Motor Delisi Motosiklet Haber,ikinci el motor, Motosiklet video,resim
  Giriş or Kayıt Ol
•  ANA SAYFA  •  FORUMLAR  •  2.EL ILANLARI  •  FOTO GALERI  •  VİDEOLAR  •  HESABINIZ

:::Motor Delisi::: :: Başlığı Görüntüle - Debriyaj ve fren kullanimi hakkinda

:::Motor Delisi::: Forum Ana Sayfası

SSS Arama Üye Listesi Kullanıcı Grupları Profil Özel mesajlarınızı kontrol etmek için login olun Login

Google

Debriyaj ve fren kullanimi hakkinda

Debriyaj ve fren kullanimi hakkinda
Sayfa 1, 2, 3, 4  Sonraki

Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    :::Motor Delisi::: Forum Ana Sayfası -> Sürüş Teknikleri
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar
Donald_Duck
Motordelisi
Motordelisi

Nereden: New York

MesajTarih: 13.09.2004 - 03:14    Mesaj konusu: Debriyaj ve fren kullanimi hakkinda Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Debriyaj ve fren kullanimi hakkinda bir arkadasimizdan bir soru geldi...hepimizi ilgilendirecegi icin buraya da aliyorum....
DD
----------------
SORU:

> Bir yazıda(hürviyetin bir ekinde Ayşe şule bilgiç)) Tam debriyajda fren
> sıkmanın doğru olduğu yazıyordu.
> Bi arkadaş ise bunun verimli olmayacağını düşünüyor.
> bunun aksine motor vitesteyken fren yapmaya başlayıp motor yavaşladığında
> durma konumuna geldiğinde debriyajın sıkılarak motor durdurulur (stop
> etmemesi için)demekte.
> bunun mantığıda niye debriyajı sıkıp motoru salıvereyim?
> Mesela motor yokuş aşağı gitmekte biz fren yapıcağımız zaman debriyajı
> sıkarsak motoru salmış oluruz ve motor viteste olduğu halden daha fazla
> hız kazanır ve bizim frenle durma mesafemiz uzamış olmazmı?

-----------------------------

CEVABIM...

Dogrusu odur. Bende yazilarimda, fren teknigi anlatirken bunu diyorum zaten.

Motoru fren durdurur. .. "nokta"...

Otomobildeki "kompresyon freni"nin motosikletteki karsiligi "arka fren" dir.
Iki mahzuru vardir

1. Fren lambasi yanmadigi icin arkanizdaki vasitalar sizin yavasladiginizi farkedemez. Sandiginizdan daha tehlikelidir !

2. Kompresyonun yol acacagi fren siddetini
a.yol yuzey puruzlulugu
b. yolun egimi (yana yada one-arkaya)
c.yoldaki mevcut cekis (yagmur-kar-soguk-kum-vs/ vs/ vs...)
d. o anda bulundugunuz vites

gibi %100 sizin elinizde olmayan seyler belirler. Elinizdeki tek arac debriyaj levyesidir. Genellikle yoldaki cekis dusuklugu yuzunden arka tekerlek kompresyonda savrulur. High-siding riski cok yuksektir.

+

Sunu unutmayin freni motoru yavaslatmak icin yapiyorsunuz, yani once sizi ileri ceken gucu ortadan kaldirmaniz gerek.

Hem motor sizi cekerken ayni anda yavaslatmaya calismanin verimsiz oldugu da asikar degilmi?

+

Sunu da unutmayin fren motordan gucludur. 0-100 kmh hizlanma metre olarak her zaman 100-0kmh yavaslamadan daha buyuktur. Yani yokus asagi giderken freni biraz daha iyi kullanirsaniz kompresyona gerek kalmaz. (verdiginiz ornekte) Zaten once debriyaj sonuna kadar sikilip sonra "eh hadi biraz da fren yapayim" denmez ki...Gülümsüyorum Birini sikarkan digerini birakirsiniz. Tabii bunlari smooth - yumusacik yapmak lazim. Hicbir seyi aniden yapmamak gerekiyor, biliyorsunuz.

Fren kullanmak bir sanat...calismak ve guvenmek lazim. Ozellikle on fren.

Basarilar...

DD
Başa dön
Donald_Duck Çevrimdışı Donald_Duck Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et AIM Adresi
Sponsor

Tarih: Bu alana reklam verebilirsiniz    Mesaj konusu: Bu banner ayda "4 Milyon" gösterim yapmaktadır

Başa dön
Som_RR
Yeni Üye
Yeni Üye

Nereden: Ankara

MesajTarih: 14.09.2004 - 00:35    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

İşte ilgimi gerçekten böyle konular çekiyor sana katılıyorum ve butür forumlarını bu siteye yeni katılan birisi olarak takip etmeyi düşünüyorum. Eline sağlık
Som_RR Çevrimdışı Som_RR Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
sino
Süper Racingci Üye
Süper Racingci Üye

Nereden: Almanya/Duisburg

MesajTarih: 14.09.2004 - 01:17    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Ben motor frenini cok kullaniyorum ama biraz yavaslatmak söz konusu ise!! Böylelikle her firsatta fren edip ön balatalari azaltma zamanini uzatiyorum...Her 8-10 bin kilometrede yeni ön balatalar lazim bana......

Ama tabiki ani durma sözkonusu ise fren fren fren .................. :evil: ;-)
sino Çevrimdışı sino Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder MSN Messenger
black
Süper Üye
Süper Üye

Nereden: Sivas-Bodrum-Ankara-İstanbul

MesajTarih: 14.09.2004 - 08:40    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Forumların çoğunluğu bunun gibi şeylerle dolu olsa daha çok mutlu olacam.
black Çevrimdışı black Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et MSN Messenger
black
Süper Üye
Süper Üye

Nereden: Sivas-Bodrum-Ankara-İstanbul

MesajTarih: 15.09.2004 - 10:45    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

zano +1
black Çevrimdışı black Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et MSN Messenger
casper
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Nereden: istanbul

MesajTarih: 15.09.2004 - 10:56    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

DD ye yazdıklarından dolayı tesekkür ederim.Başka forumlardaki (motosiklet. net) yazılarını da okudum gercekten cok yararlı ve faydalı bilgiler var.Özellikle kendi internet sitesini ziyaret ederseniz bircok sey
ögreneblirisiniz.Tavsiye ederim.
Bu arada DD yi tanımıyorum adı gecen sitenin reklamını da yapmıyorum
üşenmeden yazıyorsa ve bilgilerini paylasıyorsa en büyük tesekkür okumak derım.
Başa dön
casper Çevrimdışı casper Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et
Donald_Duck
Motordelisi
Motordelisi

Nereden: New York

MesajTarih: 15.09.2004 - 17:25    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

casper demiş ki:
..................
Bu arada DD yi tanımıyorum adı gecen sitenin reklamını da yapmıyorum
üşenmeden yazıyorsa ve bilgilerini paylasıyorsa en büyük tesekkür okumak derım.

Aman ne olur reklamini yapin ki daha cok insan okusun. Benim bundan maddi bir menfaatim yok. Guvenli bilincli motosiklet kullanimi uzerine bir misyonum var.

Tesvikleriniz icin tesekkur ederim, ne mutlu bana... Dil çıkarıyorum
Başa dön
Donald_Duck Çevrimdışı Donald_Duck Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et AIM Adresi
bikerboyz
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

MesajTarih: 23.09.2004 - 23:39    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

dd kral adamsın
hastayım sana ve yazdıklarına helal olsun Dil çıkarıyorum

msn: eray83@hotmail.com
Başa dön
bikerboyz Çevrimdışı bikerboyz Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
flowrider
Süper Üye
Süper Üye

MesajTarih: 24.09.2004 - 10:08    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Motorda frenaj gercekten cok önemli.Bir arkadasimim özlü bir sözü vardir yazamadan gecemeyecegim.Özellikle bu siteye takilan bazi arkadaslari daha cok ilgilendiriyor bu söz

ne kadar hizli gittigin degil ne kadar mesafede durdugun önemlidir

gercektende cok hizli gitmek marifet degil.Altindaki alet iyiyse yol dügünse acarsin gazi gidersin.Ancak herhangi bir panik aninda kendimize baskasina ve motorumuza zarar vermemek icin mutlaka cok iyi frenaj bilmemiz gerekiyor.Bunun icinde teorik okuyup bol bol pratikler yapmaliyiz (tabi uygun yerlerde)

bu arada DD den bir aciklama istesem ;-)

panik frenlemede sadece ön freni sikmak her iki freni sikmatan daha kisa mesafede motoru durdurur derler.Sen ne dersin ;-)

?MER UZMA
HONDA CBF 1000 A
Başa dön
flowrider Çevrimdışı flowrider Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder
white_crow
Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye

Nereden: izmir

MesajTarih: 24.09.2004 - 10:50    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

tşkler DD Dil çıkarıyorum teksin sen
Başa dön
white_crow Çevrimdışı white_crow Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
Vae_victis
Süper Üye
Süper Üye

MesajTarih: 24.09.2004 - 11:03    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Ani duruşlarda ilk önce ön freni sıkıyorum. Motor biraz öne eğilir gibi olduğunda arka frene asılıyorum. Bu şekilde arka tekerin kitlenip tehlikeli durumlara yol açmasını engelliyorum. Daha sonra her iki frenide artan seviyede sıkmaya devam ediyorum, tabii bu sırada debriyaj tam sıkılı durumda oluyor. Son olarak bu aşamalarda motorun düz bir hatta bakıyor olmasına dikkat ediyorum. Frenaj için uyguladığım yol bu. Yanlışım veya eksiğim varsa lütfen yorumunuzu esirgemeyin.
Başa dön
Vae_victis Çevrimdışı Vae_victis Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
realbiker
Süper Üye
Süper Üye

Nereden: İzmir, Alsancak

MesajTarih: 24.09.2004 - 12:11    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Vae_victis,
" Motor biraz öne eğilir gibi olduğunda arka frene asılıyorum. Bu şekilde arka tekerin kitlenip tehlikeli durumlara yol açmasını engelliyorum"

demişsin.
bir diyagram hazırlıyorum onu dikkatli incele lütfen. diğerleri de kaçırmasın. eğer motor öne eğilir oluyorsa bu demektir ki "arka lastiğe binen ağırlık azalmıştır!" bu ne demek eğer arka frene basarsanız tekeri kitlersiniz. zaten bütün ağırlık ön frene kaymışken arkayı kullanmak anlamsız. yani senin uygulamanın aksine tekerleği kitlersin , tehlikeli duruma böyle yol açılır.

motosiklette fren yapacaksanız özellikle panik frense
1 debriyajı çekin motor bloke olmaz bir ve iki , arka tekerleğin savrulmasını engellersin
2 sadece ön frene konsantre olun
dikkatinizi yolda gideceğiniz noktaya ve ön frenin optimum dozajına yoğunlaştırın. diğer tüm faktörler kontrolünüzü azaltacaktır.
Vae_victis
Süper Üye
Süper Üye

MesajTarih: 24.09.2004 - 12:18    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Sevgili realbiker, diyagramı bekliyorum Dil çıkarıyorum Konu ile ilgili yorumumu o zaman yapacağım.
Başa dön
flowrider
Süper Üye
Süper Üye

MesajTarih: 24.09.2004 - 12:38    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Vae_victis, RB cok hakli eger yük ön tekere transfer oluyorsa arka fren kilitlenme yapabilir.Uygulamani bilmem yazdigin seyde mantik hatasi var.

?MER UZMA
HONDA CBF 1000 A
Başa dön
flowrider Çevrimdışı flowrider Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder
Vae_victis
Süper Üye
Süper Üye

MesajTarih: 24.09.2004 - 12:48    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

O zaman ani frene arka fren ile mi başlamalıyız ?
Başa dön
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    :::Motor Delisi::: Forum Ana Sayfası -> Sürüş Teknikleri Tüm saatler GMT +2 Saat
Sayfa 1, 2, 3, 4  Sonraki
1. sayfa (Toplam 4 sayfa)

Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız

Forums ©
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Sayfa Üretimi: 0.82 Saniye
Seo-Sef Optimizasyon duman6 by Sakal