Tarih: 11.01.2006 - 02:05 Mesaj konusu: Max tork un yüksek devirde elde edilmesi ve FAZER
Maksimum tork' un yüksek devirde elde edilmesinin nasıl bir dezavantajı olabilir arkadaşlar?
Örneğin Fazer için yabancı dergilerde dile getirilen en büyük eleştiri yüksek süratlerde problem olmasa da şehir içinde kullanımının zor olduğu yönünde. Ancak ben bunun tork ile nasıl bir bağlantısı olabileceğini kavrayamadım. Belki tork/beygir/devir ilişkisini tam olarak kavrayamamış olmamadan kaynaklanıyordur.
Fazer ve diğer motorları deneme şansı olan arkadaşlar bu konudaki tecrübelerinizi paylaşır mısınız? _________________ Dünya kar?yla?ty?yn fyrtynalarla de?il gemiyi limana sa? salim getirip getirmedi?inle ilgilenir.
Tarih: 11.01.2006 - 02:35 Mesaj konusu:
Tork yani diğer adıyla dönme momenti , bir eksen etrafında dönen bir cismin , dönme ekseni ve kuvvetin uygulandığı nokta arasındaki dikme ile kuvvetin çarpımıdır . Bir dönme hareketinden bahsettim , bu dönme haraketine devir diyebilirsiniz , aynı devirde dönen iki motorda , tork hangisinde büyükse o daha çok yük taşır , daha iyi yokuş tırmanır .
Maksimum tork'un yüksek devirlerde elde edilmesi motorun çalışma prensibinin doğal bir sürecidir aslında , yalnız genelde son dayanılan devirde maksimum tork olmaz , sona yakın devirlerde maksimum torka ulaşılır sonra bu verim eğrisi hafifde olsa son devre doğru düşer .
şöyle bir dezavantajı olur;
yüksek devirlerde max torka ulaşan gazlayan bir motosiklette yolcu, benzin deposunu düşük devirlerde yanlışlıkla elinden kaçırırsa devir yükseldikçe depoyu tutması zorlaşacaktır ve hatta yolculuk ettiği yerden düşebilir de...
Tarih: 11.01.2006 - 09:45 Mesaj konusu:
motorlar orta devirde max torku ; yüksek devirde de max gücü vermek üzere dizayn edilirler. böylece yüksek devirde tepe çıkmaya başlayan bir sürücü, vites değiştirmeden orta devirlere kadar aynı viteste kalabilir.neden çünkü max tork orta devirlerdeydi.aslında sürüş karakterini belirleyen şey tork tur.beygir gücü ise sadece yarışta işe yarar diyebiliriz.
torku kısaca pistonların krankı çevirme şiddeti şeklinde de tanımlayabiliriz.
Peki Fazer ın maksimum torkunu 10.000 devirde vermesini nasıl yorumlarsınız. Bu değerin Avantajı / Dezavantajı nedir? _________________ Dünya kar?yla?ty?yn fyrtynalarla de?il gemiyi limana sa? salim getirip getirmedi?inle ilgilenir.
Tarih: 11.01.2006 - 15:51 Mesaj konusu:
Knock-out
Örneği senin motordan vereyim. (Bende de KLE500 var. Aynı makineyi kullanıyoruz) 3. viteste gidiyorsun devir 2500-4500 arası olsun, motor normal bir şekilde gider. Hatta bazen altında güç yokmuş gibi hissedersin. Ancak 5000 devirin üzerine çıktığında özellikle de 6000-8000 devirlerde motor bir anda canavar gibi öne atlar. İşte bu senin motorunun torkunu yükselttiği andır. Ancak bu noktada bir olay vardır, bu devirlerde motora hakim olmak daha zor olur. Gaz kolundaki en ufak oynamaya motor hemen tepki verir.
Fazer gibi makinelerde şehir içinde düşük hızlarda (yani düşük devirlerde) torka ihtiyacın olduğunda az tork alırsın. Ancak şu varki hiç tork almıyor değilsin, yani ihtiyacın olacak güç yine elinin altında olur. Buradaki en önemli nokta tork verilen devir aralığının geniş olmasıdır. Böylece motor hem düşük devirde hemde yüksek devirlerde performanslı gider. Örn:ER-5
Fazer daki bu durumun nedeni motosikletin üzerindeki makinenin Racing özellikli olmasıdır. Yanlış hatırlamıyorsam 600cc olan R6 dan, 1000cc olan R1' den alınmadır. Kawasaki Z1000 deki makine ZX-9 tabanlıdır.
Sonuç olarak bu durum yüksek devirli motor kullanmayı seven veya kullanabilen kişilerde sorun değildir. Hatta bence büyük bir keyiftir.
Eğer arazide kullanacağın ve süratinin fazla olmayacağı bir motosiklete ihtiyacın olsaydı bu devirlerde tork alarak arazide fazla performanslı bir sürüş yapamazdın. Örn:KLR650 nin değerlerine baktığımızda
MAKSİMUM GÜÇ : 42 PS/7.000 rpm
MAKSİMUM TORK : 47 N.m (4.8 Kgf.m)/5.000 rpm görürüz. Dikkat edersen 5000 devirde max tork veriyor ve bu tork bergir gücünden bile fazladır. Bu da arazide çok işe yarar.
Tarih: 11.01.2006 - 16:27 Mesaj konusu:
narcosis demiş ki:
yani fazer düşük hızlarda pek tatmin edici değildir mi demek oluyor?
Teoride öyle oluyor ama pratikte bu durumdan kimse şikayetçi olmaz. Ben KLE500 ile şikayet etmiyorum. Fazer kullanmadım ama kullananların da şikayetçi olduklarını sanmam. Yolda giderken karşılaştığım Fazer lara bakıyorum bazen düşük hızlarda ivmelenmelerinde tork sorunu yaşamıyorlar gibi... Tabi dergilerdeki eleştiriler belki de rakibi olan motorlara göre performansının düşük olması olabilir.
Fazer gibi makinelerde şehir içinde düşük hızlarda (yani düşük devirlerde) torka ihtiyacın olduğunda az tork alırsın.
Peki Erhan, eğer şehir içinde yüksek devirde ihtiyacım varsa ve tork alamıyorsam vitesi küçülterek, bir alt vitesin yüksek devirlerinde mi, tork almak çözümü? Yani pratikete Fazer da şehir içinde sık vites değiştirmek gibi bir dezavantajı mı oluyor??? _________________ Dünya kar?yla?ty?yn fyrtynalarla de?il gemiyi limana sa? salim getirip getirmedi?inle ilgilenir.
Kayıt: Dec 12, 2005 Mesajlar: 6209 Nereden: 35nci.OTOBAN TUGAY K.LIĞI..
Tarih: 11.01.2006 - 16:35 Mesaj konusu:
en basit açıklamayla dostum. torku düşük makina yada çok yüksek devirlerde tork veren makina şehir içi kullanımlarda zorluk çıkarır.çünkü çok sık olarak vites küçültmen gerekir.en küçük bi yavaşlamada mesele devir 2500e inince makina yüksek viteste bayılır,oyuzden bir vites düsersin.yada paso küçük vites yüksek devir yaparsın oda olmaz sorun bu yani.torklu makina yada gücünü erken veren makinda bu sorun olmaz makina yerine göre 2ile bile rahatça kalkar.bunun dier adıda esnekliktir.torklu makina 6.viteste 50km ye düşer sonra rahat rahat gaz yer.ama torkunu geç veren makina aynısını yapamaz.vites düşmen gerekir...
Son Mesajdan 3 dakika sonra eklendi:
ayrıca torkunu ve beygir gücünü nekadar erken veren makina okadar uzun ömürlü olur.nekadar devir okadar aşınmadır...
yada paso küçük vites yüksek devir yaparsın oda olmaz sorun bu yani
demişsin üstad. Neden çözüm değil? Yani düşük viteste yüksek devir kullanmanın nesi zor? _________________ Dünya kar?yla?ty?yn fyrtynalarla de?il gemiyi limana sa? salim getirip getirmedi?inle ilgilenir.
Tarih: 11.01.2006 - 16:37 Mesaj konusu:
yeni kasa fazer kullanıyorum, mesela 3000 devirde gazı açtığım zaman ivme 7000 devire kadar fena değil, 7000- 8000 arası hafif bir duraklama oluyor 8000'den sonra zaten tutamazsın
Peki Tolga şehir içi kullanımı hakkında biraz fikir verir misin... _________________ Dünya kar?yla?ty?yn fyrtynalarla de?il gemiyi limana sa? salim getirip getirmedi?inle ilgilenir.
Tarih: 11.01.2006 - 16:58 Mesaj konusu:
bmw f650 kadar kıvrak değil, ama tdm850 ye göre yılan gibi
bulunduğum yer pek şehir sayılmaz, fakat İzmir'e Antalya'ya filan gittiğimde beni pek zorlamadı. bu siteden bir arkadaşın yazısında kawa Z750'ye göre daha çok vites değiştirme ihtiyacı duyduğunu yazmıştı.
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız