Tarih: 02.06.2006 - 22:23 Mesaj konusu: Nolan ve Xlite kaskların SNELL testi neden yok?
Snell Vakfı'nın iki senelik test sonuçlarını görünce şaşırdım. Ne idüğü belirsiz, adı sanı duyulmamış Çin markalı kaskların bile bazıları Snell Foundation'un güvenlik testlerinden geçmiş, kaliteli kaskların bazı modelleri, Shoei ve Arai'nin (beklediğim gibi) neredeyse tüm tipleri Snell tarafından uygunluk sertifikası almış.
Ancak ne Nolan, ne de kardeş firması X-Lite listelerde yok. Ya güvensiz çıkmışlar ve listeye konmamışlar, ya da bu testi yaptırmamışlar (artık ne hikmetse).
Bu işin aslını astarını bileniniz var mı? Kullandığımız Nolan ve X-Lite'lar dandik kasklar mı? Yoksa üreticisi birşeyler mi gizliyor? Sebep ne?
Tarih: 02.06.2006 - 22:33 Mesaj konusu:
alptoker, benzer süratlerde 125cc de, 600cc den de düşsen benzer risk taşıyorsun. Bence 125 kullanıcıları bile paralarını denkleştirip en iyi kask ne ise alabilmeliler. Yani "motorum ufak cc, ucuz malzeme kullansam da olur" zihniyeti olmamalı. _________________ Honda CBR 1100XX Super Blackbird
Tarih: 02.06.2006 - 22:42 Mesaj konusu:
tabiki sonuçta aynı hızla kafayı vuruyorsun ve 125 cc sürücülerinin genelde şehiriçi kullandığını genellemeye soktum. Özellikle uzun yolda 0-250 cc kullanıcıları büyük makinelere göre daha fazla risk altında. Korumanın eksiği olur da fazlası olmaz. Euro düşsün ve borçları bitirince bir tulum, bir korumasız deri mont bir de sağlam kask alacağım. Evde dursun zararı olmaz. Ben kullanmazsam artçıma veririm.
Tarih: 03.06.2006 - 02:28 Mesaj konusu:
DoT yani Department of Transportation onayı ABD'de satılan kasklarda bulunması zorunlu bir onay, devletçe veriliyor malum. Öte yandan Snell Foundation için aynı şey söylenemez. Snell'in kuruluşu ve çalışmaları DoT'un bu konuda gayet yetersiz olduğu zamanlarda başlamıştır. Vakıf olduğu ve kâr amacı gütmediği için de zamanla saygı kazanmış, onayına gerek olmadığı halde üreticiler ürünlerini Snell testlerine sokmayı kendileri açısından faydalı bulmuşlardır.
Ancak, geçenlerde okuduğum bir makalede bu durumun değişmekte olduğundan bahsediliyordu. Denilene göre artık DoT testleri eskisi gibi yetersiz değilmiş ve sonuçlar da hayli objektif çıkıyormuş.
Buna karşın Snell için aynı şey söylenmiyor. Snell'in sorunu standardlarını her yıl daha da yükseltmiş olmaları, öyle ki belli açılardan absürd sayılabilecek hale geldikleri Snell'in kendi uzmanları tarafından bile kabul ediliyormuş.
Misal, Snell'in kaskların darbe soğurma limitlerini çok fazla yukarı çektiği, bu kapasitedeki bir kaskın G şoklarını ortadan kaldırırken kafatasına hasar verebildiğinden bahsediliyor. Çünkü çok yüksek G değerlerini soğurabilecek kapasitede hazırlanmış kask iç köpüklerinin et ve kemiğe de pek dostça davranmadığından bahsediliyordu.
Uzun lafın kısası, pek çok üretici Snell'in belli açılardan yönünü kaybettiğini ve standardları yüksek tutmaya çalışırken pek çok önemli faktörü gözden kaçırdığını söylüyormuş. Kaldı ki günümüzde onay alacak kalitede kask üreten neredeyse tüm firmaların kendi ar-ge labları mevcut, yani çok eskiden olduğu gibi tasarımda bağımsız bir kuruluşun fikirlerini almaya mecbur değiller.
Tabii tüm bunlar 60'lı yıllardan bugüne bir süreci kapsıyor, yani birkaç senelik bir hikaye değil. Konu üzerine düşünürken bu süreci ve yaşanan değişimleri göze almakta fayda var.
Benim diyeceklerim bu kadar... _________________ RESISTANCE IS FUTILE
bu mecburiyet amerikada üretilen kaskların hepsinemı yoksa sadece amerikada piyasaya sürülen kasklara yönelikmi?yani shoei amerikadaki fabrikasında üretip yurtdışına ihraç ederkende bu onayı almak zorundamı?yoksa sadece amerika pazarına sürülen kasklarmı tabi bu teste?? _________________ 2003 HONDA CBR 954 RR...
Tarih: 03.06.2006 - 07:20 Mesaj konusu:
constantine_502 demiş ki:
ben de aynı XANDROS gibi düşünüyorum.sonuçta kazanın büyüklüğü motorun büyüklüğüne o kadar da bağlı değil
cbr 125 veya ybr 125 gibi motorlar ile 200km/h saat hızla kaza yapma imkanı sıfır. Bu yüzden daha süratli çarpmalara maruz kalabilme ihtimaline karşın daha kaliteli kask kullanmalı. Şu andaki nolan vb 100€ luk kasklar 90-100km/h gibi süratlerde yapılacak kazalarda yeterli korumayı sağlıyor.
Tarih: 03.06.2006 - 11:03 Mesaj konusu:
conan81 demiş ki:
bu mecburiyet amerikada üretilen kaskların hepsinemı yoksa sadece amerikada piyasaya sürülen kasklara yönelikmi?yani shoei amerikadaki fabrikasında üretip yurtdışına ihraç ederkende bu onayı almak zorundamı?yoksa sadece amerika pazarına sürülen kasklarmı tabi bu teste??
DoT ve Snell sadece ABD'yi bağlayan onaylar Conan. Avrupa'nın, Asya'nın benimsediği başka standardlar var. Ama Donald Baba'nın da altını çizdiği gibi, DoT onayı mecburi. Polis çevirdiğinde kaskında DoT etiketi var mı diye bakıyor. Snell etiketi yasadan ziyade tüketici güvenini bağlıyor... _________________ RESISTANCE IS FUTILE
Kaskım Nolan olduğu için başlık ilgimi çekti ve Snell'in mecburi olmadığı bilgimi teyid etmiş oldum... bilgilerini paylaşan arkadaşlara ben de teşekkür ederim... _________________
Tarih: 08.06.2006 - 13:29 Mesaj konusu:
Alıntı:
Snell'in mecburi olmadığı bilgimi teyid etmiş oldum...
Evet ama gönül isterdi ki kask üreticileri mecburi olsun ya da olmasın, her güvenlik testini başarı ile geçsinler ve hiç bir şüpheye mahal vermesinler.
Bu arada imzan süper. _________________ Honda CBR 1100XX Super Blackbird
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız