Bazı istisnai durumlar harici size katılıyorum Sn Donald Duck...(İstisnai durumlar da gerçekten şanssız denilebilecek insanların başına gelenler. _________________ TC'de en derin modifikasyonlara imza atan adam...
LEGENDS ARE NOT DIE...
Donald abi bence biraz fazla sert çıkışmışsın yaa bütün kazaların hemen hemen hepsi sürücülerin suçu olabilir ama hepsini motorsiklet sürücülerine bağlamak yanlış olur bence... abi yanlış anlama zıtlık olsun die yazmıyorum
Bu tur durumlar - ki bunlar aldigimiz riskler- a karsi
1)Her zaman tam kusam motora binmeliyiz,
2) Limitlerimizin farkinda olup onlari esnetip gelistirmeye ama hicbir zaman asmamaya calismaliyiz Motosiklet "tamam ogrendim, bitti denilecek bir spor degil... Egitiminin bir omur boyu surecegini, surekli kendimizi yeni bilgi ve tekniklerle yenilemeniz "update" etmeniz gerektigini unutmamaliyiz.
4) Her zaman uyanik olmaliyiz. (alkol-ilaclar-yorgunluk-dikkatsizlik-kafanin baska yerde oilmasi-bir yere yetisme zorunlulugu-baskalarina uyarak motor kullanmak vs.)
5) Sorumluluk sahibi olmaliyiz. Aldiginiz riski paylastiginizi unutmayin, yapacaginiz kaza muhakkak baskalarinin da canini yakacaktir. Buna hakkimiz var mi? Ayrica bizi bekleyenler var, sevenler, hayati-duzeni bir sekilde bize bagli olanlar var...
---------
mukus zitlik olsun diye yazmadigini biliyorum, bu zaten benim eskiden beri yazageldigim bir yazidir. SU sirada olaylar depresti, hatirlatayim dedim.
Sana yanitim SIPDE/TATOKU formulu nu yeniden okumani rica etmek olacaktir.
"Gordugun kadar git", "2sn takip mesafesi", "kirmizi isikta durus" vs... Bizi kazalara bulasmaktan koruyacak pek cok kuralimiz, ogretimiz var. Yukarda yazdiklarim da var... "Trafikte hayatta kalmanin 5 altin kurali"
Burada sürücü ne yapabilirdi ki??? _________________ Halil Akkaşoğlu 16 nisan halilakkasoglu@hotmail.com
[img]http://img395.imageshack.us/img395/7806/44522774ap3.gif[/img]
Bu çok önemli konu ile ilgili olduğunu düşündüğüm ve sevgili heyocan'ın açtığı başka bir topicteki postlarımı burada da toplayıp ilginize sunmayı uygun gördüm. Motosiklet kazalarındaki tek suçlunun "sürücü" olduğunu anlatmaya çalıştığım bu yazılarımda kullandığım "biz, kendimiz, hepimiz" gibi içe dönük mesajlar vermeye çalıştığım kelimelerin kullanılış sıklığı, bu fikrimin en büyük kanıtıdır kanaatimce...
----------------------------------------------
Ne zamana kadar "bu son olur inşallah" diye kendimizi avutacağız?
Ne zaman bu aletlerin aslında keyfimiz için üretildiği ve bu keyfin bir ömür boyu sürmesi için birşeylerden (acele etmek, hırs yapmak, sınırlarımızı zorlamak vs...) feragat etmemiz gerektiği bilincine ulaşacağız?
Ve ne zaman bu kazaların "Takdir-i İlahi" olmakla birlikte, aynı zamanda önlenebilir de olduğunun farkına varacağız?
Daha kaç can vermemiz gerekecek tüm bunların kafamıza "dank" etmesi için, kaç değerli vatan evladını ömrünün baharında kara toprağa uğurlamamız gerekecek???
Kimse kusura bakmasın, belki yeri değil belki de tam sırası tüm bunları bir kez daha düşünmemizin!
Lütfen biraz daha dikkat, lütfen hırslarımıza biraz daha törpü ve lütfen kendimizi değilse bile geride bıraktıklarımızı düşünebilme erdemi...
Lütfen arkadaşlar...
-------------------------------------------------
Naçizane; limitlerimizi bilmeliyiz, tecrübemizin farkında olarak motosiklet kullanmalıyız, bir "insan" olarak fizik kurallarının karşısında boynumuzun kıldan ince olduğunu idrak etmeliyiz ve hepsinden önemlisi, kendimize aşırı güvenmemeliyiz...
Tabi geride bırakacaklarımızı, her motora binişimizde "onlara tekrar kavuşabilecek miyim sağ salim" diye düşünmeli ve ona göre kullanmalıyız.
Yani işin çoğu yine "bizlerde" bitiyor...
------------------------------------------------
Evet, hatanın ve tehlikenin karşı taraftan gelebileceğini her zaman düşüneceğiz ama bu düşüncemiz bizi bu hatayı bertaraf etme lüksünü de karşı taraftan beklememiz gerektiği gafletine sokmayacak...
Yani, hatanın karşı taraftan da gelebileceği gerçeğini her an aklımızda bulundurarak, bu riski önleyebilmek adına "daha mı yavaş gitmeliyiz, dikkatimizi daha mı fazla yoğunlaştırmalıyız" gibi sorulara yine "KENDİMİZ" yanıt vererek sürmeliyiz.
Çünkü hayat "yaşamsal kararları" karşı tarafın almasını umacak ve bekleyecek kadar değersiz değil!!!
Evet arkadaşlar, şu dünyada maalesef bir tek "insanın" yedek parçası yok...
Ve bir tek ölüme çare bulunamıyor...
100 Euro'luk kaskın evimizin en nadide köşesinde yada sürerken kolumuzda durması mı önemli, yoksa (belki de ömür boyu sadece bir kez) ihtiyaç duyacağımız anda başımızda olması mı?
Yada kızlara bir kez hava atmak mı, yoksa ömür boyu sürecek bir motosiklet keyfimiz mi daha değerli???
Bu seçimleri bilinçli bir şekilde yapabilmemiz için Allah hepimize akıl ve idrak etme yeteneği vermiş. Bunları kullanmak da sadece bizim elimizde...
Tüm bu hatırlatmaları "bu işi" bırakalım diye yapmıyoruz. Aksine daha uzun süre zevk alarak bu maceramızı nasıl "sağlıklı bir şekilde sürdürebiliriz"in cevabını bulmaya çalışıyoruz.
Duymuşsunuzdur zamanın birinde bir Milli Eğitim Bakanı'nın şöyle dediği rivayet edilir: Milli Eğitimi nasıl idare edeceğimi çok iyi biliyorum ama, bir de şu okullar olmasa...
Yani biz de topyekun motosiklete binmekten vazgeçersek ortada kaza namına hiçbirşey kalmaz ve tüm bu sorunlar kökten çözülmüş olur. Ama böyle birşey mümkün olmayacağına göre...
Şu anki düşünce halinizi anlayabiliyorum, aynı ikilemi ben de yaşıyorum ama aynı zamanda motosikletimden aldığım zevki bir ömür boyu sürdürmeyi ve bu keyfi çocuğumun da yaşamasını istiyorum.
O halde, bu işi en güvenli şekilde nasıl yapabilirim, kişisel hırsımı nasıl törpüleyebilirim ve en önemlisi motorculuğun bir kültür haline gelmesi ve kullananların bilinçlenmesi için neler yapabilirim, bunları düşünüyorum.
İşte tüm bunları camia olarak topyekun düşünmeye başladığımız an ve bilinç düzeyimizi bu yönde geliştirdiğimiz zaman, tüm bu sorunların üstesinden gelebiliriz diye düşünüyorum.
Evet kolay değil bunların hayata geçmesi ve uzun bir süreç gerektiriyor ama sen denemezsen, ben denemezsem bir arpa boyu bile yol katedemeyiz.
Sonuçta herkesin kişisel kararıdır, bizlere de saygı duymak düşer ama bir kez daha düşünün derim ben...
Bir takım önyargıları değiştirmek için oturup beklemek yerine, birey olarak kendi sürüşümüze dikkat etmez ve bunun tüm camiaya yayılması için çaba göstermezsek, karşı tarafın kafasındaki yerleşmiş "motorcu" imajını değiştirmemiz mümkün olmaz.
Önce kendimiz "kendimize" saygı duyacağız ki, başkalarından da aynı saygıyı bekleme hakkımız olsun. Umarım anlatabilmişimdir ne demek istediğimi...
Tabii ki ben de "motosiklet kültürü ve bilincinin gelişmesinden" bahsederken, bunun sadece tek taraflı olmayacağını, aynı zamanda trafiği paylaştığımız tüm paydaşlarımızın da bu bilinçlenmeden nasibini alması gerektiğini biliyor ve savunuyorum.
Ama bunu da karşı tarafa bırakmadan önce, kendimiz yine "kendi sağlığımız ve geleceğimiz" için adımlar atmalı, sonra da aynı adımları karşı taraftan da beklemeliyiz diyorum. Burada beklemekten kastım "oturup beklemek" değil tabii ki, bu bilincin toplumun geneline yayılması için yine bizler motosiklet camiası olarak birşeyler yapmalıyız. Ama karşı tarafa doğru birşeyler anlatabilmemiz için, en başta yine motorcular olarak kendimizin doğru davranması gerektiği kanaatimdeyim.
Tüm bunlar imkansız şeyler değil. Yeter ki birşeylerin farkına önce kendimiz varalım, sonra da başkalarının da fark etmesi için çaba gösterelim hep birlikte. İlk adım olarak kurallara ve diğer sürücülere saygılı davranmakla başlayıp, sonra da bir bütün olarak yapacağımız bilinçlendirme ve sesimizi duyurma çalışmaları ile devam edebiliriz mesela...
İşimiz kolay değil belki ama imkansız hiç değil!!!
Peki soruyorum sana ve diğer arkadaşlara; "hız yapmayacağız, bu da imkansız" demişsin... Neden imkansız olsun ki, birisi gelip sen "hız yapmak istemiyorum" dedikçe gazı mı açıyor zorla? Bu gazı açıp kapatmak bizim kendi irademizle gerçekleştirdiğimiz bir eylem değil mi? O halde önce akıl-fikir sahibi, sonra da bir nebze "irade" sahibi her arkadaşım yada kardeşim kendi sürüş tarzını kendisi belirleyebilme ve kendi limitlerinin bilincinde olarak motosiklet sürebilme yeteneğine sahiptir diyebilir miyiz? Valla ben derim, hem de gönül rahatlığıyla.
Şeytanın işi yok, motosiklet sürerken devamlı arkamızda oturup kulağımıza şöyle fısıldar:
"Bassana kardeşim gaza, sen korkak mısın? Bak arkadaşların geçti seni, bir de motorcuyum diye dolaşıyorsun ortamda. Yat viraja, bas gaza, bas, baasss....."
Bu sesleri hiç duymadım diyen "yalan" söylüyordur. Hepimizi yoldan çıkarmaya çalışıyor şeytan, önemli olan ona uymamak. Kendi tecrübemiz kadar risk almak ve tehlikenin her an karşımıza çıkacağı gerçeğini bilerek yol almak gerekiyor.
Tabii tüm bunların içinde, çevresel etmenler de önemli rol oynuyor. Yani trafiği paylaştığımız diğer sürücülerin davranışları, yollarımızın düzgünlüğü, trafik kurallarına uyma oranı vs... Bunları da genel olarak "ülkemizdeki trafik ve motosiklet kültürünün gelişimi ve bu konudaki bilinçlenmenin artması" olarak değerelendirebiliriz. Yani "ÇÖZÜM YOK" değil arkadaşlar var, ama bu çözüm öyle bugünden yarına olacak değişimlerle önümüze hazır olarak sunulacak türden bir çözüm değil. Uzun ve her birimizin katılımını gerektiren ama sonunda "gerçekten deydi" diyebileceğimiz bir süreç yaşamak zorundayız. Bu süreci gelişmekte olan her toplum ve ülke yaşadı. Süreci tamamlayanlar ve bu bilinci oturtanlar, şimdi bunun keyfini sürüyor ve biz de karşıdan gördüğümüzde "adamlar birbirlerine karşı ne kadar saygılı, trafik kazasından ölüm oranları ne kadar düşük" diye iç geçiriyoruz. Bizim neyimiz eksik bunu başarabilen bir Amerikalıdan yada Almandan??? Bir kez daha düşünün, imkansız diye birşey yoktur bu dünyada, sadece çözümü zaman alacak problemler olabilir. Kendinize güvenin...
İşte tüm bu görüşlerimin sonuna kadar arkasındayım, sonuçta Allah hepimize akıl fikir vermiş ve başka hiçbir canlıda olmayan mukayese ve idrak etme yetenekleri vermiş.
Bize düşen görev iyi ile kötüyü mukayese edip, doğruları idrak etmemiz ve bu yönde hareket etmemizdir. Bu, hayatımızın her alanında böyle olması gerektiği gibi motosikletli yaşamımızda da aynı şeyler geçerlidir.
Eklediğim mesajlar dolayısıyla uzunca bir yazı oldu, bu sizin canınızı sıktıysa lütfen kusuruma bakmayın... Bu önemli konuyu tekrar hatırlattığınız için teşekkürler sayın Donald_Duck
bende motosiklet surucusunun yuzde yuz suclu oldugu dusuncesıne katılmıyorum.hıc ama hıc alakası ve sucu yokken kaza yapmak o kadar kolay ki türkiyede.. _________________ 2003 HONDA CBR 954 RR...
Tarih: 12.10.2006 - 19:05 Mesaj konusu:
Reşat abinin söylediği kimseye karşı bir suçlama içermiyor ki yaw, bir felsefe,prensip olarak kabul edilmesi gereken birşey olarak söylüyor anladığım kadarıyla,ki çıkış noktası,bir motosiklet sürücüsü kaza yaptığı zaman bir otomobil sürücüsü kadar şanslı olmayabilir o yüzden bütün koşulları dikkate alarak sürmeli,uyanık olmalıdır,haklı ve ölü olmamak için.
Aynen böyle düşünen bir arkadaşımla,birgün trafikte motorla sol şeritte giderken (ben artçıydım),bir araba alakasız bir şekilde,ne sinyal ne bir işaret vermeden,sola kırdı,sıfır geçtik yanından.
Çocuk durduktan sonra bunu tahmin etmeliydim dedi.Arkadaş kendine bir felsefe yaratmış trafikte ona göre kullanıyor,şu sola kırabilir bu üstüme çıkabilir,kimin kurala uyduğunu,haklı haksız,suçlu,suçsuz olduğunu geçmiş,tamamen kendini en iyi şekilde bunlardan koruma felsefesiyle kullanıyor makinasını.
Ama tabii ki olasılıkları,ne kadar dikkat edersek edelim sıfıra,indiremeyiz buda bir gerçek,herşeye dikkat edersiniz,siz yolda giderken,3.dünya savaşı çıkar,F-16 düşer kafanıza
Tarih: 12.10.2006 - 19:15 Mesaj konusu:
conan81 ve HaliRR,
Gecen ocak ayinda belki biliyorsunuz ben de bir kaza yaptim (forumda bir yerlerde yaziyor detayli), bir taksiyle carpistik... Metrelerce uctum havada Allahtan kimseye bir sey olmadi. Polis olaya tanik oldu, teknik olarak benim yapabilecegim bir sey zaten yoktu. Tek alternatifim carpmakti. %100 hakli olduguma dair bir raporum oldu, sigorta masraflarimi odedi mesele kapandi.
AMA biliyorum ki o kazanin sorumlusu benim. Evet o anda yapabilecegim hic bir sey kalmamisti ve taksicinin butun hareketleri, yaptigi sey kurallara aykiriydi.
Ben mental olarak o anda orada degildim, en yapilmamasi gereken seylerden birini yapiyor yetismem gereken bir is toplantisinin detaylarini dusunuyordum. Bunu kimse bilemezdi, ne polis, ne taksici... O noktada oyle bir sey olabilecegini "ongormem" gerekirdi.
Yani mentalite olarak kendinizi sucsuz olarak gordugunuz surece guvenli motosiklet kullanmaniz mumkun degildir, onu anlatmaya calisiyorum. Ayrica baskalarinin kazalarindan da kendinize bu yonde pay cikarmayin. Nasilki ben toplanti detayi dusunuyordum ve bunu kimse bilmiyordu, o kaza yapan "bigunah" kazazede arkadasimizin da nerelerde oldugunu, neleri yanlis yapip kazaya suruklendigini bilemezsiniz.
Kaskando nun kazasi konusuna gelince... Ben sahsen bilmiyorum kac kez "arkadan bir yerden kaptirmis gelen serseri surucu" (cogu kez motorcu maalesef) yu aynada farkedip kenarlara bir yerlere kacmisimdir hatirlamiyorum. O da bunu farkedebilirdi... Ya da bunu artik "kaderin bir cilvesi" kabul edeceksiniz caresi yok.
Ancak isi kadere, Allaha, kismete, sansa vs. biraktiginiz surece kazalar, aksilikler de pesinizde dolasip duracaktir. Bunlari zaten guvenlik formulunden tamamen cikartmanizi tavsiye ederim. Ben bunlardan da bahsetmiyorum zaten. Tartisabilecegimiz seyleri tartisalim derim. _________________ http://donald.hypermart.netMotosiklet Teorisi http://www.sahafium.comMT Kitabi http://www.kimneyebiniyor.comKimin neye bindigi
Tarih: 12.10.2006 - 19:19 Mesaj konusu:
bizce DD ve Speedy_boy hakli,
kazayi biz yapiyoruz.motosiklet degil. bununla beraber, bir diger topicte verilen bir HURT raporu tablosunda kazalardaki risk faktorunden bahsediliyordu. ve ,surus deneyim surelerine ve ortalama risk faktoru 1.0 kabulune gore risk faktorleri veriliyordu. buradaki ortalama risk faktorunun yorumunda tutuklugumuz var.bu 1.0 katsayisi,herseyi kuralina gore yapmis olmasina ,diri,dikkatli,uyanik ve cok deneyimli olmasina ragmen ,yine de surucuden kaynaklanmayan sebeplerden dolayi kaza olabilecegini mi gosteriyor acaba?
Kayıt: May 27, 2005 Mesajlar: 2526 Nereden: başkent/ angara MD
Tarih: 12.10.2006 - 19:44 Mesaj konusu:
heyocan, abi aynen önce ne motorda ne arabada kabahat yok suç tamamen sürücüde
hız kuralları koyulmuş sehir içinde ve sehir dısında en az kaza olabilecek sekilde ayarlanmış buna ben dahil kaç kişi uyuyor 50 ile gitmemiz gereken yerde 60 ile giderken kaza yapsak ve trafik tamamen sucu karsı tarafa verse gene suclu karsı tarafmı olur acaba? yoksa biz hız sınırını astığımız içinmi kaza yapmış oluruz!
bence hız sınırını astığımız için kaza yapmış oluruz çünkü eğer normal değerlerde gitmiş olsaydık fren mesafesi ve carmışma anı gerileyecekti ve kaza riski olmayacaktı
takip mesafesine uymuyoruz bu bi gercek kacımız hızımızın yarısı mesafe ile önümüzdeki aracı takip edebiliyoruz
aynaları nekadar çok kullanıyoruz
sağa sola ne kadar az bakıyoruz
bunlar hep kaza sebepleri ve bunların hepsini biz işliyoruz
bazı durumlarda yapabilecek bişey olmayabilir bunlara kader diyebiliriz
ama bunlardada olaydan sonra yapabileceğimiz cok seyi kendimize ders olarak çıkarabiliriz
buda bizim sucumuz
bakın her kazada mutlaka bi konu konusulur az daha yavas gelseydin veya orda sollama yapmasaydın gibi sorunlardan kazalar gerceklesir
ben araba kullanırken bana yeşil ışık yanıyosa etrafa bakmadan gecebiliyorum çünkü arabanın içinde beni görebiliyolar
ama motosiklette asla kavsağı kontrol etmeden gecemiyorum heran biri arabanın burnunu önüme çıkarabiliyo çünkü beni görmüyor
ve biz görünmediğimiz suclu biziz kendimizi göstermemiz ve çok ve çok daha fazla dikkat etmeliyiz _________________ www.tekizmk.com
bende motorsiklet sürücüsünün %100 hatalı olduğuna inanmıyorum....tamam bizlerinde hata yaptığı oluyor ama kaç sefer okuduj gördük otomobil vs. sürücülerinden dolayı...okduğum kaza haberlerinin %98 inin nedeni dört tekerliler ^321 ...buda bnm görüşüm
O noktada oyle bir sey olabilecegini "ongormem" gerekirdi.
Donald_Duck, yukarıda bahsettiğin kuralı aynen uyguluyoruz. Ancak, şu araba önüme çıkar mı, şu yaya beni görür mü, şu rogar kapağı acaba açık mı, vs düşüne düşüne psikopat olduk. Motor kullanmaktan zevk alamaz olduk. Örneğin, avrupada yayaya yeşil yandığında tereddütsüz karşıdan karşıya geçiyor. Türkiyede bunu yapsan daha ilk denemende ex olursun. Haa bizim trafikte bu anlayışta işlese ben de çok rahat tüm kazalarda sürücü hatalıdır derim. _________________ ´06 cbr600f
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız