Bir sorum olucak yardımcı olursanız çok sevinirim .... Motosikletim yaklaşık 5 gün önce rüzgardan devrildi . ( Tamamen benim salaklığım , üzerinde branda vardı ve o branda rüzgarla işbirliği yapıp 155 kg lık motoru devirdi .) Sonuç olarak sağ gidon ve fren magneti kırıldı. Ve motosikleti kaldırmaya indiğimde bir miktar benzinin yere aktığını farkettim .
Her neyse motosikleti en yakın servis 120 km uzakta olduğu için kendim yapmaya karar verdim ve parçaları sipariş ettim.Parçalar dün geldi (200 YTL ) bu gün kolları sıvadım ve daha önce hiç yapmadığım bir işe giriştim.Teknik okul mezunu olmanın verdiği avantajla gayetgezel bir şekilde kırılanları hiç zorlanmadan söküp yenilerini taktım ...
Şimdi gelelim asıl mevzuya ; Motosikletimi o günden beri hiç çalıştırmayı denememiştim . (Zaten sağ gidon kırık olduğu için gaz vermek çok zor olacaktı. ) Olayın olduğundan beri 5 gün geçmiş ve öncesinde de yaklaşık 3-5 gün kadar çalışmamıştı . Yani toplam 8-10 gündür çalışmıyordu motor . Motosikletimi tamir ettikten sonra Besmele çekip kontağı açtım tüm göstergeler çalışıyordu . (içim rahatlamıştı am çok sürmedi . ) ve ardından marşa bastım . Beklediğim gibi ilk basışta çalışmadı . Bir daha denedim biraz çalışacakmış gibi oldu ama çalışmadı . Ve ardından akü bayılasaya kadar belki 20 kez denedim . Ama hiç bir çalışma alameti olmadı . En son akü bayılınca biraz da etraftakilerin gazına gelerek ne kadar yanlış olduğunu bilsem de motosikleti vurdurarak çalıştırmayı denedim . ( Umarım çok kötü birşey yapmamışımdır .) Zaten yokuş aşağı mesafe az olduğu için ve yeterince hızlanamadığım için bunda da sonuç alamadım . ( sadece 2 kere denedim .)
Şimdi Üstadların değerli bilgilerini rica ediyorum acaba sorun ne olabilir ; Size gerekli olan bilgileri aşağıda maddeledim , ilave birşey gerekliyse sorabilirsiniz ;
1> Motosikletim 2 silindir 4 zamanlı 250 cc sport touring bir makina
2> Motosikletim düştükten sonra ben farkedesiye kadar yaklaşık yarım saat yan kaldı ve çok hafif yeni yeni yağmur çilseliyordu
3> Depoda benzin var
4> Motosikleti çalıştırmayı denerken her olasılığı kullandım (Jikleli , Jiklesiz yarım gaz , tam gaz , hiç gaz vermeden tüm kombinasyonları denedim . )
5> Görünen başka hiçbir anormallik yok , zaten sadece gidon ve fren magneti yere çarpmış başka kısımlar değmemiş.Haa bir de sinyal kırık tabii ama kabloları birbirine temas etmiyecek şekilde muhafaza ettim ve zaten sinyal de açık değil.
ve 6> Motosikletim 2006 model ve garanti kapsamında ancak dediğim gibi en yakın güvenebileceğim servis 120 km uzakta.Açıkçası bir sürü para verip motosikletimi oraya römorkla götürtmek istemiyorum.Çünkü çok basit bir arıza yada bilgi eksikliğimden kaynaklandığını tahmin ediyorum.Römorkla götürülürken oluşabilecek riskler daha fazla gibime geliyor.(Bir keresinde o hatayı yapmıştım çünkü garanti bozulmasın diye ve götürdüğüme değmemişti çok basit bir arızaydı ve adamlar işçilik olarak benden 150 ytl istemişlerdi ve değişen hiç bir parça olmamıştı . ) Son ihtimal olarak bulunduğum yerde güvendiğim bir motosiklet ustası bulup ona yaptırtacağım.
Aklıma gelen ve sizin sorup öğrenmek isteyebileceğiniz şeylerin tümünü yazdım.Motor yan yattığı için bogulabileceğini tahmin ediyordum ama en fazla 3-5 kerede çalışır diye ümüt etmiştim . Ama çalışmadı ...
Arkadaşlar moralim çok bozuk değerli görüşlerinizi ve önerilerinizi bekliyorum , şimdiden hepinize teşekkürler ....
Kayıt: Jun 23, 2005 Mesajlar: 598 Nereden: Marmara Ereğlisi - TEKİRDAĞ
Tarih: 16.11.2007 - 13:27 Mesaj konusu:
drtimsah, öncelikle geçmiş olsun bazen insan bir konuya takılınca bazı basit şeyleri göremiyor.panikleyince bana da olduğu gibi motoru açma kapama düğmesini kontrol ettinmi sağ gidonu değiştirdim diyorsun bir de o düğmenin bağlantılarını kontrol et istersen.Anlattıklarına göre ilk aklıma gelen bu oldu. _________________
a rh (+)
Tarih: 16.11.2007 - 13:59 Mesaj konusu:
mrpilot, Aynen katılıyorum.
Düğmenin sökülüp kontrol edilmesi zorsa,bujileri sökerek motorun ateşlemesini kontrol et.Yüksek ihtimal eteşleme sorunu var. _________________ Work it harder,make it better,
Do it faster,makes us -
======StrongeR=======
Kayıt: Oct 02, 2005 Mesajlar: 2106 Nereden: sevdim o zalimi :) (m.köy/istanbul)
Tarih: 16.11.2007 - 14:27 Mesaj konusu:
motor yattığı için tahliye hortumundan karburatördeki tüm benzin boşalmıştır. ayrıca motor 8-10 yatmışsa akü iyice zayıflamış olabilir. motoru vurdurmanın zararı yok değil ama motoru redline a sokmak kadar zararlı en fazla. motor uzun süre yattığı için vurdurma işlemini en az 2 kişinin koşarak itmesiyle 3. viteste deneyin ayrıca motor vurulduktan sonra iten kişiler hemen bırakmasın sen debreyajı sal ve gaz ver iten kişilerde itmeye devam etsinler bu işlem 20-50 metre gibi bir süre devam etmeliki motorun emme subabı yanma odasına benzin alabilsin zorlarsan çalışacaktır ihtimal %95. %5 lik ihtimal motorun cidden bozulmuş olabilir onun için ya servise götüreceksin ucuz yollu olsun dersen başka motosikletle 120 km çekeceksin biraz eziyetli olur ama gidersiniz ben denedim dünya kadar çekici parası ödemekten çok da ucuz oluyor ee motosiklete binecek kadar cesursun zaten böyle maceralar seni korkutmasın. _________________ Uyan ey gözlerim gafletten uyan
Uyan uykusu çok gözlerim uyan
Azrailin kastı canadır inan
drtimsah, arkadaşım geçmiş olsun.benim aklıma gelenler sağ gidonda problem olduğundan dolayı motor start stop düğmesini kontrol etmeni tavsiye ederim.vurdurupta çalışmamış.buji ateşleme yapıyormu kontrol et.umarım bi faydası olur yazdıklarımızın... _________________ (Saldırgan Kişilik) Motordelisi, bünyeye aykırı kuruluş...
drtimsah, öncelikle geçmiş olsun bazen insan bir konuya takılınca bazı basit şeyleri göremiyor.panikleyince bana da olduğu gibi motoru açma kapama düğmesini kontrol ettinmi sağ gidonu değiştirdim diyorsun bir de o düğmenin bağlantılarını kontrol et istersen.Anlattıklarına göre ilk aklıma gelen bu oldu.
Yok açma kapama anahtarı açıktı ... Dediğiniz benim de aklıma geldi ve On/Off switch ini açıp tekrar baktım (gerçi bir zorlama ya da kopma olmamıştı ama ... ) bağlantılar sağlamdı . Tabii switch bozulduysa onu bilemem , Yanımda AVO metre olsaydı ona da bakardım ama durduk yere bozulduğunu sanmam ... İlginize teşekkür ederim ...
Son Mesajdan 12 dakika sonra eklendi:
Arkadaşlar bir şey daha soracağım ... Takviye kablosuyla arabanın aküsünü bağlasam bir sorun olur mu ??? Araba aküsünün yüksek olmasının bir zararı olmaz heralde di mi ???
Bir de üst üste uzun uzun marşa basarsam marş dinamosunu yakarmıyım diye korkuyorum ???
Daha öncede o motordan dumanlar çıkıp sorun çıkmıştı yanılmıyorsam...
Hocam bravo valla hafızana hayran kaldım da onun bu konuyla ilgisi ne ...??? O dediğin olayı zaten konuyu açarken bahsettim (servise römorkla götürdük hiçbir parça değişmedi ve 150 YTL sadece işçilik parası istediler diye ... ) ama bu olay motosikleti ilk aldığım haftada ( ki bence tamamen göz değmesi ... sonradan öğrendiğim kadarı ile basit bir soketten kaynaklanmış ..) olmuştu yani 2007 nisan ve ben bütün bir sezon toplam 3500 km yaptım o olaydan sonra kısaca hiçbir alakası yok hocam ....
Tarih: 19.11.2007 - 03:31 Mesaj konusu:
karburator den arıza olabılır neresıdır onu bılmem ama bi kotrol et derim,motoru vurdurarak çalıstırmayı bıraz daha dene ama gaza yüklenme gaz verıp çalısmassa bogulur boguluncada en aşaa 20dk beklemelısın.
Kayıt: Nov 12, 2004 Mesajlar: 549 Nereden: AVCILAR / İSTANBUL
Tarih: 19.11.2007 - 04:23 Mesaj konusu:
vurdurarak çalışmıyorsa aküden değil demek ki
benzin pompası kontağı çevirdiğinde karburatore benzin gönderiyormu ?
marş motoru çalışıyormu ?
buji kabloları yerindemi elektrik geliyormu ?
hepsi tamamsa sigortalara bak !
çalışmıyorsa servis yolu gözüktü malesef.
Arkadaşlar hepinize teşekkür ederim ... C.tesi günü yamaha servisinden bir usta ( Allah razı olsun akşam hava kararmasına rağmen ... ) gelip sorunumu halletti ....
Tam yerini bilmiyorum ama sanırım benzin pompasının yakınlarındaki bir haznede hiç benzin görünmüyordu ... (ben farketmemiştim , motordan bu kadar anlıyoruz işte ... ) ilk onu söyledi , sonra depoyu söküp bujileri kontrol etti ateşleme yapıyormu diye ... ateşleme yapıyordu ama yine de değiştirdi ... (iyi de oldu el değmişken o da aradan çıktı , ama o meret bujilerin tanesi 25 YTL imiş , ben daha ucuz sanıyordum . Usta 100 YTL olanlatrı bile var dedi ... ) Bujilerin değişebilmesi için depo , grenaj vs .. hatta yağ radyatörü bile sökülmek zorunda kaldı ... ( Bayağı uğraştı ustam sağolsun .... )
Neyse bujileri taktıktan sonra marş bastı gene çalışmadı tabi , neden çünkü benzin tamamen geri kaçmıştı ... O ilk başta bahsettiğim haznenin hortumunu söküp daha sonra karbüratör taraflarından başka bir hortum sökerek üfleye üfleye o hazneye benzin ulaştırdı ...
Sonuç motorum tek seferde güldür güldür çalışmaya başladı ve ben de havalara uçtum tabi . Sonra ustam bir deneme turu atmak için benim motora atladı , ben ilk kez motorumu dışardan başkası kullanırken gördüm ve bir kez daha motoruma aşık oldum ... gerçekten muhteşem görünüyordu ...
Buradan bana yardımcı olan ve olmaya çalışan tüm arkadaşlarıma sevgiler ve saygılarımı sunuyorum ... Hepinize kazasız ve arızasız mutlu sürüşler diliyorum .....
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız