Kayıt: Oct 02, 2005 Mesajlar: 2106 Nereden: sevdim o zalimi :) (m.köy/istanbul)
Tarih: 30.11.2006 - 18:48 Mesaj konusu: çok ince ayrıntı bir soru olabilir ama öğrenmemiz gerekli
şimdi arabaların lastikleri üzerinde atıyorum 195 50 R 16 88H yazıyor, şimdi 195 olan kısım mm cinsinden lastiğin yere değen kısmı 50 olan kısım mm cinsinden lastik yanağı R 15 ola kısım inç cinsinden jatn çapı işte olay 88H kısmında 88 bişeyin ölçüsü bilmiyorum ama H lastiğin kauçuk oranını gösteriyor, H olun ca maximum 210 km hıza kadar lastiğin güvenli sürüş özelliği oluyor T olunca en kötüsü bu 180 km hız V olunca 240 kh/s Y olunca 280 W olunca 300 km/s ve yağmur lastiği özelliği taşıyor R olunca arazi için felan gel gelelim ki motosiklette de bu ölçüler var mesela ybr de 51P yazıyor bu ne anlama gelir ya da diğer büyük motorlarda ne yazıyor ve ne anlama geliyor bunu bilen bir kardeşimiz beni aydınlatırsa çok sevinirim, lastik seçimi bana göre çok önemli ona göre alalım. Şimdiden teşekkürler... _________________ Uyan ey gözlerim gafletten uyan
Uyan uykusu çok gözlerim uyan
Azrailin kastı canadır inan
Kayıt: Oct 02, 2005 Mesajlar: 2106 Nereden: sevdim o zalimi :) (m.köy/istanbul)
Tarih: 30.11.2006 - 19:04 Mesaj konusu:
tvs, evet abi kontrolsüz güç güç değildir, çok önemli aslında bu yani ben kullandığım arabadan biliyorum o harf çok şey farkkettiriyor _________________ Uyan ey gözlerim gafletten uyan
Uyan uykusu çok gözlerim uyan
Azrailin kastı canadır inan
Tarih: 30.11.2006 - 19:45 Mesaj konusu:
Ulan zaten üç santim aklım kalmıştı... Onu da dağıtacam şimdi...
Ben buraya gelmedim, bu başlığı görmedim... Acil bir işim çıktı... Gidiyorum... _________________ Ben deli oldum deli YUH ULAN...
Tutun bağlayın beni YUH ULAN...
lastiklerin üzerindeki rakamların ne anlama geldiğini açıklayalım.
Örnek olarak P 205/50V15 ölçülerindeki lastiği alırsak:
İlk harf olan ‘P’, ‘Passanger Car’ anlamındadır.
Tam olarak karşılığı ‘Yolcu Otomobili’ ama biz sadece ‘otomobil’ diyelim.
Bu harf çok da önemli değil aslında, isterseniz gelin diğer harf ve rakamların anlamına bir göz atalım....
İlk rakam ‘205’, lastiğin mm. olarak genişliğidir. 205 mm. yani 20,5 cm.
İkinci rakama dikkat! Bu rakam ‘Aspect Ratio’ olarak adlandırılır ve ilkinden farklı olarak mm. veya cm. şeklinde bir uzunluk belirtmez.
Lastik yanak yüksekliğinin yani profilinin lastik genişliğine oranını belirtir ve % olarak ifade edilir.
205/50 boyutunda bir lastikte profil, lastik taban genişliği olan 205mm.’nin %50’si kadar, yani 205 x %50 = 102,5mm.’ dir.
Şimdi en önemli kısma geldik: Hız Değerleri... H, V, Z gibi harflerle ifade edilen bu değer,
astiğin normal şartlar altında uygun bir basınçla ve aşırı yüklenmeden çok uzun süreli olmamak şartıyla ne kadarlık bir hıza dayanıklı olduğunu gösterir.
En sık rastlanılanları şunlardır:
Q (max.160 km/s)
R (max.170 km/s)
S (max.180 km/s)
T (max.190 km/s)
U (max.200 km/s)
H (max.210 km/s)
V (max.240 km/s)
Z (240 üzeri)
W (max.270 km/s)
Y (max.300 km/s)
Genel olarak bir lastiğin hız değeri ne kadar büyük olursa,
yüksek hızlarda oluşan ısınmaya karşı o kadar dayanıklı olacağını söyleyebiliriz.
Özellikle modifiye edilmiş bir otomobilde stabilite, daha başarılı hızlanma, frenleme ve viraj kabiliyeti için bu tip lastik kullanımının şart olduğuna inanıyorum.
Bu sebeptendir ki aile tipi normal bir sedan otomobil için ‘S’ veya ‘T’ tipi lastikler yeterli olabilirken, bir Ferrari fabrikadan ‘Z’ değerinde lastiklerle çıkmaktadır.
Son harf olan ‘R’ stands for ‘Radial’ anlamındadır.
Son rakam, lastiğin üzerine oturduğu jantın inch olarak çapını verir.
Bu örnekte lastik 15inch’ lik bir janta monte edilebilir anlamındadır..
Kaynak..Motosiklet.net ten , shadow-vt
--------------------------------------------
Aşagıdaki kısım web den yürütme...
Lastiğin Üretim Tarihi:
DOT XJ J3 XJJX 208 ifadesinde
DOT: Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada onay sembolü
XJ: Lastiği üreten firma ve üretildiği fabrika kodu
J3: Lastik ölçüsünü belirten kod
XJJX: Lastik belirten kod
208: Üretim tarihi,lastiğin 1998'in 20.haftasında üretildiğini göstermektedir
Böyle önemli bir soruya ciddiyet ile cevap vererek laf olsun diye cevap yazanlara ve gerçekten böyle bir konuda cahil olan meraklı kesime bilgi verdiğin için sana teşekkür ederim.
Tarih: 01.12.2006 - 02:53 Mesaj konusu:
deskator demiş ki:
alenalper
Böyle önemli bir soruya ciddiyet ile cevap vererek laf olsun diye cevap yazanlara ve gerçekten böyle bir konuda cahil olan meraklı kesime bilgi verdiğin için sana teşekkür ederim.
Ne kadar ayıp ya,denilir mi öyle?Aklına gelmiş sormuş,güzel de bir üslupla sormuş cahil mi olunuyor yani böyle bir soru sorulunca?Laf olsun diye de açılmış bir başlık değil bence,mesajı atan kişinin diğer yazılarını da okursan gayet meraklı ve ilgili birisi olduğunu görürsün.Doğduğunuzda biliyor muydunuz ki bunları?Bilgi veren arkadaşlara da saygısızlık olmuyor mu bu?Bu forumun amaçlarından birisidir bu,bilgiyi genele yaymak,paylaşmak.Sorun kardeşim,üslubunuz yerinde olsun,eski başlıkları da araştırın,yoksa açılmış bir başlık,korkmadan sorun _________________ Cycler in a cylinderic cyclon
Kayıt: Mar 05, 2004 Mesajlar: 3973 Nereden: Balmumcu, Istanbul
Tarih: 01.12.2006 - 06:36 Mesaj konusu:
Cthulhu demiş ki:
Ne kadar ayıp ya,denilir mi öyle?Aklına gelmiş sormuş,güzel de bir üslupla sormuş cahil mi olunuyor yani böyle bir soru sorulunca?Laf olsun diye de açılmış bir başlık değil bence,mesajı atan kişinin diğer yazılarını da okursan gayet meraklı ve ilgili birisi olduğunu görürsün.Doğduğunuzda biliyor muydunuz ki bunları?Bilgi veren arkadaşlara da saygısızlık olmuyor mu bu?Bu forumun amaçlarından birisidir bu,bilgiyi genele yaymak,paylaşmak.Sorun kardeşim,üslubunuz yerinde olsun,eski başlıkları da araştırın,yoksa açılmış bir başlık,korkmadan sorun
Cthulhu. deskator topic hakkında boş geyik yapanlar için söylemiş onu.
alenalper demiş ki:
İkinci rakama dikkat! Bu rakam ‘Aspect Ratio’ olarak adlandırılır ve ilkinden farklı olarak mm. veya cm. şeklinde bir uzunluk belirtmez.
Lastik yanak yüksekliğinin yani profilinin lastik genişliğine oranını belirtir ve % olarak ifade edilir.
205/50 boyutunda bir lastikte profil, lastik taban genişliği olan 205mm.’nin %50’si kadar, yani 205 x %50 = 102,5mm.’ dir.
Evet. Bunu birçok kişi yanlış biliyor. _________________ R1 Hedef
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız