri motor motor die dolanıyorum ne kadar yerli yabancı forum 2. el sitesi varsa, başlangıç motoru diye bi kavram var.. Ya tamam ilk araba diye de bi kavram var ama hiç mi görmediniz 18 yaşında sıfır M3 kullanan.. Bu adamlar sonra gidip Porsche,Ferrari vs tıpkı motorda olduğı gibi..
Nedir bu tartışma anlamadım ki kimi eziyorsunuz, kesinlikle üstüme falan alınmadım ama o kadar korkutuyosunuz ki yeni başlayacakları "ölürsün","bitersin" die millet de vazgeçiyor, hiç başlamıyor. Bırak abi/birader zaten yeterince pırsmışım hele ben chopper dedim die onun asıl adı "cruiser" falan gibi ilk düzeltmelerden sonra bir baktım "chopper" diye satılık ilanları var.. Yani bu farkları bilen insan sayısı zaten az..
Arkadaşımla konuşuyorum bi touring honda alacaktı 600lük, dedim bak daha ismini bile duymadığım bi motor var ama cruiser/chopper alemin kralı..öyle güzel.. dedi ki onla başlanmaz ölürsün.. Yuh kardeşim sen de benim kadar biliyorsun ki sen de 600 cc motor almak istiyosun..Touring olunca, motor yüksekliği fazla olunca tehlike azalıyor mu bilmiyorum ki..
Çirkin kardeşim motorlar, heves ettiğimiz gibi değiller.. Ben motorumla HAVA ATMAK istiyorum, KASILA KASILA GEZMEK istiyorum. Yoksa sadece işimi halletsin diye dandik alırım bi tane o kadar para vermem..
Sofuoğlu ve diğerleri bu işe kendilerini tatmin için mi girmişler yoksa "ulan millet mobilete biniyo ben avrupadan alıyım bi tane de herkes görsün" diye mi başladılar..
Motorsiklet işi zevk işidir, tarz işidir ama aynı zamanda şov işidir. En saygı duyulan Harleyciler niye hep aynı tarz adamlardır.. Bu yüzden..
Bir de öbür taraftan bakalım, ben daha bir tane touring motorla hava atıldığını görmedim ama çoooooooook işe yaradığını gördüm,duydum, okudum. Mantıklı seçim bence öylesini isteyenler için.. Bir de düşük motorlarla başla diyenlerin çok iyi niyetli olduğunu da biliyorum. Muhtemelen kötü deneyimleri olmuştur, meraklı bi çömeze adam gibi tavsiyede bulunuyorlar.. Süper bişi, çok müteşekkirim. Ama benim de bacağım ezilsin be abi, benim de motorum çizilsin, ben de üzüleyim bu kadar kaşınıyosam..
Tarih: 05.01.2006 - 03:18 Mesaj konusu:
Mateja kardeş, hodri meydan! Burada soranlara tavsiye veriyoruz, kimsenin kafasına silah dayayan yok, şunu al bunu al diye. Sonuçta para da senin, can da senin. Ama demişsin ki, "Ama benim de bacağım ezilsin be abi, benim de motorum çizilsin, ben de üzüleyim bu kadar kaşınıyosam.." ve fakat kazın ayağı öyle değil. Peki nasıl kazın ayağı, dersen, orasını da bu yaklaşımla giden herkes er ya da geç görüyor, derim... _________________ RESISTANCE IS FUTILE
Kayıt: Mar 10, 2004 Mesajlar: 599 Nereden: Almanya Hamburg
Tarih: 05.01.2006 - 03:34 Mesaj konusu:
AVRUPA’DA İKİ SENE
Avrupa’da yeni başlayan bir motosiklet sürücüsü, 50-200 cc’lik bir motosikleti en az 2 sene kullanmak zorunda. Ondan sonra yeniden sınava girip, yeterlilik sağladığı takdirde 2 sene de 200-400 cc arasındaki hacimli motosikletleri kullanıyorlar. Bundan sonra da seneye göre motosikletlerini büyütüyorlar. Ancak her seferinde yeterlilik sınavına tabi tutuluyorlar. Eğer bu sınavlardan başarısız olurlarsa, küçük cc’li motosikletleri kullanmaya devam ediyorlar. Taa ki eğitmenlerini daha büyük cc’li bir motosikleti layıkıyla kullanabileceğine ikna edene kadar. Gelin görün ki, maalesef, ülkemizde bizler kendi yeterliliğimize kendimiz karar veriyoruz ve en kısa zamanda daha büyük motosikletlere göz dikiyoruz
Arupanin hangi Devletinde bu Kanun bilmiyorumda ama Almanyada degil
sinirlama var ama böyle degil.
Kayıt: May 27, 2005 Mesajlar: 2526 Nereden: başkent/ angara MD
Tarih: 05.01.2006 - 13:20 Mesaj konusu:
bence bu topic sabit kalmalı
mateja sen ya söyladiklerinin farkında değilsin yada ne söylediğini bilmiyosun hem kızıyon hem teşekkür ediyon ne iş anlamadım demek kaşınıyon ozaman benden sana tavsiye git 500lük bi makina al ya virajı alama yatır bacagını kır yada git birine çarp onu sakatla çünkü bu mantıkla yapacagın şey bu haa ozaman iki seçenek var ya yatacaksın bir iki ay yaz bitecek zevkini almadan motordan soğuyacan yada karşı tarafın yakınları seni mahvedecek. arabayla motoru kıyaslamışsın helal olsun işte bu kadar anlıyon bak ARABA 4 TEKER yana yatmaz herkaz hertürlü sekilde arbayla sıfır çizebilir kaldıma çıkıp geri inebilir el frenini çekip yan yan gidebilir çok sert bişekilde kamyona çarpıp veya takla atıp burnu kanamadan çıkabilir bunların hangisini motorla yapabilirsin bi düşün ondan sonra bırak ufak motoru büyük makinaya bin herşey malesef sende bitmiyo birazda karşı tarafı düşün senin gibi düşünen iki arkadaşım vardı ikiside benim motoru kullandıktan sonra 600lük makinaya binseydim ölürdüm dedi acaba neden benim motor basit dandik bi 125lik makina
Son Mesajdan 7 dakika sonra eklendi:
Alıntı:
Millet ehliyetten sonra hemen hızlı motor alıyormuş, alsın zararı ne ki..
zaraları ölüm yaralanma ve yaralama adam öldürme maddi manevi zarar
Alıntı:
Nedir bu tartışma anlamadım ki kimi eziyorsunuz, kesinlikle üstüme falan alınmadım ama o kadar korkutuyosunuz ki yeni başlayacakları "ölürsün","bitersin" die millet de vazgeçiyor, hiç başlamıyor
bırak öleceklerse öldüreceklerse hiç başlamasınlar belki gelip sana bana veya bi yakınımıza zarar verecek en kötüsü kendine zarar verecek daha ne olsun bunlar yetmezmi bu iş şakaya gelmez motoru sürmek farklı kullanmak farklıdır _________________ www.tekizmk.com
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız