Tarih: 06.01.2005 - 16:55 Mesaj konusu: Motoru Vurdurarak Çalıştırmak
"motor soğukken 2 ye attığımda (yada hararet yapmışken) stop etti, arkayı kitleyip düştüm/az daha düşüyordum" olayını tecrube etmiş arkadaşlarla bikaç gündür bu konu dönüyor... yaşayan/başına geldiğinde ne yapacağını bilmeyen arkadaşlar için başka bir siteye de yazdığım bir yazıyı burda da paylaşmak isterim...
bunu yaşayan arkadaşlara şöyle bir önerim olacak;
yokuş aşağı (çok fazla da eğimli olmayan boş bi yolda) motorlarını vurdurarak çalıştırmayı denesinler. hem yoldayken ilgili bir problemle karşılaştıklarında "vurdurup" çalıştırmayı biliyor olurlar hem de ilgili konu hakkındaki olayı kontrol altına alabilirler. tabii ki bu deneme yalnız olarak yapılmamalı!
bu tavsiyeyi verirken; ilgili arkadaşların motorculuk konusunda (bu tavsiyeye ihtiyaç duyulması münasebetiyle) level 1 de olduğunu; dolayısıyla 125-250 cc motorlarla deneyeceklerini öngördüğümü de hemen belirteyim!
Bu arada;
:arrow: *motor vurdurarak nasıl çalıştırılır?
yokuş aşağı bi yolda vitesi 2ye takıyorsunuz, debriyajı çekip motoru yokuş aşağı salıyorsunuz, "biraz" hızlandıktan sonra motor üzerinde arka seleye doğru kaykılıp poponuzu biraz seleden kaldırıyorsunuz (ayağa kalkar gibi) ve eşzamanlı olarak debriyajı salıp arka seleye ağırlığınızı aniden bırakarak oturmak suretiyle vuruyorsunuz. debriyajı bırakmanız ve seleye oturmanız aynı saniyede olmalı) arka 1 saniye için kitleyecek ve sonra motor çalışacak... 3 e takıp devam edin
önemli noktalar;
-kumlu, ıslak vs.. asfaltta denemeyin; arka kitlediği anda lastik yeri tutamazsa kitli kalır/kayar/8 çizer ve düşersiniz!
-gidonu sabit tutun, sağa sola 1 mm bile kırmayın!
-arka kitlediği anda motor çalışmazsa yeterince hızlı değildiniz demektir, arka kitli halde kayan motordan düşmemek için hemen debriyaja asılıp durun ve tekrar (biraz daha hızlı) deneyin
-("yeni" arkadaşların bu hususu bilmediğini öngörerek) 250cc üstü motorlarla bunu yapmayı denemeyin
-aynı hareketi (vurdurmayı) düz yolda da yapabilirsiniz ancak sizi ittirecek min 1 kişiye ihtiyacınız var
-düz yolda denerken sizi ittiren (ola ki artçınız olan) bir bayansa onu çok da fazla yormamak için motoru boştayken ittirtin, vurdurma anında eşzamanlı olarak debriyaj çekin-vitesi 2ye atın-vurdurun... ama bunların hepsi aynı anda olmalı
-düz yolda tekbaşınıza da vurdurabilirsiniz ama öncelikle yukarıdakileri hatmetmiş olmalısınız motor denge duygunuzun (sokaktaki vatandaşa artistikvari gelebilecek hareketler yapabilecek derecede) sorunsuz olması lazım. hemen örnekle açıklayayım; motorun solunda durup gidonu tutuyorsunuz, debriyaj çekip 2 ye takıyorsunuz, eliniz debriyajı sıkmaya devam ederken motoru itittirmeye ve sonrasında motorun yanında koşmaya başlıyorsunuz, hızınızı aldığınız anda (yine eşzamanlı olarak) ata yan biner gibi motora yanlamasına atlıyorsunuz ve debriyajı bırakıyorsunuz. evet artık çalışan ve 2. viteste ilerlemekte olan motorunuzun üstündesiniz!
fakat sorun şu ki yan oturuyorsunuz
yok yok... giderken selede "normal" pozisyon almak için kasmanıza gerek yok. boş yapıp durun ve sele üstündeki normal pozisyonunuzu (durmuş halde) alın... hafif ara gazı unutmuyoruz; yine stop etmesini istemedikçe tabii!?
böyle işte (ayım ayım aydınlatırım, huyum kurusun 8) )
En son airbrush-tr tarafından 07.01.2005 - 13:48 tarihinde değiştirildi, toplamda 4 kere değiştirildi
Mükemmel bir yazı olmuş .Teşekkürler.Ancak anladığım kadarıyla yapmak çok ta kolay değil.Denemek lazım tabii ama gerçekten olabileceği kadar açık ve aydınlatıcı yazmışsın.Sevgiler. _________________ Gelin tany? olalym,
Y?i kolay kylalym.
Sevelim sevilelim,
Dünya kimseye kalmaz.
uzun ve ayrıntılı anlattığım için zormuş gibi geldi sanırım; ama değil...
zor olmamanın ötesinde motoru tanımak için gerekli ve öğrenilmesi gereken bir alıştırma "bence"...
zor olan tek sey düz yolda tek basına vurdurman olması motorun üstüne atlarken düzgün bir dengede kurmak lazım yoksa motor yan yatar _________________ yolda yava? bayyrda sava?
kesinlikle! zaten bunu yazıda belirtmiştim ama gözden kaçmaması için altını tekrar çizmek lazım;
airbrush-tr demiş ki:
-düz yolda tekbaşınıza da vurdurabilirsiniz ama öncelikle yukarıdakileri hatmetmiş olmalısınız motor denge duygunuzun (sokaktaki vatandaşa artistikvari gelebilecek hareketler yapabilecek derecede) sorunsuz olması lazım.
En son airbrush-tr tarafından 07.01.2005 - 13:01 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Vurdurma yani motorsikleti iterek çalıştırma konusunda kararsızlığım ve cimriliğim nedeniyle baya deneyim kazandım. 850 lik bir makine nasıl vurdurul çok iyi bilirim
Ayrıca TT 600 ü (veya muadili) vurduruken dikkat, şu seyredip güldüğümüz kliplerde olduğu gibi seni seleden atıp kaçabilirde, söylemesi benden (deneyim konuşuyor 8) ).
Ama genel olarak bana sorarsanız acemisen asla vurdurma, yokuş aşağı da olsa , sonra millet ne der. :oops:
Tarih: 07.01.2005 - 12:51 Mesaj konusu:
Bu konuda ilk motora başladığım zaman yaşadığım salak bi anımı sizle paylaşayım bari, biraz gülün sene 99 falan bende süpertenere var 92 model ilk motorum daha acemiyiz, motor eski sorunlu, akü prob'u var, çalışmıyor vs. kışdayız hava soğuk biyere acil gitmeliyim, atladım alete çalışmadı, neyse sorun değil vurdurduk çalıştırdık. İşimizi gördük, zekiyim ya, motoruda hafif meyilde bıraktımki, dönüşte yine vurduracağım, neyse o da tamam, eve dönüyoruz köprüye geldim tınnn ulan parayı hazırlamamışım, neyse sağa hafif yanaşıp, durup parayı hazırlayacağım salak gibi motoru stop ettim. Haydaaa, şimdi nasıl çalıştıracağım düz yol köprü gişelere 50 metredeyim, polis amca geldi, nedir olayımız diye sordu? işte öyleyken böyle, neyse git dedi ite ite surda beyaz reno var ordaki amca çakaroz yapsın , taam dedim polis amca gitti, ben baktım beyaz reno var ama uzak, ulan toraman dedim kendi kendime bak hafifde olsa bir meyil var sen motoru yandan tut koşa koşa ittir, sonra üstüne atla vurdur, çalıştır. Plan mantıklı görünmekle birlikte, süpertenere depo mepo doluyken 270 kg civarı ve pekde benle aynı fikirde değildi, neyse sonuçta ben itmeye başladım , hafif meyil yardımıyla hızlandım bayağı, deli gibi gidiyoruz tenereyle, plan şu debriyajı bırakıp, vurdurup çalıştırınca, hemen tekrar debriyaj ve ön fren ya da bunun gibi birşeydi velhasıl kelam debri'yi bıraktım alet küt diye aldı ama freni sıkayım derken hafif gaz verdim tenere gidiyor benide arkasında sürükler bir vaziyette , cihet gişeler!!! ben bıraktım yerlerdeyim alet dengeyi bulmuş gişede para veren adama dogru gidiyor, gişedeki gözler faltaşı sahipsiz oldugu halde üzerlerine gele motora bakıyor, uzatmayım motor devrildi, kaydı adamın arabasına dokundu durdu adam hiçbirşey görmedi, gişedeki memur dumur detaylarıyla meşgul... neyse gittim gişeye gayet sakin paramı verdim, motoru kaldırdım, tekrar itmek suretiyle renonun yanına vardım, polis amca geldi, ne diyiim sana ben dedi, bir şey deme dedim, peki dedi gitti. çakaroz yaptık bende eve gittim.
Bitti. _________________ TEAM OCAKBASI (TEAM BASI)
Efes ?cretsiz s?r?? kursu
adres: bostancy sahil
Her cumartesi i?in randevu alyn
Kayıt: May 16, 2004 Mesajlar: 1006 Nereden: Ystanbul / Bostancy
Tarih: 07.01.2005 - 12:58 Mesaj konusu:
Hey Toro ; millete eğlence olmuş yane gişelerde
Bu arada Tenere'nın de maşallahı varmış , onu vurdurmak ta zor be kardeşim . . . 270kg ... _________________ G?be?imin mimary ; 2. kaptan,Toraman'a sevgiler !
Yollaryn,denizlerin hakimi,alkoliq kaptanyma kapak olsun ...
Tarih: 07.01.2005 - 12:58 Mesaj konusu:
toro,bence sana birisi ''eğer motor sürücüsüz gişeden geçerse ücrete tabi değil'' demiştir ve sende bunu denemek için böle bişe yapmışssındır gibime geliyor. _________________ Omer Alper Bulamur 0 RH+
dont push the limits.
Tarih: 07.01.2005 - 13:08 Mesaj konusu:
Alıntı:
Hey Toro ; millete eğlence olmuş yane gişelerde
Bu arada Tenere'nın de maşallahı varmış , onu vurdurmak ta zor be kardeşim . . . 270kg ...
Alıntı:
toro,bence sana birisi ''eğer motor sürücüsüz gişeden geçerse ücrete tabi değil'' demiştir ve sende bunu denemek için böle bişe yapmışssındır gibime geliyor.
olm size okuyun gülün dedik, ne yorum yapıyorsunuz, iblisler _________________ TEAM OCAKBASI (TEAM BASI)
Efes ?cretsiz s?r?? kursu
adres: bostancy sahil
Her cumartesi i?in randevu alyn
Bu konuda benimde bir tecrübem olmuştu. Motor Suziki 100 cc. 2 zamanlı, vitesli. Görüntüsü Honda cgl 125 gibi birşey. yıl 2001. motorun aküsü gitmiş. Yandan tutarak iterek çalıştırayım dedim. (Böyle bir şeyi ilk kez deniyordum ve böyle yapılabileceğini kimseden de duymamıştım o zaman. Belki çalışır niyetiyle deniyordum.) Nitekim motor çalıştı. 1. vitesde iken. Ama benim üzerine binmemi beklemiyor, ve beni sürüklüyor. O sürükleyince gazda bulunan elim gerildiğinden daha da gaz açılıyor. Öyleki debriyajı bile sıkamıyorum. Debriyajı sıkmak için sol elimi gevşetip debriyaja el atmam lazım bu durumda motor elimden kurtulup kaçacak. Baktım olacak gibi değil, madem gitmek istiyor bıraktım motoru o da gitti karşı kaldırıma vurdu ve yan yattı.
O günkü tecrübemle de şu sonuca varmıştım. Motorun yanında değil, motorun üzerindeyken ve yol boş iken bu işi yapmalıydım.
Tüm saatler GMT +2 Saat Sayfa 1, 2, 3, 4, 5Sonraki
1. sayfa (Toplam 5 sayfa)
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız