yıl 2003 kış
yer istanbul sefaköy
kaza: suzuki srad 750
1 ölü nedeni sapıtma (murat allahtan rahmet eylesin)
yıl 2004 yazı yer saros
yer çanakkale yolu
kaza: yamaha r-1
2 ölü nedeni direksiyon (mutlu-eylem allah rahmet eylesin)
yıl 1995 kış
yer keşan istanbul yolu
kaza: suzuki gsxr 1100
2 ölü yunanlı olduklarını biliyorum (tekerden sonra sapıtma)
sapıtma yada dagılma öntekerin ve arka tekerin birden dagılması direksiyonun hakimiyetini kaybetmesi..
yukarıdaki kazalar gibi daha kafamda çok örnek var, gördüğüm ve yaşadığım kadarıyla.. sizlere kaza olayıyla başlamak istemezdim ama
yeni kullanıcılar için çok dikkat edilmesi gereken bir konu..
ÇÖZÜM:direksiyon amartisörü, yoksa bu kaçınılmaz bir olaydır mutlaka başınıza gelebilir,
ÖNERİ:direksiyon amartisörü yoksa sürüş tekniği olarak ben şöyle yapıyorum race motorlarda normaldenm daha fazla agırlığımı öne veriyorum depoyla akraba çıkacağız çünkü arka teker sapıtırsa kontrol elinizde GAZ
FAKAT ÖN TEKER DAĞILIRSA VAY HALİNİZE TOPLAMAK ÇOK ZORDUR
evet suzukilerde dagılma çok fenadır bu dagılma 90 lı yılların srad modellerinde çok oluyordu ,2001 model ve sonrasında gidon amortisoru standart oldu ama yinede yapıyor bazan hafif yoklar ,aslında bu motorun kendini toplamaya çalışması demek dagılmada gidon bi saga bi sola oyle viraja girerken ani gaz açarsın bir bakmışın dagılmış işte bu yuzden millet illede duşuk cc ile başlayın diyor ..dagılma bi atarki eger kurtulursanız durup bi sigara yakarsınız
amortisor şart ozellikle suzukilerde
yok yaaa ne alakası var hem öyle olsaydıı bütün motorlara takarlardı direksiyon amortisörünü... gerçi son zamanda standart hale geldi ama _________________ Bir Pazar Sabahi Liv Tyler ile Uyandin mi Hiç?
eminatar@hotmail.com
Tarih: 04.01.2006 - 23:24 Mesaj konusu:
Ben anladım; Yaşadım, biliyorum da, nasıl izah edeceğimi bilemiyorum!
Bir tür titreşim... Hem de bir kez başladıktan sonra sönümlenemeyen, her tür ivmelenmede (frenelere asılsanız dahi) şiddeti artarak büyüyen bir rezonanstır. Çok yüksek hızlarda yakalanmanız halinde, kurtarma şansınız neredeyse hiç yok gibidir! Motosiklet sizi kesinlikle sırtından atacaktır!
Yalnız, bu olay durup dururken gerçekleşmez. Rezonansın başlangıcı için iki önemli etken gereklidir. Bu etkenlerden biri motosikletin kendisindeki kusurlar. Diğeri ise tabi ki yoldur. Şimdi iki etkenin oluşumu ve bir araya gelmesi halini açıklamaya çalışayım:
Motosikletinizin ön düzeneğini oluşturan amörtisörlerden birinin diğeri ile uyumsuz çalışıyor olması hali; Amörtisörlerden birinin ya da ikisinin birden patlak, bağlantıları bozuk, gevşek, aşınmış olması ve ön mil saplamasının gevşemiş bulunması durumlarında... Yolda ilerleyen ön lastiğinizin ivmelenme yönüne ters açı yaratacak şekilde bir güçle karşılaşması (yolda bir kesik, yarık, çakıl ya da herhangi bir küçücük nesne de olabilir) halinde rezonans başlayabilir.
Rezonans başlangıcını hemen hissedip saliseler içinde bu gücü dizginleyebilirseniz; Direksiyonu sıkıca kavrayıp, salınımın ilerlemesini engelleyebilirseniz titreşimi sönümlendirebilirsiniz. Aksi taktirde hızla güç kazanacak ve sizin başa çıkamayacağınız bir kuvvete dönüşecektir.
Beklenmedik bir anda gerçekleşebilen bu durumdan, tecrübesiz kişi hele de çok yüksek hızlarda ise kolay kolay kendini kurtaramaz! Ancak, şunu rahatlıkla söyleyebilirim: Motosikletinizin ön düzeneğinde herhangi bir problem yoksa, böyle bir olayla karşılaşma olasılığınız yok denecek kadar düşüktür!
Bu olay, yolda hiç bir kusur yokken de gerçekleşebilir. Mesela, yine motosikletinizin ön düzeneğinde hatalar olduğunu var sayalım! Tam gaz gidiyorsunuz... Bakım ve kontrolünü düzenli olarak yaptırmadığınız için kuru ve yağsız çalışmakta olan ön jant göbek mili rulmanlarından biri aniden bozularak sıkışabilir... Bu bile bir rezonansın başlangıcına sebep olabilir!
Sonuç olarak: Motosikletinizin sağlamlığından emin değilseniz, asla yüksek hızlara çıkmayınız! _________________ Ben deli oldum deli YUH ULAN...
Tutun bağlayın beni YUH ULAN...
En son cumoni tarafından 04.01.2006 - 23:36 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Kayıt: Mar 29, 2005 Mesajlar: 4568 Nereden: Asagi Saksonya
Tarih: 04.01.2006 - 23:33 Mesaj konusu:
saol cumoni, bu aciklayici oldu olayi anladim kisacasi yuksek hizlardan her zaman uzak durmak lazim ve periodic bakimlari zamaninda yaptirmak lazim, gerci servisler neye bakiyor neye bakmiyor belli degil ama neyse _________________
Tarih: 04.01.2006 - 23:47 Mesaj konusu:
direksiyon amortisörleri 280-290 gibi süratlerde farkını göstermektedir. 1000 rr daki elektroniktir mesela. Scoot ve öhlins bu konularda uzmanlaşmış firmalardır.
Bende benzer bir olay yaşıyorum. 90km hıza çıktıksan sonra direksiyonda bir titreme geliyor. Sanki ön tekerlek yolda geziyor gibi oluyor.Ben nedenini çukura girdiğimindeki olası bir jant yamulmasına bağlıyordum..Bilgiler için teşekkürler yarın bir servise gidip amortisöre baktırayım belki nedeni budur.. _________________
[/url]
Tarih: 04.01.2006 - 23:59 Mesaj konusu:
Sevgili UZAY,
Servisler, ne yazık ki siz şikayetinizi belirtmedikçe birçok şeye bakmazlar. Garanti süresini yada belli bir kilometreyi dolduran eski motosikletler her zaman risklidir (özellikle sürat için). Eski bir motosiklet alıyorsanız, biraz işi biliyor olmanız ve onu her yönüyle gözden geçirip, tam anlamıyla kontrol ve bakımdan geçirmeniz şarttır. Hareketli tüm aksamların kusursuz olduğundan emin olmak gerekir!
Hele hele uzun süre (yıllarca) yatmış motosikletlerle sürat çok tehlikelidir! O kadar ki, ön fren diskinde oluşacak paslanmalarda, frene dokunmak dahi bir rezonans sebebi olabilir! Aklıma gelmişken şunu da söyleyeyim: Hava basıncı düşük olan ön lastik rezonansı tetikler! _________________ Ben deli oldum deli YUH ULAN...
Tutun bağlayın beni YUH ULAN...
Tüm saatler GMT +2 Saat Sayfa 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9Sonraki
1. sayfa (Toplam 9 sayfa)
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız