Yargıtay, alkollü olarak trafiğe çıkıp kaza yapan ve hakkındaki dava düşürülen bir sürücüyle ilgili kararını bozdu. Gerekçede, sanığın 'bilinçli taksir'den (kasıt) yargılanması istendi
Gökçer Tahincioğlu - Ankara
Yargıtay, yeni TCK ile ilk kez getirilen "bilinçli taksir" uygulaması konusunda, içtihat niteliğinde bir karara imza attı. Alkollü olarak trafiğe çıkarak yaptığı kazada birden fazla kişinin yaralanmasına neden olan sürücünün eyleminin taksir (istemeden neden olma) sayılamayacağını kaydeden Yargıtay, bu tip olaylarda şikâyet olmaksızın dava açılması ve yüksek ceza verilmesinin önünü açtı.
Yargıtay'ın gerekçesi
Davaya konu olay, geçen yıl yaşandı. Alkollü halde trafiğe çıkan bir kişi, şerit ihlali yaparak bir motosiklete çarptı ve olayda iki kişi yaralandı. Ancak yaralılar şikâyetçi olmadığı için, 1.24 promil alkollü olduğu belirlenen sanık hakkında açılan davanın düşmesine karar verildi.
Temyiz edilen kararı görüşen Yargıtay 9. Ceza Dairesi, olayın "bilinçli taksir" olarak nitelendirilmesi gerektiğine hükmetti. Alkollü sürücünün trafiğe çıkması halinde kaza yapabileceğini bilmesi gerektiğini vurgulayan Yargıtay, bu tip olaylarda şikâyet olmaksızın kamu davası açılması gerektiğini kaydetti.
Karara göre sanık hakkında, "bilinçli taksirle kazaya neden olduğu" gerekçesiyle dava açılacak. Sanığa normal koşullarda verilmesi gereken ceza da yarı oranında artırılarak uygulanacak.
Cezası artacak
Taksirle adam öldürme suçlarında, normal koşullarda 6 yıla kadar ceza verilirken, bilinçli taksir düzenlemesi uygulandığında üst sınır 9 yıla çıkıyor. Taksirle birden çok kişinin ölümüne neden olunduğunda normalde en fazla 15 yıl ceza verilirken, bilinçli taksir uygulandığında üst sınır 22.5 yıl oluyor. Yaralama suçlarında da 3 yıla kadar verilebilen en yüksek ceza 4.5 yıla yükseliyor.
Bilinçli taksir düzenlemesi, trafik dışında birçok suç türünde uygulanabiliyor. Kalitesiz malzemeyle yaptığı konutu yıkılan müteahhide, aldığı uyuşturucunun etkisiyle suç işleyene de aynı düzenleme uygulanabiliyor.
Dikkat ve özen yoksa uygulanıyor
Taksir, ceza hukukunda en basit anlatımla "istemeden suç işleme" diye tanımlanıyor. TCK'ya göre, dikkat ve özen göstermediği için istemeden de olsa suç işleyen kişi "taksir" kapsamında yargılanıyor. Örneğin, kavga sırasında elindeki silah ya da benzer bir cisimle karşısındakini öldüren kişi "kasten adam öldürmek"ten yargılanırken, attığı yumrukla birinin ölümüne neden olan kişi, "taksirle adam öldürmekten" hâkim karşısına çıkıyor. Sanığa, attığı yumruğun öldürücü olabileceğini bilmediği ve öldürme kastı bulunmadığı için az ceza veriliyor. Aynı şekilde trafik kazalarında da şoför, kastı ve isteği bulunmamasına rağmen örneğin aracın bakımını yaptırmadığı ya da aşırı hız yaptığı için "taksirli suç" işlemiş sayılıyor. Yeni TCK'daki bilinçli taksir ise kasıt olmamasına rağmen eylemin suçla sonuçlanacağının öngörülebileceği hallerde uygulanıyor. _________________ Genel görelelik yasasının özü büyük fotoğrafı önceden görmektir...
"Meister"
Tarih: 12.05.2007 - 18:44 Mesaj konusu:
Yargıtay güzel bir karara imza atmış.Ben alkol aldım kaza yaparsam yapayım yani olursa olsun kastı olarak doktrinde geçen olası kast kavramını vurgulamak istemiş. _________________ Milletine Sahip Çykmayanyn Co?rafyasyny,Ba?kalary Çizer!
Kayıt: Dec 18, 2004 Mesajlar: 2342 Nereden: Istanbul/Balıkesir
Tarih: 12.05.2007 - 19:11 Mesaj konusu:
tam içinde oldugum bi konu....bende bu aralar mahkemeden gelecek kağıdı bekliyorum birazda tırsıyorum ne yalan söyleyeyim...ama alkollü olarak kaza yapıpta ölümden dönen bununda bilincinde olan bi insan için bu aşırı bi ceza olmuş ki şu an ben bu durumdayım... _________________ Yukarıda yazılanlar tamamiyle sanal ürünüdür...
Fikrim Aşırı gelebilir ve bazı üye arkadaşlar kızabilir ama ben alkollü araç kullanmayı yeni yasalar kastı aşan öldürme denen fiille yargılanmayı getirsin (hatta adam öldürmeye teşebbüs bile olabilir diyorum )burda öldürmeye çalıştığı kendi bile olabilir ama asıl olan evine ve ailesine kavuşmak için yola çıkan suçsuz ,hiçbirşeyden habersiz insanların Alkollü sürücüler tarafından öldürülmesi vede sakat bırakılması ağır ceazalandırılmalı, neden mi basit içilen Alkol ölen Anneyi yada Babayı ,çocuğu geri vermiyor geride kalanlara da ondan ben kim miyim ALKOL SEVEN ama evinde içen biriyim _________________ Mondial 250 MCT 34 ZMU 17(sattım gitti)
Hyosung 250 Comet 34 ZNA 65 (onu da sattım gitti)
Hyosung gv 650 Aquila (onu da sattım gitti)
Sadece TABANVAY
Kayıt: Nov 04, 2005 Mesajlar: 5496 Nereden: istanbul/Kozyatağı
Tarih: 12.05.2007 - 20:00 Mesaj konusu:
Çok yerinde bir karar, inşallah caydırıcı faydası olur. _________________ DİKKAT..! İleri derecede Cruıser bağımlısı, plastikle yaklaşmayın.
Kriz anında yeterli dozda kromaj gösterilmelidir.
MOPAR MANIA
Kayıt: Feb 20, 2005 Mesajlar: 717 Nereden: sydney Australia
Tarih: 12.05.2007 - 21:01 Mesaj konusu:
Heheh Turkiye dunyada cok geri kalmis, vallaha cok cok komik sey.
Mesallah burasa, Australia kanunu anlatigim alkolla gelince. alkolu kazadan sonrasi akollu oldugunu isbat olursa direk hapis, mahkemen bitene kadar hapisde kalirsin ve mahkemen bitdikten sonra gene hapis, sucuna ne kadar alkollu durumuna gore hapis, ama en az iki yil.
Bosver orasini, burada senelerce her polis arabasi alkol testi yapar, bazem sokaklarda bekleyip sirf bunun testleri olur ve hic bir zaman yerini bilemen cunku her zaman degisir. Her polis arabasi istedigi zaman seni cevirebilir sirf bu alkol tesi yapmak icin, yani gezen polisler, her yerda boyle burda ve polis cok.
Cezalarin en azindan 12 ay elliyet kayibi ve $2000 ilk seferine, eger yakalanirsan degil bu ama ne zaman yakalanacan cunku her yerde var. Ikinci sefer $3000 ceza ve 5 yil elliyet kayibi. Ucuncu sefer $5000 ceza ve elliyet 10 seneye yakin gitdi, ve direk 2 yil hapis. Bu basetdigimler kaza degil sirf alkollu her turlu soferlik yapinca sonucu bu kaza sonu dedigim gibi direk hapis.
Bunlar burda cikalli kazalar azaldi, ama tabiki genedebu buyuk riskleri goze alip suren manyaklar var. Burda araban sart ve elliyetsizlik cok cok zor.
helle sukur Turkiye bunu yapti, bunu begenmiyenler ancak kendileri alkollu suren soferlerdir, istiyen istedigini desin, gercegi bu.
Türkiye'de alkol çevirmesi olduğunda polisin size soracağı ilk soru 'alkol aldık mı?'
eğer hayır derseniz alkolmetreyi üflersiniz,ölçülür sonra yolunuza devam edersiniz.Fakat dikkat ettimde 'alkol aldıkmı' sorusuna 'alkollü olabilirim' 'evet memur bey' dediğiniz zaman size üfletmek yerine ekip otosuna çağırıp pazarlık ediyorlar
Yargıtay'ın kararı son derece yerinde bir karar.Meslekten biri olarak ;Yeni Ceza Kanunu ve "bilinçli taksir" konusunda daha öncede görüşlerimi açıklamış ve üye arkadaşlarımı değişen şartlar konusunda uyarmıştım.İçtihat yaratacak bir kararı bekliyorduk zaten.
Bundan önemlisi Yargıtay'ın bu kararına şu ana kadarki tüm görüşlerin destek vermesi beni mutlu etti. Alkollü araba kullanmak bir saçmalıksa, denge , ani karar verme yeteneği ve güçlü refleks isteyen motora alkollü binmek çılgınlık ötesi bir davranıştır.Tabii riske sokulan 3. kişiler açısından da büyük sorumsuzluk örneği...
Kayıt: May 08, 2007 Mesajlar: 659 Nereden: istanbul/kozyatağı
Tarih: 13.05.2007 - 12:42 Mesaj konusu:
böle kararlar sayesinde birz daha az olmasını umuyorum kazaların. hatta geçenlerde haberlerde duydum eğlence merkezlerin otoparklarına alkolmetre konulucakmış parkmetre gibi. bölece ne kadar alkol aldığını ne durumda olduğunu anlayıp ona göre yola çıkma kararı alabilicek yada kendini iyi sanıpta kötü oldugunu görenler yola çıkmaktan vezgecicek. yada biz öle umuyoruz. HEPİMİZE KAZASIZ GÜNLER.
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız