Motor Delisi Motosiklet Haber,ikinci el motor, Motosiklet video,resim
  Giriş or Kayıt Ol
•  ANA SAYFA  •  FORUMLAR  •  2.EL ILANLARI  •  FOTO GALERI  •  VİDEOLAR  •  HESABINIZ

:::Motor Delisi::: :: Başlığı Görüntüle - Arazi Sürüşü Fren Tekniği Asfalt İçin De Geçerli Denmiş

:::Motor Delisi::: Forum Ana Sayfası

SSS Arama Üye Listesi Kullanıcı Grupları Profil Özel mesajlarınızı kontrol etmek için login olun Login

Google

Arazi Sürüşü Fren Tekniği Asfalt İçin De Geçerli Denmiş

Arazi Sürüşü Fren Tekniği Asfalt İçin De Geçerli Denmiş
Sayfa 1, 2, 3  Sonraki

Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    :::Motor Delisi::: Forum Ana Sayfası -> Sürüş Teknikleri
Önceki başlık :: Sonraki başlık  
Yazar
verypisadam
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

MesajTarih: 02.02.2005 - 14:18    Mesaj konusu: Arazi Sürüşü Fren Tekniği Asfalt İçin De Geçerli Denmiş Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Dostlar size ikiteker.org da geçen, albotros arkadaşımızın BMW Enduro Park baş eğitimeni Thomas Wolf'un Şile de verdiği eğitimden aktarmalar yaparak renklendirdiği Arazide Sürüş başlıklı topicte geçen,arazide ani fren tekniğinin asfalttada geçerli olduğu Thomas Wolf rafından söylenmiş, ikteker.org a da üye olan arkadaşlar şu topic ten takip edebilirler,
http://www.ikiteker.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1808&postdays=0&postorder=asc&start=30
Ama ben durumu özetliyim,arazide bolca kullandığımız arka tekeri kitleme hadisesinin, arazi için ani fren de kullanılması şaşırtıcı değil zaten ben de yanlışsa bile öyle uyguluyorum;Ama Thomas Wolf demiş ki ''asfaltta da aynı teknik geçerli''
yani asfaltta da bırakın arka tekerle uğraşmayı basın kitlensin siz ön frenin basıncıyla uğraşın ona konsantre olun doğrusu budur demiş,
İşte beni şaşırtan bu eğer bu doğru ise ben yıllardır,asfaltta en ani duruşu sağlıyacak freni yapmıyormuşum, ki Thomas Wolf ismi enduropark eğitimlerini izlediyseniz çok ciddi bir kaynak yani doğruluk payı mutlaka bir yönden vardır, ancak acaba bu yön fren hassasiyeti çok iyi olmayan kullanıcıların tekerleri kitlemeyeyim diye yeterli basıncı uygulamayıp kazalara karışmasındansa, arka freni kitlemenin riskinin daha az olduğu ve yeterli olmayan basınçtansa kitlenmiş arka tekerin daha kısa bir duruş sağlıyacağı,daha az tehlike yaratacağı görüşüne mi dayanıyor?
Yaşadığım şokun da etkisi ile biraz karışık oldu ama fikirleriniz gerçekten önemli üstatlar, şu an asfalta uygun lastiği olan bir makinayla hemen deneme yapamıyorum ancak şubat 13 te ben de deneyimlerimi yazarım bu kilitli arka tekerle yapılmış fren konusunda.[/list]
Başa dön
verypisadam Çevrimdışı verypisadam Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
Sponsor

Tarih: Bu alana reklam verebilirsiniz    Mesaj konusu: Bu banner ayda "4 Milyon" gösterim yapmaktadır

Başa dön
polat
Süper Üye
Süper Üye

MesajTarih: 02.02.2005 - 14:50    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Thomas Wolf bunu herhalde MX'lerle asfaltta fren yapmak için söylemiştir.

Yinede bana çok anlam ifade etmedi.
Başa dön
polat Çevrimdışı polat Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder
verypisadam
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

MesajTarih: 02.02.2005 - 14:58    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Bak densizin yaptığına MX le asfaltta işim ne, niye adamın kafasını karıştırıyorsun diycem ama yemediğim nane değil :-D
Yok polatçım adam bunu ciddi ciddi söylemiş yahu
Sen de mi bir anlam veremedin bu adam bunu niye söylemiş, ben yine de denemeleri yapayım, ama bu kilitli arka tekerin kilitlenmemiş ön tekere göre de hızlı olacağı ve yine yanıma gelebileceği de bir deney sorunu olarak karşıma çıkacak herhal :-D
Başa dön
hakkan
Moderatör
Moderatör

Nereden: Istanbul

MesajTarih: 02.02.2005 - 14:59    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Geçen haftalarda OMM'den uygulamalı eğitim alan arkadaşlara da aynısı söylenmiş. Debriyaj sıkılı olmak kaydıyla ön frene ek olarak tüm gücünüzle arka freni asfaltta sıkabilirsiniz demişler. Artık herkes bunun doğru olduğunu kabul ediyor.

Eğer yanlış diyen varsa aramızdan birileri bu hatayı yapmadan önce bir zahmet uyarsın ve doğrusunu anlatsın !
verypisadam
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

MesajTarih: 02.02.2005 - 15:18    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

hakkan iyiki sormuşum,bak yahu yakında ön tekeri de kitleyin derlerse artık hiç şaşırmam, bi forum da bunun çalışmalarının iyi olacağı tartışılıyordu(şaka şaka tam öyle değildi) peki benim endişe ettiğim bir başka nokta olan,
arka tekerin hızlı kalıp yanımıza yine de gelebileceği gereksiz bir endişemiymiş,hadi bakalım bekleyelim üstadları allah allah
abi bundan sonra motosiklet teorilerine postmodern bir yaklaşım sergileyip
tekrar eskiden yararlanıcam, bu ne ya hangi birine yetişeceğiz allahtan ''kıros''lardan arka tekerin gelecekteki fren durumuna azcık alışığız da yeni fren sisteminin çaresizi değil acemisi olacağız.
Neyse yine bu forumların varlığına ve takip ediyor olma şansızımıza şükür
Başa dön
polat
Süper Üye
Süper Üye

MesajTarih: 02.02.2005 - 15:24    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

hakkan demiş ki:
Geçen haftalarda OMM'den uygulamalı eğitim alan arkadaşlara da aynısı söylenmiş.

Güzel!! Bu arkadaşlar mutlaka "Niye?" diye sormuştur.
Hakkan'in söylediği gibi buraya gelip bizlerle paylaşırlarsa çok iyi olur Çok gülüyorum
Başa dön
aliihsan
Süper Üye
Süper Üye

Nereden: istanbul

MesajTarih: 02.02.2005 - 15:43    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

burada anlatılmak istenen şey aslında basitçe ön frenin önemi! en ideal duruş tabiki ön ve arka lastiği kızaklatmadan durdurmaya çalışmak (bloke etmeden) ama diyelimki arka lastik bloke oldu bu ön lastiğin bloke olmasında yaşanacak sıkıntıları yaşatmaz bir örnek motocrossda arka fren nerdeyse hiç kullanılmaz(geç frenajın yarışlarda ne kadar önemli olduğunu herkes bilir) sadece dar dönüşlerde motorun arka tarafını dönüş yönünün tersine atmak için basılır ve bırakılır yavaşlatmak için değil!!!!! ilk zamanlarda ön freni sert kullanmak zor gelebilir ama pratik yapıldıkça kabus olmaktan çıkar son olarak ön lastiğinizi kızaklatmayın düşmeniz kaçınılmaz olur.....ön fren işini hallaettikten sonra stopy tekniğinin (motorun arkasını kaldırmak ) ne kadar kolaylaştığını görürsünüz......
aliihsan derindağ
www.ehliyetiniz.com
etik sürücü kursu & motosiklet okulu
0212 282 46 82
0532 496 49 88
Başa dön
aliihsan Çevrimdışı aliihsan Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et MSN Messenger
polat
Süper Üye
Süper Üye

MesajTarih: 02.02.2005 - 15:53    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Niye o zaman adam gibi "ön fren önemlidir" dememişler?

Sanırım başka birşey anlatmaya çalışıyorlar, ama bunu böyle "genel geçer" kayide olarak sunmuşlarsa yanlış.
Başa dön
aliihsan
Süper Üye
Süper Üye

MesajTarih: 02.02.2005 - 15:57    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

valla ben bunu anlıyorum ve uyguluyorum başka bişey olmasına ihtimal vermiyorum fizik kuralları yenidenmi yazılacak?
Başa dön
aliihsan Çevrimdışı aliihsan Kullanıcı profilini gör Özel mesaj gönder E-mail'i gönder Kullanıcının web sitesini ziyaret et MSN Messenger
polat
Süper Üye
Süper Üye

MesajTarih: 02.02.2005 - 15:59    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Eğitimde söylenen şeyi ilk ağızdan anlatabilecek bir arkadaşımız var mı?
Valla merak ettim bende.

EDIT:
"Frenleri kitleyin, çünkü kitlenme anından önceki an maksimum frenajdır" denen argüman çok eski ve güvenliği tartışmalı. Kimsenin bunu önereceğini sanmıyorum açıkçası.

Kesin söylenen yanlış aktarılıyordur. Muhtemelen eğitmen "arka teker kitlenirse korkmayın" demiştir. Ki yük azalacağı için bu muhtemeldir.
Başa dön
hakkan
Moderatör
Moderatör

Nereden: Istanbul

MesajTarih: 02.02.2005 - 16:16    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Söylenen şuymuş; Arka freni de, debriyaj sıkılı olduğu sürece sıkabilir, hatta kitleyebilirsiniz bundan korkmayın !

Oysa o güne kadar ben tam tersini duyuyor ve uyguluyordum. Bana 'Fren yaparken arka freni UNUT !' demişti gerçekten usta motorcu bir arkadaşım !

İki uçta iki cümle, hangisi doğru ?
aliihsan
Süper Üye
Süper Üye

MesajTarih: 02.02.2005 - 16:36    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

arka fren kullanılmacak diye bir sonuç çıkarılmamalı asıl konu ön frenin bloke edilmemesi zaten ön frene bastığızda arkadaki ağırlık öne yığılacağından arka tekerleğin yere sürtünmesi azalacaktır arka ferene gereğinden fazla basarsanız(ABS fren sistemli motorlar hariç) kolay kayma eğilimi verecektir kaymaya başladığı anda frene uygulanan basınç azaltılmalıdır aksi halde motorun yönünde sapmalar olabilir bunu dengelemek normal sürücüler için zordur dediğim gibi ideal olan duruş her zaman iki lastiğide bloke ettirmeden yapılan duruştur...
aliihsan derindağ
www.ehliyetiniz.com
etik sürücü kursu & motosiklet okulu
0212 282 46 82
0532 496 49 88
msn:aliihsanderindag@hotmail.com
Başa dön
ashator
Üye
Üye

MesajTarih: 02.02.2005 - 16:41    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

fren sistemine ciddi sekilde hakim bir motorcu ve bu motorcuya ozel durumlar disinda herhangi bir freni kitlemek akil kari degil bence. ve bundan bahseden arkadasta "arkadaslar, hadi herkes bundan sonra arka freni kitlesin sorun yok ben cozdum olayi hersey cok daha eglenceli olucak" dememistir bence. belli bir teknik konuda belli bir kitleye hitap etmis olsa gerek.
polat
Süper Üye
Süper Üye

MesajTarih: 02.02.2005 - 16:45    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

hakkan demiş ki:
Söylenen şuymuş; Arka freni de, debriyaj sıkılı olduğu sürece sıkabilir, hatta kitleyebilirsiniz bundan korkmayın!

Hah şimdi oldu. Yani panik frende, arka freni (ve ya herhangi bir freni) kitlemek diye bir teknik yok. DD'nin anlattığı teknik var. "Hatta falan filan" kısmı değil asıl olan. Değerli eğitmenler doğru söylemiş, sadece küçük bir yanlış anlaşılma olmuş.

hakkan demiş ki:
Oysa o güne kadar ben tam tersini duyuyor ve uyguluyordum. Bana 'Fren yaparken arka freni UNUT !' demişti gerçekten usta motorcu bir arkadaşım !

İki uçta iki cümle, hangisi doğru ?

İki uçta değil. İster unutun ister unutmayın. Önemli olan "Motosiklet ön fren ile DURUR"dur.

Ha bu arka frendende bir miktar faydalanmak gereksizdir demek DEĞİL.
Muhakkak fark yaratacaktır.
Başa dön
verypisadam
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

MesajTarih: 02.02.2005 - 16:47    Mesaj konusu: Alıntıyla Cevap Ver Admin veya moderator e uyarıyı bildir.

Dur bakalım hakkancım bu konuda da doğrusu çıkacak inşallah, bu arada konu gelişirken benim uygulamama tezat bir durum daha çıktı,
aliihsan dostum mx te arka frenin kullanım alanını çok azaltmış oysa ben onu da çok kullanıyorum, gerek dar dönüşlerde kıçı yönetmek için grek yavaşlamalarda(belki aliihsanın bahsettiği yumuşak zeminde ön frenden tırsmaktan kaynaklanıyor) neyse benim için çok faydalı bir topic olacak
Bu arada polatçım burda bahsedilen senin belirttiğin kilitlenme anından önceki maximum fren etkisi ise bu etkinin ne kadar kısa olduğu eminim T.Wolf tarafından biliniyordur, ben de senin gibi yanlış aktarımdan şüpheleniyorum ancak artık hiç bir şeye şaşırmıyorum, her şey beklenir oldu benim için, bırakıcam motoru falan bisiklete binicem rahat edicem :-D

,
Başa dön
Mesajları göster:   
Yeni Başlık Gönder   Cevap Gönder    :::Motor Delisi::: Forum Ana Sayfası -> Sürüş Teknikleri Tüm saatler GMT +2 Saat
Sayfa 1, 2, 3  Sonraki
1. sayfa (Toplam 3 sayfa)

Forum Seçin:  
Bu forumda yeni konular açamazsınız
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz
Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz
Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız

Forums ©
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Sayfa Üretimi: 0.15 Saniye
Seo-Sef Optimizasyon duman6 by Sakal