Tarih: 15.11.2007 - 14:26 Mesaj konusu: DİŞLİ Hakkında UZMANLIK Sorusu
AŞAĞIDA GERÇEK HIZ DİYE TARİF EDİLEN MOTORUN RADAR YADA GPS İLE ÖLÇÜLEN HIZI DEĞİL ; YAPILAN DİŞLİ MODİFİKASYONU SONUCU KADRANDA YAZMASI GEREKİPTE MOTOR TARAFINDAN DİŞLİ DEĞİŞİMİ ALGILANMADIGI-BİLDİRİLMEDİGİ İÇİN YAZMAYAN HIZDIR.....
Dişliler konusunda geçen yıl yine bu zamanlar biraz araştırma yapmıştım...birkac yarışçı arkadaşla konuşup bilgi aldım
netten de elimden geldigi kadar bilgi öğrenmeye çalıştım.....daha sonra motorumun 15/43 dişlisini 15/45 ile değiştiridim ve cok memnun kaldım
ara hızlanmalarda cok fark etti ancak aklımda hep kalan acaba ne kadar max hızım azaldı oldu?...
ilk gun dişliyi degiştirdikten sonra otobanda 296km/h gorunce max hızım dusmesı gerekırken neden dusmedı dıye kendıme sordum....
dusundum ve motorun hala ustunde orjınal dişliler varmış gıbı hızı hesapladıgına karar verdım...ancak gercek hız ile gosterde hızım arasındakı farkı hep merak ettim...dişli konusunda benim bilgi aldıgım unlu yarıscı arkadaşım komple on-arka dişli degişimi(14/45) ile 5-7km/h civarında bir azalma olacagını soylemıstı
birgun 3 zx636 toplam 10m2(metre kare) alanda 290+ suratlar ile gazlarken bı baktım benim devir kesicideyim yani 296km/h de ancak onların motorunun o yolda okadar hızı yapamayacaklarını bildigimden ilk molada sordum kac yaptınız dıye bırı 289km/h dıgerı 292km/h dedi....
bende kendi gostergemın orjınal dişli hesabına gore 292-293 olması gerektigine karar verdım....
yeni motor alacagımdan bugunlerde yine dişli konusuna merak sardım ve aklıma hep takılan sorunun cevabını buldum...
işte size kucuk bir soru bakalım kimler bu onemlı konuyu biliyormuş?
orjinal dişlileri 42/16 olan 2006-2007 1000RR ın dişlilerini 43/15 yapıyoruz ve otoyolda 299 km/h hızla ilerliyoruz......
bizim gerçek hızımız kaçdır?
A)hız degişmez 299 dur
B) hız değişir cevabı budur bulunma yolu-formulu budur
C) Hepsi
D) Hiçbiri , doğrusu budur
Anket ekledim Ali Kardeşim. Daha sağlıklı olur
Nightexpress
En son ZX-636R tarafından 15.11.2007 - 14:46 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
ali abicim sen arka dişli ile oynama yapmışın.zx6r ın hız okuyucusu ön dişli üzerinde yani anlatmak istediğim şu motor redline girdiğinde ön dişli standart olduğundan km saatin yine 296 gösteriyor ama motorunun asıl hızı daha düşüktür.eğer ön dişliyi küçültseydin bu sefer hız okuyucun motorun redline iken küçük dişlinin hızını daha farklı okuyacaktı sende takodan daha farklı okuyacaktın.
yamaha_onur, hehee ..bugunlerde herkes birbirine soru soruyor bu da bilmedigimiz konuları öğrenmemiz için çok iyi oluyor...
bende yeni öğrendiğim bir konuda ögrenmek-öğretmek adına bir soru sordum bakalım kimler biliyormuş
Kayıt: Dec 04, 2006 Mesajlar: 1454 Nereden: BALIKESİR (ZAFER KOÇ)(age group 30)
Tarih: 15.11.2007 - 14:58 Mesaj konusu:
valla öss de bile bu kadar kazık soru çıkmamıştır. ...ne farkeder 290 gör yeter...gerisi hikaye...paylaşım için teşekkür eder yine bekleriz...syn abicim.. _________________ Bir dakikalık İNSAN taklidi yap yeter............(yüzüm sadık köpek yüzün kedice pazarlıklı
Lan bir sen mi kaldın akıllı bu tarla mayınlı
Ummadığın yer tuzaklı vesselam....
(sogopa...vesselam......kaf kef...)
(özür başlığı okumamışım)
motosiklet öyle algılıyor diye birşey olamaz çünkü motosiklet teker tur sayısından bunu algılıyor neden aynı hızı gördüğüne gelince motosikletin dişlisi büyüdüğü için motosikletin diyelim 13000 devirde bu hıza geliyosa dişliyi büyüttüğün için motosiklet 14000 devirde yine bu hızı yapıyor yani tork artmış gibi birşey benim fikrim. _________________ ----TURKISH STUNT----
En son kont88 tarafından 15.11.2007 - 15:04 tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
cevap B Şıkkı abicim.sen formul iste yeterki benden işte sana hız hesabı formulu.
t1=ön dişli sayısı
D1=ön dişli devir sayısı
t2=arka diş sayısı
D2=arka dişli devir sayısı
BAĞINTI İSE;
t1xD1 = t2xD2
burda D1 olarak motor devrini alabiliriz.fakat belirtemk isterim motor redline iken sanzıman dişlilerinin tahrik dişlisine hangi oranda ilettiğini bilmiyoruz.bize arka dişli devir sayısı lasım onu bulunca ben cevresel hıza çeviririm onu merak etme abicim sen okı
Son Mesajdan 1 dakika sonra eklendi:
DRAGON_10, ahh ahh kardeşim öss deme bana ben ne sorular çözdüm bir bilsen okulu kazanabilmek için ama kazandımda yanii.
abicim arka dişli tur sayısını buldukmu bize yetecek.şimdi arka dişli ile arka teker eş merkezli döndüklerinden tur sayısı ve açısal hızları aynı olacaktır fakat bu bizim hızı hesaplamamız için yeterli değil.bize çizgisel hız lasım onunda förmülü şu abicim.
bana göre teknik olarak bu, matematiksel hesaplardan hiç anlamam tek bildiğim şey 2 diş büyüklükten senin motosikletinin hızında değişim olmayacağı sadece serilik kazandığı. Birde bir ara dene küçük dişlide bu hızı kaç devirde görüyodun büyük dişlide kaç devirde görüyosun?Sadece ayrı devirlerde yakalarsın _________________ ----TURKISH STUNT----
Tarih: 15.11.2007 - 15:19 Mesaj konusu:
B) ZX-636R: 285*45/43=298km
1000RR: 299*15/16*42/43=274km
Kabul: Diş formları orjinali ile aynı kabul edilmiştir. Gerçekte farklı olabilir. O zaman dişliler üzerinden ölçü almak gerekir. Ölçü almadan bu kadar.
sx2, 298 den 285 e kayıp 13km/h sence de biraz fazla değil mi demek onu 14 yapsam 270 olacak
dişli oranlarından gıtmek mantık pekı önu de degiştirsem nasıl bulacaksın?
cevap yanlış dusunce dogruya yakın
firebleda, kardeşim senınkı de yanlış ustelık nasıl buldugunu da yazmamıssın...
bıraz daha bekleyelim elbette bir dişli uzmanı çıkar..cevabı ve cozum yolunu akşam yazacagım
Tüm saatler GMT +2 Saat Sayfa 1, 2, 3, 4, 5, 6Sonraki
1. sayfa (Toplam 6 sayfa)
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız