Tarih: 05.08.2008 - 14:51 Mesaj konusu: Uzun bir yol hikayesi; BODRUM: EPiSODE-3
Uzun bir yol hikayesi; BODRUM: EPiSODE-3
Gökova, Datça, Çubucak ve daha nice cennet yerleri turladıktan sonra, gezi planlarımın içinde her zaman ayrı bir yeri olan Bodrum’da buldum kendimi… Bodrum’u bugünkü popülerliğine taşıyan ve sanatsal değerinin artmasında büyük rol oynayan üstadın dizelerinin önünde ilk pozumuzu verdik, motorum ve ben…
Klasik Bodrum panoramasının önünde ikinci kare fotoğrafımızı da alıp, doğruca dalış teknesinin yolunu tuttuk… Erimiş asfalt, yakıcı rüzgâr, yer yer mıcırı artmış yollara rağmen motosiklet üzerinde olmak ve yollarda seyretmek her şeye bedeldi…
2001 yılında Hürriyet gazetesinden ayrıldığım bir ilkbahar mevsiminde; soluğu Bodrum’da ve dalışlı mavi yolculuk yapan bir tur teknesinde almıştım. Bu teknenin kaptanı ve aynı zamanda benim; hem navigasyon, hem de rescue hocam olan Hakan’ı tanımama sebep olmuştu bu girişimim… Yine yıllara dayalı bir güzel dostluğun, zamanla daha da kıymetlenen sonucunda bir aradaydık. Hakan benim dalış hocam ama aynı zamanda da motosiklette benim artçımdı… Hem de iyi bir artçı… Arka planda dalış turları yapan teknemiz İdil…
En fazla dalış noktasının ve en fazla dalış teknelerinin, dalış okullarının bulunduğu bir yer Bodrum… Her gün dalışa çıkın her gün farklı ve dip özellikleri birbirinden başka pek çok dalış alanları var. Motosiklete olan tutkum 46 yaşımdan sonra başladı, dalışa da erken başlayamadım, o da 35 yaşımda gelen bir başka güzellikti. Hocalık payemi ise 41 yaşımdayken aldım. Hayatta hiçbir zaman hiçbir şey için geç değildir. Önemli olan senin her şeye hazırlıklı olmandır, neyin ne zaman geleceği belli olmaz… Ölümün bile…
Yaklaşık on gün kadar Bodrum’da kaldım… Çok fazla arkadaşımı gördüm, hergün dalışa çıktık, Bodrum’un gecelerini ve o şiirsel ortamını sonuna kadar yaşadım. En güzeli de 1 Temmuz Kabotaj Bayramına denk gelen ve BOSAD tarafından gerçekleştirilen bir etkinliğin kısmen içinde bulunmam oldu.
Dar sokaklarının kalabalığında yayan olmanın keyfini yaşadım, ayağımda sandalet, altımda şort ve sırtımda t-shirt özgürlüğün iki teker dışında kalan tarafını yaşadım… Motosiklet sevdan varsa Bodrum’a da sevdalanırsın…
Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen dalış sevdalılarıyla beraber muhteşem dalışlar yaptık, ayrı bir dünyanın büyülü ortamında her birimiz ayrı birer kahramandık. Çünkü; her büyülü ortamın bir kahramanı vardır. Benim için çok önemli bir ayrıcalık olan; Belçikalı bir sualtı belgeselcisine uçak enkazı ve batık tekneler konusunda rehberlik etmem oldu. Bununla ilgili internet resimlerini eylül ayında kendi web sitesinde yayınlayacağını söyledi belgeselci arkadaşım. Ona; 25 metre derinlikte yatan bir uçağın, içinde ve dışında modellik etmekten büyük keyif aldım.
Kabotaj bayramına denk getirilen uçak enkazını Karaada arkasındaki Paçoz koyunda batırma işlemi saat 11.00 gibi başladı. Bizler teknemizden çekme işlemini izlemeye başladık. Kayseri Hava indirme birliğinden alınan paraşüt uçağı, İçmeler tersanesinden süslenmiş bir şekilde ve resmi bir törenle derin maviliklerin karanlık diplerine doğru yolculuğuna çıkmak üzere…
Türkiye gibi çok fazla farklı sahillere ve dip yapısına sahip güzel bir ülkenin benzer girişimleri daha fazla yapması gerekiyor aslında. Suyun altında ayrı bir güzellik ayrı bir dünya meraklılarını bekliyor. Uçağa binmek de cabası…
Liman Başkanlığı, Sahil Güvenlik ve benzeri pek çok tekne günün önemine binaen çevremizde turluyorlar…
Uçak; alkışlar ve sirenler eşliğinde son kez karadaki hareketlenmesini yapıyor, Römörkör tam yol, yükünü koyu mavi sulara doğru çekerek yüzyıllık uykusunun başlayacağı Paçoz koyuna doğru ilerliyor…
Denize indirilme törenini kendi teknemizden adım adım ve yakından takip ediyoruz.
Bu güne özel olarak bu olayı izlemeye gelen bazı konuklar da bizim misafirimiz oldu…
Dalışa çıkmadık ama uçak batırmayla ilgili her gelişmeyi, kamera, film ve her türlü şekilde kayıt ettik…
Kaş açıklarında 75 metre derinde duran bir başka uçak enkazı daha var, ama bu savaş uçağı yaralanma sonucu savaş sırasında düşmüş bir enkaz. Her dalıcının inmesi mümkün olmayan bir derinlikte…
Bir ve iki yıldız dalış meraklılarının daha kolay ulaşabilecekleri derinliklere bu tip enkazları koymak, hem dalış turizmi hem de balık, kabuklu ve benzeri deniz canlılarının yuvalanmaları açısından çok önemli…
Batırma noktasına geldiğimiz de çekilme olayına eşlik eden teknelerin siren sesleri arasında daldırma işlemine geçildi. Önce uçağın pilot kabini, sonra dikilen gövdesi sulara ağır ağır gömülmeye başladı…
Saç ve demir yığını kütle, sulara gömüldükçe ardından köpük köpük izler bırakıyordu. Bir demir işleme fabrikasında jilet olmak yerine asaletini koruyarak, kendisini bambaşka bir ortamda ziyaret edecek meraklılarıyla buluşmak üzere sessiz dünyasına çekiliyordu.
Batırma işlemi sonuçlandığında geride sadece az sonra kaybolacak bir yüzey köpüğü ve izleyenlerin anılarında değişik bir olayın izleri kalmıştı. İşlem bittiği zaman sessizlik ve sadece rüzgârın uğultusu vardı.
Şimdilerde ise, dalış meraklılarının Karaada arkası Paçoz koyuna ziyarete gittiklerinde ucu bayraklı renkli bir şamandıra var, battığı yerin işareti olarak, bir mezartaşı gibi…
Teknemiz İdil, BOSAD tarafından gerçekleştirilen bu etkinliğin bir kısmında ikmal vazifesi gördü… Bulunduğumuz tekneden, Paradisefound ekibi ve dalış için gerekli ekipmanları tedarik eden diğer dalıcılar faydalandılar… Zodyak botla gelip, kuşanıp gittiler… Bu olayda emeği geçen başta BOSAD, sonrasında Paradisefound dalış merkezinin ortaklarından Aytaç ve diğer arkadaşlara, bütün Bodrumlu dalış merkezlerine teşekkürler… Diğer yerlere de örnek olması dileğiyle…
Tadına doyamadığım Bodrum maceramı geçici olarak noktalandırıp, sürekli telefonla davet aldığım Denizli’ye doğru yola koyuldum, hava sıcak, yol güzel, motorda olmak daha güzel, çeşme başlarında ağaç gölgelerinde kısa molalar vererek düştük yollara…
Kayıt: Feb 05, 2007 Mesajlar: 3945 Nereden: Gaziantepin sol üst kösesinden...
Tarih: 05.08.2008 - 15:08 Mesaj konusu:
Kısa belgesel tadında bir topic olmuş.yorumlar ve resimler her zamanki gibi süper,insan dalıp gidiyor resimlere.
Bodrum'daki ilk karşılama hele,biz resimlere baktık,aklımız kaldı,gidip görenler kimbilir neler düşünüyodur? Uçağın batırılmasını izlemekte ekstra keyif olmuştur.
Ellerinize sağlık,çok keyifli bir topicti. _________________ Deli ol,aşık olma!Delilik şüphesiz akılsızlıktan iyidir.Delilik var olmuş bir zekanın yok oluşudur,aptallık var olmamış bir zekanın var olmamaya devam edişir.Deliliğin hiç olmazsa mazisi şanlı,aptallığın şerefli bir tarihi bile yok![/b:7eeab
Tarih: 05.08.2008 - 20:34 Mesaj konusu:
Cok keyif aldım hem okurken hem de fotolara bakarken acıkcası Bodrum a gidesim geldi _________________ "SULAR YÜKSELİNCE BALIKLAR KARINCALARI YER, SULAR ÇEKİLİNCE DE KARINCALAR BALIKLARI. KİMSE BUGÜNKÜ ÜSTÜNLÜĞÜNE VE GÜCÜNE GÜVENMESİN.KİMİN KİMİ YİYECEĞİNE SUYUN AKIŞI KARAR VERİR"
Bu forumda yeni konular açamazsınız Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız